Nadýchané mraky na plechu

Jar v topánkach
25.3.2020
Jarný venček s bahniatkami
1.4.2020

Milujete venčeky a veterníky? Potom si cesto rozfúkajte po plechu a upečte si celú horu tejto dobroty.

Ponúknuť tento recept uprostred pôstneho obdobia je trošku nemravné, ale ak ho nepoznáte, schovajte si ho na veľkonočné sviatky. Tým síce dominujú kysnuté cestá, ale keby sa vám zachcelo laskonky z cukrárne, siahnete po ňom.

Recept na mraky bol aktuálny v 90. rokoch minulého storočia, ale tento sviatočný múčnik sa zapísal do mnohých domácich kuchárok. Možno, že sa na neho hocikde pozabudlo, ale stále stojí za hriech. Pamätám, ako som ho vtedy mámila od mojej kolegyni v práci, ale ona mi ho odmietla dať. Taký to bol poklad.

O recept sa veľmi rada rozdelím, určite si ho obľúbite. Na rozdiel od špeciality, akou je krémeš, nie je tento múčnik zhotovený z lístkového cesta, ale pečie sa z odpaľovaného cesta, podobne ako veterníky. Nie je to nič ťažké. Vždy som si hovorila, že mraky vznikli tak, že sa cukrárom nechcelo strkať cesto na veterníky do vrecka s hubicou a jednoducho ho rozmazali po plechu :o) No, je to vážne rýchlejšie a rozhodne sa pri tom menej zašpiníte. Všetky pomôcky k pečeniu nájdete na našom e-shope.

Odpaľované cesto sa dokáže vyfúknuť - pekne vzniesť smerom nahor, a tak sa z placky v rúre stane niečo, čo pripomína - možno oblaky, možno vlnky alebo pohorie. Nechajte sa prekvapiť!

Príprava: 60 minút + opakované chladnutie * Získate: 24 rezov

odpaľované cesto

  • 250 ml vody
  • 150 ml masla
  • ½ lyžičky soli
  • 150 ml hladkej múky, preosiatej
  • 6 vajec M

1. krém

  • 500 ml mlieka, plnotučného
  • 2 balíčky vanilkového pudingu
  • vanilkový cukor
  • 250 g masla, zmäknutého
  • 100 g práškového cukru, preosiateho
  • 2 lyžice rumu, nemusia byť

2. krém

  • 400 ml smotany, 31%
  • 2 vanilkové cukry

1. Do kastrólika dajte vodu a zohrejte ju, pridajte maslo rozkrájané na kúsky a soľ. Akonáhle sa maslo rozpustí, plameň stiahnite na minimum a naraz vsypte preosiatu múku. Ihneď miešajte, aby sa nevytvorili hrudky. Cesto sa začne formovať do hladkého bochníka, ktorý prestane lepiť na steny a odpaľuje sa aj od dna. Cesto obracajte a miešajte, celkom to trvá 5-7 minút a potom odstavte. Rúru vyhrejte na 200 °C.

2. Cesto presuňte do misky na šľahanie, dajte schladiť a počas tej doby ho niekoľkokrát premiešajte. Do vlažného (nie horúceho) cesta dôkladne zašľahajte vajcia - jedno po druhom. Cesto rozdeľte na dve časti a každú rozprestrite stierkou na plech vystlaný papierom na pečenie. Veľkosť korpusov by mala byť cca 25 × 37 cm. Upečte jeden po druhom. Plech vložte do vyhriatej rúry, po pár minútach teplotu znížte na 180 °C a pečte celkom 20-25 minút. Počas pečenia rúru neotvárajte, cesto by spadlo. Upečte druhý plech.

3. Medzitým vytvorte pudingový krém – k varu priveďte 350 ml mlieka, vo zvyšku rozmiešajte pudingové prášky a vanilkový cukor. Zmes vlejte do vriaceho mlieka a za stáleho miešania varte 2 minúty na miernom ohni. Puding vložte do hrnca so studenou vodou a častým miešaním vychlaďte. Do vlažného základu zašľahajte ručným šľahačom striedavo kúsky zmäknutého masla a po lyžiciach cukor. Nakoniec môžete pridať rum, ak chcete, a hotový krém ešte 3 minúty šľahajte do nadýchanej hmoty.

4. Krém rozotrite na spodný korpus a stierkou uhlaďte do roviny. Nechajte 2 hodiny chladiť, môžete nechať aj do druhého dňa. Potom ušľahajte smotanu s vanilkovými cukrami do pevnej šľahačky a natrite na základ. Horný korpus rozkrájajte na štvorce veľké 6 × 6 cm a zostavte tesne vedľa seba na základ s krémami. Nechajte hodinu chladiť.

Rezy rozkrájajte v súlade s horným nakrájaným korpusom, jemne poprášte cukrom a vychladené podávajte.

1. vrstva krému - V okamihu, kedy máte upečené oba korpusy z odpaľovaného cesta, vyberte na spodnú pozíciu ten, ktorý je menej plastický. Dokonca sa odporúča po upečení ešte horúcu placku prikryť utierkou a stlačiť. Nerobím to, je mi jedno, či mám neskôr mraky všelijako krivolaké. Krém ich zrovná do niečoho, čomu sa dá s trochou fantázie hovoriť rovina. O tom, ako veľmi sa vám korpus zvlní, rozhodnú dva faktory - je to výška cesta, malo by byť naozaj nizučké, pretože dobre vyskočí, a potom záleží na tom, ako cesto zarovnáte; vždy uhladím do roviny cesto na spodný korpus a na horný rozotriem ako ma napadne. Prvú vrstvu krému tvorí uvarený puding zjemnený maslom, môžete doň pridať aj trošku rumu. Na tom nie je nič zložité, len potom dajte celý plech do chladničky a krém nechajte poriadne vychladiť, než na neho príde ďalšia vrstva. Ideálne je, keď si prácu rozložíte do dvoch dní.

2.vrstva krému - Druhý krém tvorí našľahaná smotana. Stužovač nepoužívam, určite by bol celok pevnejší, ale ovplyvní chuť smotany a to by bola škoda. Na riadne vychladenú pudingovú základňu navŕšte našľahanú smotanu obsahujúcu 31-33% tuku a zarovnajte do roviny. Teraz použite dôležitý trik - aby hotové kocky boli skutočne hranaté, treba už teraz horný korpus rozkrájať na jednotlivé porcie. Štvorce potom uložte tesne vedľa seba na pripravený základ s krémami. Takto nechajte znova celý plech vychladiť, aspoň hodinku, a nakoniec v zhode so štvorcami mraky rozkrájajte. Ide to dobre, len si po každom reze utrite nôž do papierovej utierky.

Horný korpus len ľahko poprášte cukrom a rezy ihneď podávajte, kým sú vychladené. Mraky nie sú príliš sladké, takže si trošku cukru môžete dovoliť. Celkový dojem možno doladiť slaným karamelom, ale to už ste so svojimi mrakmi doslova v nebi...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *