Bazové šampanské / zdarne naložené

Rýchly slnečnicový chleba
12.5.2021
Plnené jednohubky s bazalkovým pestom
18.5.2021

Jemne perlivá limonáda, ktorá sa vyrába z bazy čiernej (Sambucus nigra), je skvelý a osviežujúci nápoj, nehovoriac o zdraviu prospešných látkach, ktoré táto mohutná bylina obsahuje. Zvlášť v nasledujúcich letných horúčavách bude nápoj priamo fantastický.

Spomínané kvetové víno sa prirovnáva k sektu, pretože baza obsahuje prírodné divoké kvasinky, vďaka ktorým nápoj zkvasí. Do nápoja teda nie je potrebné pridávať kvasinky, ani sušené kvasnice, aj keď to mnohí robia. Alkoholu bude v nápoji ako šafranu, zato bazové kvety nápoj ochutia a určite viete, ako lahodný je bazový sirup. Ak šampanské podáte v náležite vychladenej karafe a v správnych pohároch, asociácie vykonajú svoje.

Dnes mám pre vás niečo neobvyklé. Kým sa snažím predkladať vám preverené a vyskúšané postupy aj receptúry, teraz som mala na výber - buď celý proces s fotografom Jurom nafotiť, a ukázať vám výsledok s tým, že už si bazu možno nenaložíte (doba zrenia sektu je totiž 14 dní), alebo - čomu sme dali prednosť, dáme sa do toho, a keď to všetko dobre dopadne (a nebudeme musieť maľovať), článok doplníme pokračovaním s finálnymi fotkami. Takto máte šancu ísť s nami do toho ;o)


BAZOVÉ ŠAMPANSKÉ

 Príprava: 24 hodín + 14 dní zrenia * Získate: 4 l kvetového vína

  • 4 l vriacej vody
  • 630 g nerafinovaného trstinového cukru
  • 6 veľkých bazových kvetov, najlepšie trhaných ráno
  • 1 bio citrón nakrájaný na plátky
  • 1 bežný citrón na šťavu
  • 2 lyžice bieleho vínneho octu
  • 2 dvojlitrové fľaše, prípadne vedro
  • utierka
  • lievik
  • veľmi jemné sitko
  • 4 litrové sterilizované PET fľaše

1.deň

1.Cukor rozdeľte do oboch fliaš, prípadne vhoďte do vedra, ak budete kvety namáčať tam. Uvarte 4 l vody a vriacu ju nalejte na cukor. Fľaše prikryte a nechajte vychladnúť.

2.Medzitým si prezrite hlavičky kvetov a zbavte ich hmyzu, ale neoplachujte ich. Potom ich pridajte do premiešaného cukrového roztoku, pridajte plátky citróna, vytlačenú šťavu a ocot, fľaše prikryte čistou utierkou a nechajte 24 hodín odležať. Fľaše ponechajte v kuchyni, nemusia byť v chlade, ale nedávajte ich na priame slnko.

2.deň

1.Pripravte si sterilizované vedro a cez veľmi jemné sitko alebo cez jemné plátno tekutinu zlejte. Kvety zachyťte do plátna a dobre vyžmýkajte do základu.

2.Pomocou lievika a naberačky prelejte víno do sterilizovaných PET fliaš. V hrdle ponechajte asi 2 cm voľného miesta. Fľaše uzavrite a dajte do temna a chladu uležať na 14 dní. Fľaše každý deň kontrolujte a zakaždým vypustite trošku nahromadeného plynu, aby nedošlo k ich nafúknutiu.

Po uplynutí uvedenej doby nápoj podávajte vychladený. Stále ho uchovávajte v tme a v chlade. Víno spotrebujte v priebehu 2-3 mesiacov.

Tak, zatiaľ sa mi všetka tá alchýmia veľmi páčila. Kvety voňajú, citróny tiež, takže sa teším na výsledok. Ako u všetkého je tu potrebná čistota. Pripomeniem teda ešte zásady sterilizácie:

RÚRA - nástroje, aj sklo dobre umyte a potom asi 20 min sušte v rúre vyhriatej na 140 °C, PET fľaše preveríme!

  • PET fľaše do rúry nedávajte; sú testované na určité maximá, ku ktorým môže výnimočne dôjsť pri preprave alebo nesprávnom uložení tovaru, avšak tento spôsob sterilizácie v domácnosti vhodný nie je

VODNÝ KÚPEĽ - predmety (teda, čo sa vojde do vášho hrnca) vložte do vody a pomaly ju priveďte k varu, potom hrniec odstavte a všetko ponechajte pod hladinou, kým poháre či nástroje nebudete potrebovať

Troška o baze

  • Ja si len pamätám porekadlo z detstva: "Pred harmančekom zlož klobúk, pred bazou kľakni!" A potom to, že sa z mladých vetvičiek bazy vyrábali flauty.
  • Tejto kúzelnej liečivej rastline bola prisudzovaná magická moc. Legendy rozprávajú, že metly čarodejníc bola upletené práve z bazového dreva. Kočiši napríklad mávali z tohto dreva bič, vraj sa potom neplašili kone.
  • Okrem bieleho kvetového vína sa z bazy pripravuje aj červené bazové víno alebo likér, avšak z jeho zrelých čiernych bobúľ. Tie sa dávajú aj do chutných zákuskov - k tomu by som sa mohla vrátiť, až dozrejú. Pripomeňte mi to...
  • Bazové kvety i bobule sa používajú k tíšeniu príznakov chrípky a prechladnutia. Odvary aj sirupy, ktoré kúpite v lekárni, pomáhajú od horúčky aj od zahlienenia a výrazne posilňujú imunitný systém.
  • Šťava z bobúľ obsahuje veľa vitamínu A a C.
  • Ešte musím pripomenúť, že kríky významne odpudzujú komáre a inú háveď. Baza čierna by mala byť na každej záhradke, pretože vás ochráni pred kliešťami, a to je v dnešnej dobe zvlášť priaznivé!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *