Záhradka na stôl do veľkých horúčav

Využite svoj balkón naplno
18.6.2022
Jarný šalát s bulgurom a vajcami
26.6.2022

Prázdniny budú čoskoro v plnom prúde, a každý z nás plánuje byť mimo domova tak často, ako to pôjde. Všetci, ktorí radi pestujeme kvety, potom prosíme rodinu a kamarátov, aby k nám zaskočili a postarali sa o zalievanie…

Okrem kvetmi obalených okien mám rada kvetinové dekorácie na stôl. Patria ku každému obdobiu v roku. Od jari do zimy sa nájde tisíc príležitostí, ku ktorým si všetci vytvárame sezónnu výzdobu. Nie je tomu inak ani v lete. Lenže, ako si vyrobiť pekný kvetinový aranžmán na stôl, aby nás rastlinky privítali v plnej sile, aj bez opatrovania?

Tento rok to skúsim so sukulentmi. Pravda, mám ich rada a pestujem ich doma aj v záhradke. Trošku som sa na to pripravila a nechala som si doma malé sukulentné bábätká. Vysadím ich do malých kvetináčikov a naaranžujem na veľkú tácku. Dúfam, že keď doprajem suchomilným sukulentným rastlinám dostatok vlahy vďaka priepustnému a nasiakavému substrátu, budú verne čakať až do môjho návratu z dovolenky.

Sukulenty pôsobia robustne a trošku exoticky, takže sa v ich susedstve dobre usadí aj textil s nemenej výrazným dezénom. V lete používam miesto obrusov  behúne. Sú to pruhy látky, ktoré len tak rozhodím po stolovej doske, kde pôsobia moderne a sviežo. Rozhodne mi nevadí, keď zachytia rozliate šťavy a zmrzliny a musím ich rýchlo hodiť do práčky. S veľkými obrusmi je predsa len viac práce. Behúne vrelo odporúčam.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ PRE LETNÚ ZÁHRADKU

V podstate všetko, čo vám pripomína leto, vodu, zážitky z ciest. Pripravte si

  • chrómovanú tácku s priemerom nad 30 cm (stačí aj glazovaná miska pod kvetináče)
  • okruhliaky a čierne lávové kamene
  • drť rôznej hrubosti
  • najrôznejšie poklady z morského dna
  • sklenené kalíšky (napríklad od vysvietených sviečok) ako okrasné obaly na kvetináče
  • malé plastové kvetináčiky so zmesou zeminy a drobnými sukulentmi

Pokiaľ s pestovaním sukulentných rastlín začínate, potom tento nápad využite na vypestovanie mladých rastliniek. Na konci leta ich beztak premiestnite do väčších kvetináčov alebo na stabilné stanovište do záhradky. Každý druh sukulentov potrebuje väčšinou inú skladbu substrátu. Na krátkodobé pestovanie (v letných mesiacoch) postačí hotový substrát pre sukulenty a kaktusy, ktorý zakúpite v záhradníckom centre, prípadne zmiešajte zeminu pre izbové rastliny s prepláchnutým riečnym pieskom v pomere 1:1. Rastliny zasaďte a každý kvetináč schovajte do skleneného obalu. Priestor medzi oboma kvetináčmi vyplňte drobnou kamienkovou drvinou. Na tácke môžete rovno ponechať terakotové kvetináčiky a ďalej ich neupravovať. Záleží na tom, aký charakter chcete dať svojej letnej záhradke. Či elegantný, alebo rustikálny. Celý aranžmán dokončite prírodninami, ktoré ste si možno práve priniesli z ďalekej dovolenky.

EŠTE TROCHU TEXTILU

Čiernobiele behúne premenia váš stôl na veľmi elegantné miesto. Pre štvorčlennú rodinu budete potrebovať 2 behúne (majú veľkosť 40 × 110 cm). Prehoďte ich cez kratšie strany stola a medzi nimi ponechajte miesto pre záhradku, ktorej kontakt s látkou nie je nutný. Mám veľmi rada, keď textil priznáva okolitú stolovú dosku – farbu aj štruktúru dreva. Ak zladíte všetko dohromady, vyzerá to dobre.

BEHÚNE A SPOL.

Ak nemáte tak veľký stôl, môžete si zaobstarať štvorcový obrus veľký 85 × 85 cm . Vyberte si z módnych dezénov s vyšivkou, s ohľadom na to, aký riad v lete používate.

Osadený a naaranžovaný kvetináčik sa môže hodiť aj ako originálny darček pri letných stretnutiach. Urobíte s ním väčšiu radosť ako kupovaným kvetom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *