Rýchly slnečnicový chleba

Aranžmán pre mesiac máj: zelené darčeky
5.5.2021
Bazové šampanské / zdarne naložené
15.5.2021

Kyprý, voňavý a dobrý chlieb možno urobiť aj veľmi rýchlym spôsobom. Bez kvásku a príprav. Jednoducho si ho upečte v plechovej forme.

Tento recept vám ponúkam ako riešenie, keď doma chýba chleba. Sú takéto situácie. Ani za nič sa vám nechce večer von alebo taktiež nemáte kam pre neho ísť. Presne v takejto chvíli som ochotná strčiť pár ingrediencií do šľahača a za chvíľu sa všade okolo linie vôňa upečených slnečnicových semienok. Povedala by som, že všetko, čo k výrobe chleba potrebujete, máte zvyčajne v špajze.

Na pečenie slnečnicového chleba sa často používa celozrnná pšeničná múka, takže farba krajcov je taká medovo zlatistá. Túto múku dávam skôr v prípade, keď pečiem tmavý, viaczrnný chlieb. Základ môjho receptu tvorí pšeničná múka chlebová, ktorá ale tiež nie je celkom biela. Niekedy sa do cesta pridávajú nastrúhané varené zemiaky, ale cesto radšej kypríme ovsenými vločkami. Je to veľmi chutné a výsledok je nadýchaný a chrumkavý po štedro pridaných semienkach slnečnice.

Keď cesto vložíte do vymastenej plechovej formy, máte za hodinku a pol teplý chlieb na stole!

SLNEČNICOVÝ CHLIEB DO FORMY

Príprava: 15 minút + kysnutie 45 minút

  • 500 g tmavej pšeničnej chlebovej múky
  • 100 g ovsených vločiek
  • 1,5 lyžičky soli
  • 2 plné lyžičky sušeného droždia
  • 500 ml vlažnej vody
  • 1 lyžička trstinového cukru
  • 100 g lúpaných slnečnicových semienok

1. Hranatú formu vymažte masťou. Do misy dajte preosiatu múku, vločky, primiešajte soľ a sušené droždie.

2. Vo vlažnej vode rozpustite cukor, v zmesi vytvorte jamku a zmes zalejte. Vypracujte cesto hákmi na miesenie. Sprvu je premiešané cesto lepkavé; je potrebné miesiť ešte aspoň 5 minút, až je cesto kompaktnejšie a oddeľuje sa od stien. Povrch bochníku poprášte múkou, misu prikryte utierkou a dajte na teplé miesto na 30 minút kysnúť.

3. Potom vareškou primiešajte slnečnicové semienka a nakyprené cesto presuňte do vymastenej formy. Povrch husto posypte semienkami a poprášte múkou. Formu opäť prikryte a cesto nechajte 10-15 minút odpočinúť. Cesto bude pracovať, takže formu naplňte kúsok pod vyznačený okraj. Medzitým vyhrejte rúru na 200 °C.

4. Vykysnuté cesto vložte do rúry na stredný rošt a pečte 30-35 minút, až bude povrch pevný a zlatistý. Potom chlieb vyberte, vyklepnite na rovný plech, a vložte späť do rúry otočený semienkami nadol. Že je chlieb upečený spoznáte podľa toho, že znie duto, keď dvakrát ťuknete na jeho spodnú stranu. Teraz je ešte potrebné opiecť dozlatista zostávajúce strany. Chlieb by mal byť chrumkavý zo všetkých strán.

5. Hotový chlieb nechajte vychladnúť na drôtenej mriežke, pretože pod cestom sa zráža voda. Vydrží vláčny niekoľko dní, ale len ťažko sa dočká druhého dňa :o)

Prvé kysnutie trvá 30 minút. Tu, skôr ako som len otrela ušpinené boky misky, cesto už pracovalo a bochníček sa nafukoval pred očami. Nechám ho v pokoji a nakoniec ešte primiešam slnečnicové semienka. Dvojnásobným kysnutím a spracovaním sa do cesta dostane viac vzduchu. Samozrejme si môžete prácu urýchliť a všetky ingrediencie spracovať naraz. Ale viem, že takto je chlieb poréznejší a o chlp kyprejší.

Druhé kysnutie je už krátke, stačí 10-15 minút. Odohráva sa vo forme, a aj tu už vidíte, že sa cesto guľatí. Upozorňujem na to preto, že formu treba naplniť tak 1,5 cm pod okraj, aby vám cesto nevybehlo cez okraj formy. Upečený chlieb nakoniec prevýšil formu s viac ako 4 cm. Myslím, že v nadhľade to nie je vidieť, ale cesto naozaj dosť narastie, tak s tým počítajte. Do tejto formy sa mi celá dávka cesta nevošla, takže mi zostalo ešte na mini bochníček.

Ešte pripájam trochu rozprávania o múkach a ingredienciách. Tento základný recept si môžete ozvláštniť, ako vás napadne. Pripíšte mi svoje postrehy dole pod článok do komentárov, určite vyskúšate zase niečo iné.

Dobré rady

  • Z cesta môžete vytvoriť 2 malé bochníčky a jeden si napríklad zamraziť.

  • Ak preferujete tmavší chlieb, použite namiesto pšeničnej ražnú chlebovú múku. Počítajte s tým, že cesto bude aj pri spracovaní hutnejšie.

  • Taktiež môžete použiť celozrnnú pšeničnú múku a namiesto slnečnicových semienok namiešať zmes tekvicových jadier a ľanových semienok.

  • S obľubou pripravujem chlieb zo špaldovej múky, z ktorej pečiem aj veľa sladkého pečiva. Múka dodá chlebu jemnú orieškovú chuť.

  • Ak máte radi korenie, potom namiesto slnečnicových semienok pridajte do cesta 1 ČL chlebového korenia (kupujem od fy Sonnentor). Obsahuje rascu, koriander a fenikel a chlebu dodá viac klasickej chuti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *