Bazové šampanské II / na zdravie

Aranžmán pre mesiac máj: darčekový dvoj-kvetináč v talianskom štýle
24.5.2021
Korková nástenka zo štupľov
31.5.2021

Som tu, a plním sľub. Píšem pokračovanie k naloženej baze čiernej, z ktorej malo vzniknúť perlivé šampanské (hovorí sa mu tak, ale je to v podstate perlivá limonáda). Kvetovému vínu je práve 14 dní, takže končí doba jeho zrenia, a tak rozlievame... Zúčastnení chvália a ja som najviac prekvapená z toho, že všetko funguje. Bublinky som vyrobila neuveriteľné...

Teda poporiadku. Naplnené fľaše sme naposledy opustili s tým, že ich obsah (naložené, ochutené a precedené budúce víno) bude dva týždne zrieť. Ak ste do toho išli s nami, viete, čo nasledovalo. Pre tých z vás, ktorí čakáte na výsledok a až sa pustíte do diela, dodávam nasledujúce informácie.

Prvý týždeň sa nič moc nedialo, fľaše stáli v chlade bezo zmeny. Na prelome druhého týždňa začalo víno pracovať a pri každodennej kontrole som každý deň vypustila viac a viac vzduchu. Obsah fliaš solídne šumel a penil. Pozor - fľaše začali byť poriadne tvrdé a natlakované, takže s nimi manipulujte opatrne. Aktivita prírodných kvasiniek, ktoré sú v baze obsiahnuté, poriadne silnela. V poslednom čase som vypúšťaním vzduchu z každej fľaše strávila napríklad aj 5 minút. A po milimetroch, pretože inak by sme zrejme maľovali.

Pri fotografovaní sa už len menil stĺpec nápoja na stĺpec bielych bubliniek. Keď som preliala nápoj do karafy, bol viditeľný tak zhruba 5 cm od dna. Nádhera! Ale, ako sú bublinky aktívne, tak aj rýchlo vyšumia. Pite rýchlo, najlepšie s ľadom, pretože nápoj je pomerne sladký, a chutilo mi, že sa mierne nariedi. Má teplo zlatistú farbu a jeho dozvuk na jazyku je krásne bylinný a ľahko perlivý. Pre horúce dni naozaj skvelý. Za rok nakladám opäť!

Hotový nápoj v PET fľašiach vyzerá nevinne, pretože už som z nich vyfúkla vzduch. Fľaše zmäknú a už sa na ne nemusíte báť siahnuť. Preliatie do karafy je už bezpečné, aj keď pracujte pomaly, pretože víno sa v tú chvíľu zmení v stĺpec vznášajúcich sa bublín. Určite odporúčam ľad, pokiaľ šampus nie je dostatočne vychladený. Zjemní sa jeho sladkosť a bude lahodný. Odporúčam pridať pár rozrezaných čerstvých jahôd a lístoček medovky. Je to veľmi dobré.

Centimetrový stĺpec peny nám pri fotení rýchlo spadol. Bubliny sú aktívne, ale rýchlo vyšumia. Pite rýchlo a užite si nádherný letný nápoj. Odborníci hovoria, že alkohol v ňom nenájdete, takže si pripravíte luxusné osvieženie aj do tých najteplejších dní. Zostáva už len dodať - na zdravie!

Počas tohto víkendu som sa rozbehla po republike, a zistila som, že baza čierna začína byť pomaly v plnom kvete. Takže veselo nakladajte, je ten správny čas.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *