Textil jarou maľovaný

Mohlo by sa vám hodiť
13.4.2020
Čo s tým večným upratovaním?
22.4.2020

Jarnej sezóne dominujú veľkonočné sviatky. Doma ich vítame kvetinami, skvelým jedlom a veselými dekoráciami. Prestrieť na sviatočnom obruse patrí k milým zvyklostiam.

Čím farebnejší je váš stolový riad a zvolený dekór, tým jednoduchší musí byť sviatočný obrus. Stačí len pastelová farba, ktorá všetko zjednotí. Je to rovnaké, ako s pestrým motívom na obraze a rámom. Ak však dáte prednosť zemitým prírodninám a keramike, alebo bielym pierkam, sklu a krehkosti, potom môže váš obrus hýriť farbami.

Mnohí z nás pre túto slávnostnú chvíľu vyťahujú z bielizníka obrusy s krásnymi výšivkami, ktoré na plátne vykúzlili šikovné ruky mamičiek a babičiek, s láskou vyšívané pre potechu rodiny. Dodnes ich s úctou napodobňujeme, a kto vládne ihlou a aspoň základnými technikami výšiviek, dobre vie, ako je to pracná záležitosť. Jarné výšivky sa väčšinou točili okolo kvetinových tém a ľudových vzorov a zahŕňajú obrovskú škálu stehov. K najznámejším patria stehy krížikové, obtáčané, stonkové a smyčkové, alebo pôvabná dierková madeira. Všetky zručnosti sa odovzdávali z generácie na generáciu a stále sa vyučujú v umeleckých krúžkoch. Od prvej polovice 19. storočia sa začala rozvíjať priemyselná strojová výšivka veľmi zručne napodobňujúca ručnú prácu. Je až príliš presná a dokonalá, ale výroba obrusov, dečiek a vankúšov výrazne zlacnela.

Dnes si teda môžeme užívať výšiviek, ktoré zdobia textilné materiály pre ktoré nie je práčka žiadnou prekážkou. Údržba takejto bielizne bez škrobenia a prácneho žehlenia nás neoberá o čas. Vyberte si na našom e-shope nový obrus pre svoj pekný jarný domov.


OBLIEČKY NA VANKÚŠIKY, BEHÚŇ ALEBO STREDOVÝ OBRUS?

Textil jarou maľovaný2
Toto všetko si môžete zaobstarať s výšivkami jarných tulipánov. Dvojicu obliečok na vankúšiky, a rovnako tak aj obrusy, uzatvára vyšívaná bordúra s jemným ornamentom. Polyesterový materiál znesie aj menej šetrné zaobchádzanie, takže napríklad škvrnky na obruse nebudú žiadnym problémom.

MAĽBU IHLOU UŽ VEDIA AJ STROJE

Textil jarou maľovaný3
Technika, ktorú tu strojová výšivka napodobňuje, sa volá maľba ihlou. Nazýva sa tak preto, že krycie stehy rôznej dĺžky sú vyšívané tesne vedľa seba - až zaplnia napríklad tvar kvetu, pričom sa do seba zapúšťajú rôzne odtiene bavlniek, ktoré výšivku vytieňujú a spravia ju plastickou. Farebné prelínanie potom pôsobí rovnako ako akvarelová kresba na papieri. Je až prekvapujúce, ako verne dokážu stroje napodobniť ľudskú prácu na textilnom materiále, ktorý sa nekrčí a ktorého údržba je úplne súdobá.

VESELÉ VZORY NA UTIERKACH A JARNÝCH OBRUSOCH

Textil jarou maľovaný4
Textil s jarnou tematikou nás bude sprevádzať celú sezónou. Môžete si vybrať z motívov roztopašných, pestrých a radostných, pretože sa budú páčiť vašim deťom a doma vytvoria útulnú atmosféru. Do kuchýň sa hodia utierky s farebnými potlačami, do kresiel rozhoďte vankúše s aplikáciami alebo s výšivkou a na stôl nažehlite nový obrus. Urobte si vo svojom domove peknú oázu uprostred starostí, ktoré sa na nás pozvoľna hrnú.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *