Jarný obrus s vanilkovým koláčom z prvých jahôd

Prestieradlá dotvárajú atmosféru
7.5.2020
Záclonky z bavlnených utierok
14.5.2020

Obrusy, ktoré nie sú určené k veľkému stolovaniu, slúžia na osvieženie interiéru, malému posedeniu aj upútaniu pozornosti na farby v priestore. Môžu byť z rozličných materiálov a príjemne dokresľovať jednotlivé ročné obdobia.

Bytový textil veľmi často odráža chvíle, ktoré prežívame. Stôl, okolo ktorého sa všetko v domácnosti odohráva, je skrátka srdcom každého diania. Obrusy stolnú dosku aj ochraňujú, takže nie je od veci mať ich niekoľko a meniť ich podľa nálady. V priestore nimi vytvoríte úplne individuálnu atmosféru.

Teraz na jar môžete dať prednosť jednofarebným pastelovým obrusom dokončeným obrúskami s kvetinovým dekórom. Alebo naopak, ak dáte priechod temperamentu, kúpte si obrus plný jarných odtieňov, ako ten, ktorý som zvolila na posedenie s jahodovým koláčom. Obrusy s výraznými farbami a konkrétnymi vzormi je vhodné umiestniť iba na stred stola. Tzv. stredové obrusy ochránia stôl v miestach, kde sa toho najviac deje, a nechajú vyniknúť výraznej bordúre okolo i samotnému tvaru i štruktúre nábytku.

Tešenie na jar sa u nás doma väčšinou nezaobíde bez prvých ovocných koláčov. Napríklad jahody, ktoré za nami lietajú z teplejších krajín, ešte nie sú tak vyzreté a lahodné na samotnú konzumáciu. Aj tak ale nevydržím a kúpim ich. Rozhodne už rozvoniavajú po celej kuchyni. Pretože plody sú veľké a pevné, perfektne sa hodia ako doprovod koláčov a tort. Jahodám chýba šťava, čo v tejto chvíli nevadí (aspoň nepremáča cesto ako v lete), a sladkosť im pridá trocha domáceho džemu. S veľkou chuťou ich utápam pod červenou želatínou, ktorá vyzerá vždy lákavo. Servírovať môžete po vychladení, tak ako koláč upečiete v sklenenej forme.

JARNÍ UBRUS S VANILKOVÝM KOLÁČEM Z PRVNÍCH JAHOD2

RYCHLÝ VANILKOVÝ KOLÁČ SO ŽELATÍNOU

Príprava: 30 minút * Získate: koláč s priemerom 27 cm

Bezlepkový korpus (cesto podľa Anji Donnermeyerové)

  • 3 stredne veľké vajcia
  • 100 g cukru
  • 100 ml oleja
  • 3 vrecká kvalitného vanilkového pudingového prášku
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku

Náplň

  • 3 plné lyžice jahodového alebo ríbezľového džemu
  • trocha čerešňovej pálenky
  • 200 g smotany, 30%
  • 1 vanilkový cukor
  • 350 g čerstvých jahôd
  • červené želé na tortu

1. Rúru zohrejte na 180 °C. Do misky dajte vajcia a cukor a vyšľahajte do hustej peny. Po malých troškách krátko zašľahajte olej. Prisypte vanilkové pudingy, pred posledným pridajte kypriaci prášok.

2. Cestom naplňte sklenenú formu vymazanú maslom a vysypanú múkou (na dno môžete dať papier na pečenie). Pečte na strednom rošte 30-35 minút.

3. Vychladnutý korpus potrite redším džemom zmiešaným s pálenkou. Smotanu ušľahajte do polotuha (ak chcete, pridajte stužovač šľahačky, nepoužívam ho), pridajte vanilkový cukor a krátko došľahajte. Navŕšte ju na korpus a urovnajte.

4. Umyté a osušené jahody nakrájajte na rovné, hrubšie plátky a od stredu ich naskladajte na koláč. Podľa návodu na obale zahrejte želatínu a zalejte s ňou jahody. Kým je tekutá, pracujte rýchlo pomocou lyžice. V malom množstve na lyžici bude želatína chladná a krásne priľne tam, kde potrebujete, bez toho aby stekala. Na základ potom rýchlo a rovnomerne vylejte zvyšok.

Koláč dajte vychladiť minimálne na 2 hodiny, lepšie do druhého dňa. Podávajte nakrájaný na klinky dozdobené zvyšnými jahodami.

Našľahaná smotana, domáci džem s trochou alkoholu a voňavé jahody, to sú veľmi zvodní spoločníci bežného piškótového cesta, ktoré si môžete upiecť aj s absenciou múky (pozri recept). Tortové želé používam číre i červené. Na veľmi zrelé jahody a maliny používam transparenciu, aby ovocie vyniklo, ale tieto prvé jahody bývajú niekedy málo zrelé, tak im pokojne pridajte farbu. Namiesto cukrárskej tortovej želatíny využite tiež prírodný agar, ktorý sa vyrába z červených morských rias a kúpite ho v bio potravinách, rovnako ako prášok do pečenia.

Pracovať pri fotografovaní s želé je celkom nevďačná úloha :o) Agar aj želatína tuhne približne pri 40 °C, a na túto teplotu zmes vychladne raz dva. Vidíte, že na lyžici i na stenách kastróliku je už želé pekne pevné a na nanesenie na tortu nepoužiteľné. S želatínou musíte pracovať rýchlo. Na jahodách spočinula ešte len prvá vrstva, takže povrch je ešte dosť nerovný, ale rada by som pridala ešte trochu...

..tiež rez by som si predstavovala inak. Rozhodne vykrojený z koláča pár hodín chladeného v chladničke. Ale fotiť sa musí, kým je dobré svetlo, takže je potrebné privrieť oko aj nad našľahanou smotanou topiacou v teple. Rýchlo teda prestrieť romantický jarný obrus - a dobrú chuť cez víkend!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *