Ako pekne zložiť napínacie prestieradlo

Korálová – farba roku 2019
10.5.2019

Iste to poznáte - naťahovacie prestieradlo vyzerá dobre len profesionálne zložené - teda pri nákupe. Potom sa z neho stáva nevzhľadne našuchorená a bobtnajúca kôpka, ktorá v každej skrini zaberá miesto.

A tak sme skúšali skladať. Podľa originálneho balíčka od výrobcu, podľa inštruktážnych videí na internete, podľa rád poriadkumilovných gazdiniek... Máme pre vás tip na ukladanie prestieradiel do skrine pomocou pružných úpletových pásikov. Je to jednoduché a prestieradlo vďaka nemu drží tvar. Pridávame ešte jeden tip na ultra jednoduché darčekové balenie, ktoré vyzerá ako elegantná kabelka.

V prvom prípade nás inšpirovali obyčajné bavlnené čelenky do vlasov, ktoré zakúpite v drogériách. Potrebné opasky vás však naučíme vyrobiť z malých zvyškov bavlnených úpletov, konkrétne z nepoužívaného trička. V druhom prípade budete potrebovať len dva hárky potlačeného kartónu, perleťové gombíky a trochu lepidla (je to úplne bezprácne). Poďme na to...

1. PRESTIERADLO AKO DARČEK ALEBO AKO VYROBIŤ PAPIEROVÝ OBAL

Na titulnej fotografii vidíte krásne zelené bavlnené napínacie prestieradlo. Takto zbalené do obdĺžnika k vám doputuje, keď si ho u nás objednáte. O tom, že si môžete vybrať z mnohých variantov kvality materiálu aj farieb, je jasné. K darčekovému baleniu si pripravte:

  • 2 archy romantických kriedových papierov s dekórmi ladiacimi k sebe - kvetovaný 27,5 cm (šírka) × 48 cm + prúžok 21 × 3 cm na uško a bodkovaný 22,5 cm (šírka) × 20 cm
  • 2 perleťové gombíky
  • biele lepidlo Tenyl

Kvetovaný papier tvorí spodnú časť obalu. Z dĺžky odmerajte 22 cm, papier preložte, odmerajte 4 cm vysoký chrbát, papier opäť preložte a zostane 22 cm. Rovnako naohýbajte bodkovaný papier. Z dĺžky odmerajte 8 cm, 4 cm vysoký chrbát a opäť 8 cm. Obe časti papiera priložte na zložené prestieradlo zbavené igelitového obalu tak, aby bodka presahovala na líci i na rube cez kvetovaný papier. Papiere zlepte k sebe. Prednú časť obalu dozdobte prilepením gombíkov a na horný chrbát prilepte na stred prúžok ako uško. Z prúžku prilepte prehnuté prvé a posledné 3 cm. Ak chcete, zhotovte ceduľku s venovaním a pomocou šnúrky ju pripevnite k ušku.

AKO ZBALIŤ PRESTIERADLO DO SKRINE

Z prúžku úpletu vytvorte 4 cm široké kruhy s priemerom asi 15-18 cm. Dvojitý úplet je pevný, ale dostatočne pružný, takže do kruhov nie je potrebné dávať gumu, ktorá by prestieradlo zase iba krčila. Pomocou týchto pásikov zostane prestieradlo zmotané do úhľadných a úzkych valcov. V skrini to vôbec nevyzerá zle a skutočne vám prestieradlá ušetria trochu miesta.

 

Kvality prestieradiel, ktoré nájdete v našej ponuke, sú v prevedení froté, jersey, plátno a mikroplyš. Vyberte si podľa svojho želania z veľkej škály farebných kombinácií a prispôsobte ich výberu obliečky. Platí nepísané pravidlo, že prestieradlo by malo mať odtieň obsiahnutý v kombinácii farieb na posteľnej bielizni. Intenzita farby by však mala byť o niekoľko stupňov nižšia.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *