Chalupársky hotdog

Čo vás ochladí počas veľkých horúčav
18.7.2025

Je pre vás leto synonymom nažhaveného grilu? Potom nezabudnite do svojho repertoáru zaradiť tak trochu iné – úplne originálne „hotdogy“.

Máte svoju obľúbenú grilovaciu klobásu, ktorá by sa ťažko zmestila do bagetky? Nebojte sa ju smelo narezať na plátky a ugrilovať každý zvlášť. Klobása preložená kyslou uhorkou a nakladanou cibuľou s horčičným dipom nielenže bude skvele vyzerať, ale bude chutiť úplne fantasticky. Nakladanú cibuľu navyše využijete ako vložku do hamburgerov, sendvičov alebo ako doplnok k rôzne pripraveným mäsám. V chladničke vám v uzavretej dóze vydrží pár týždňov a príprava nezaberie viac ako pár minút.

Chalupársky hotdog2

CHALUPÁRSKY HOTDOG

Ingrediencie na 2 porcie:

Doba prípravy: 30 minút + odležanie cibule 

Nakladaná cibuľa:

1 červená cibuľa

2 lyžičky cukru

½ lyžičky soli

50 ml jablčného octu

100 ml horúcej vody

 

Na hotdogy potrebujete:

2 bagetky alebo žemle na hotdogy

2 nakladané uhorky

70 g majonézy

20 g plnotučnej horčice

1 strúčik cesnaku

soľ, čerstvo mleté korenie

2 grilovacie klobásy

hrsť nakrájaného rímskeho šalátu

petržlenová vňať na posypanie

Chalupársky hotdog3

Obľúbenú klobásu sa nebojte narezať na plátky a ugrilovať ho každý zvlášť

Postup prípravy: 

  1. Cibuľu nakrájajte na tenšie polkolieska. Rukami rozdeľte vrstvy a preložte do menšieho pohára (200 ml). V hrnčeku miešajte cukor, soľ, ocot a horúcu vodu, kým sa cukor so soľou nerozpustí. Zmesou zalejte cibuľu v pohári, aby bola ponorená a uzavrite. Pri izbovej teplote nechajte stáť do druhého dňa. Potom uchovávajte v chladničke.
  2. Bagetky navrchu narežte. Nakladané uhorky nakrájajte na plátky. V miske premiešajte majonézu s horčicou, prelisovaným cesnakom, štipkou soli a korenia.
  3. Grilovacie klobásy, ak sú tenšie, ugrilujte vcelku. Ak máte klobásy hrubšie, nakrájajte na šikmé širšie plátky a ugrilujte alebo opečte na panvici.
  4. Narezané bagetky pretrite horčičným dresingom, posypte trochou nakrájaného šalátu a položte naň klobásu. Plátky uhorky vkladajte pozdĺž klobásy alebo medzi plátky opečenej klobásy. Posypte nakladanou cibuľou a petržlenovou vňaťou.
Chalupársky hotdog4

V chladničke vám vydrží pár týždňov a príprava nezaberie viac ako pár minút

Chuť grilovanej klobásy skvele doplní nakladaná cibuľa a uhorky. Môžete vyskúšať aj ďalšiu nakladanú zeleninu. Prerastené uhorky sa dajú naložiť ako takzvané „naháče“ – teda olúpané a naložené celé alebo pozdĺžne rozpolené. Ich podlhovastý tvar je na tento účel ako stvorený. Niekto dá možno radšej prednosť rýchlo kvasenej kapuste, ktorá si s údeninou bude tiež rozumieť. Zabudnúť nesmieme ani na pickles. Pokiaľ si pripravíte viac takýchto nakladaných pochúťok, každý si potom môže hotdog dochutiť podľa svojich predstáv.

Ako sa z „psíka“ stal hotdog?

Hotdog, ako ho poznáme dnes, má korene v nemeckej a americkej kuchyni. Pôvodne išlo o jednoduchý párok v rožku, ktorý sa rýchlo stal ikonickým street foodom. Nemci priviezli do USA v 19. storočí svoje „wienerwurst“ (viedenský párok) alebo „frankfurter“ (frankfurtský párok), a čoskoro niekoho napadlo vložiť ho do pozdĺžne rozkrojeného žemľového pečiva – tak, aby sa dal jesť pohodlne v ruke.

A prečo sa tomu vlastne hovorí hotdog?
Názov je spojený so žartovnou predstavou, že v párku môže byť „psie mäso“ – čo samozrejme nebola pravda, ale vtedajší karikaturisti si z toho robili srandu. Názov „hot dog“ sa začal bežne používať na začiatku 20. storočia a rýchlo zľudovel.

 

Ako vyzerá klasický americký hotdog?

V klasickej podobe nájdete v hotdogu dlhý varený alebo grilovaný párok, zasunutý v mäkkej žemle. Typické je jednoduché dochutenie – najčastejšie horčica, kečup, nasekaná cibuľka alebo kyslé uhorky. V niektorých verziách sa pridáva chilli, syr alebo kapusta.

Pomocníci pre vaše grilovanie

Vyskúšajte aj ďalšie tipy na nakladanú zeleninu

 

PRIPRAVILA PRE VÁS

Martina

zo Zdravě živená


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *