Je pre vás leto synonymom nažhaveného grilu? Potom nezabudnite do svojho repertoáru zaradiť tak trochu iné – úplne originálne „hotdogy“.
Máte svoju obľúbenú grilovaciu klobásu, ktorá by sa ťažko zmestila do bagetky? Nebojte sa ju smelo narezať na plátky a ugrilovať každý zvlášť. Klobása preložená kyslou uhorkou a nakladanou cibuľou s horčičným dipom nielenže bude skvele vyzerať, ale bude chutiť úplne fantasticky. Nakladanú cibuľu navyše využijete ako vložku do hamburgerov, sendvičov alebo ako doplnok k rôzne pripraveným mäsám. V chladničke vám v uzavretej dóze vydrží pár týždňov a príprava nezaberie viac ako pár minút.
Doba prípravy: 30 minút + odležanie cibule
Nakladaná cibuľa:
1 červená cibuľa
2 lyžičky cukru
½ lyžičky soli
50 ml jablčného octu
100 ml horúcej vody
Na hotdogy potrebujete:
2 bagetky alebo žemle na hotdogy
2 nakladané uhorky
70 g majonézy
20 g plnotučnej horčice
1 strúčik cesnaku
soľ, čerstvo mleté korenie
2 grilovacie klobásy
hrsť nakrájaného rímskeho šalátu
petržlenová vňať na posypanie
Chuť grilovanej klobásy skvele doplní nakladaná cibuľa a uhorky. Môžete vyskúšať aj ďalšiu nakladanú zeleninu. Prerastené uhorky sa dajú naložiť ako takzvané „naháče“ – teda olúpané a naložené celé alebo pozdĺžne rozpolené. Ich podlhovastý tvar je na tento účel ako stvorený. Niekto dá možno radšej prednosť rýchlo kvasenej kapuste, ktorá si s údeninou bude tiež rozumieť. Zabudnúť nesmieme ani na pickles. Pokiaľ si pripravíte viac takýchto nakladaných pochúťok, každý si potom môže hotdog dochutiť podľa svojich predstáv.
Hotdog, ako ho poznáme dnes, má korene v nemeckej a americkej kuchyni. Pôvodne išlo o jednoduchý párok v rožku, ktorý sa rýchlo stal ikonickým street foodom. Nemci priviezli do USA v 19. storočí svoje „wienerwurst“ (viedenský párok) alebo „frankfurter“ (frankfurtský párok), a čoskoro niekoho napadlo vložiť ho do pozdĺžne rozkrojeného žemľového pečiva – tak, aby sa dal jesť pohodlne v ruke.
A prečo sa tomu vlastne hovorí hotdog?
Názov je spojený so žartovnou predstavou, že v párku môže byť „psie mäso“ – čo samozrejme nebola pravda, ale vtedajší karikaturisti si z toho robili srandu. Názov „hot dog“ sa začal bežne používať na začiatku 20. storočia a rýchlo zľudovel.
V klasickej podobe nájdete v hotdogu dlhý varený alebo grilovaný párok, zasunutý v mäkkej žemle. Typické je jednoduché dochutenie – najčastejšie horčica, kečup, nasekaná cibuľka alebo kyslé uhorky. V niektorých verziách sa pridáva chilli, syr alebo kapusta.
Pomocníci pre vaše grilovanie