Chlebíček so sušenými paradajkami a olivami

Na čo všetko sa hodí jedlá sóda
25.9.2024

Keramické formy na pečenie sú na nezaplatenie. Nič sa v nich nepripaľuje, upečené cestá sa krásne vyklopia, formy sa veľmi ľahko umyjú. Vyberte si taký tvar, ktorý budete často používať. Je zbytočné, aby ste skladovali veci, ktoré vám zaberú miesto bez úžitku.

Keramické formy sú ideálne na prípravu celého radu jedál, takže sa v domácnosti takmer nezastavia. Hodia sa na pečenie nasladko aj naslano, napr. mäsa a sekané, na zapekanie nákypov, cestovinových jedál, plnených paprík, aj na pečenie chleba. Najprv som skúsila upiecť sladké trené cesto a tentoraz došlo na chlieb. Chcela som otestovať rôzne konzistencie cesta.

Chlieb vám ponúknem vynikajúci. Nie je to prílohová záležitosť, ale je sa samostatne, pretože je výrazne ochutený. Ide o francúzsky chlebíček plný zeleninových ingrediencií a syra. Hodí sa k vínu a k posedeniu s priateľmi a jeho príprava je viac ako jednoduchá. Všetko zmiešate dohromady a cesto vylejete do formy. Úspech pri pečení aj konzumácii vám garantujem.

Ochutené chlebíčky, a pečenie chleba vôbec, je v kuchyni nesmierne obľúbenou disciplínou. Voňavému pečivu málokto z nás odolá a to domáce má vždy náskok pred všetkým ostatným. Vyskúšajte to!

ZÁKLADNÁ INGREDIENCIA Postup je nasledujúci – sypké prísady dajte do jednej misy, prešľahané vajcia zmiešajte s tekutými prísadami do druhej, a nakoniec si prichystajte ochucovadlá a bylinky. Odporúčam použiť žltučký syr Gouda holandského pôvodu, ktorý sa vyrába z kravského mlieka a patrí k najchutnejším syrom vôbec.

RODIACE SA CESTO Zmiešané misky so sypkými a tekutými prísadami dajú vzniknúť riedkemu cestu, ktoré je hladké a nadýchané. Teraz je čas na nastrúhaný syr a nadrobno nakrájané paradajky, olivy a bazalku. O zvyšok sa postará rúra. Tak je to jednoduché…


CHLIEB SO SUŠENÝMI PARADAJKAMI A OLIVAMI

Príprava: 30 minút + pečenie 45 minút * Forma : 25 × 15 cm

  • 180 g hladkej múky
  • 1 lyžica kypriaceho prášku (najlepšie s vínnym kameňom od dmBio)
  • 3 veľké vajcia
  • 100 ml olivového oleja
  • 100 ml 12% smotany
  • 120 g syra Gouda, nastrúhaného nahrubo
  • 100 g sušených paradajok v oleji, odkvapkaných a nakrájaných na kúsky
  • 60 g čiernych olív, vykôstkovaných a nakrájaných na kusy
  • hrsť čerstvo nasekanej bazalky
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie 

1. Do väčšej misky preosejte múku a prášok, pridajte soľ (pozor na paradajky, sú slané) a dosť korenia. Všetko ručne premiešajte vareškou alebo stierkou.

2. V menšej miske prešľahajte vajcia a pridajte olej a smotanu. Tekutinu viac ako z polovice vlejte do sypkej zmesi, premiešajte a po pridaní zvyšku všetko spojte pomocou ručného mixéra s hnetacími hákmi do redšieho hladkého cesta.

3. Teraz pridajte syr, paradajky, olivy a bylinky a ručne premiešajte. Rúru vyhrejte na 180 °C.

4. Zapekaciu misu vytrite maslom a vysypte hrubou múkou. Cesto presuňte do misy a dajte piecť na 45-50 minút. Hotový chlebíček nechajte vychladnúť a vyklopte z formy.

Podávajte nakrájaný na 1,5 cm široké plátky, najlepšie s bielym vínom.

Drobné rady

  • Používam kypriaci prášok do pečiva s vínnym kameňom, ktorý vytvára nadýchanú konzistenciu. Predovšetkým je bez fosfátov a bezlepkový.
  • Pokiaľ nahradíte niekoľko lyžíc olivového oleja ochuteným olejom zo sušených paradajok, cesto bude farebne výraznejšie ako mám ja. Opäť pozor na presolenie.

Spočítané a podčiarknuté

Priznávam sa, že mám keramiku rada. Pečiem v nej rada, páči sa mi dávať jedlo na stôl v horúcich dymiacich misách, rada vnímam pekné farby a dizajn pekáčikov a mís v okienku rúry. Ale okrem toho má keramika veľa pozitív, ktoré som už vymenovala na začiatku. Negatíva vyplývajú z technológie výroby a musíte ich prijať. Nepatrí však k výhradám. Keramiku nesmiete vystavovať rýchlym zmenám teploty, to znamená, nedávajte ju z chladničky priamo do rúry, horúcu misu po pečení nezalievajte studenou vodou, riad nevkladajte do umývačky. Vo všetkých prípadoch by mohol popraskať povrch glazúry. Keramika musí byť hrubostenná, takže riad je oproti nerezu alebo smaltovanému plechu pochopiteľne ťažký. S tým jednoducho počítajte.

Ak budete dodržiavať podmienky, ktoré riad potrebuje, odmení sa vám dlhou životnosťou. Mne sa pieklo výborne a oceňujem, že má forma ušká a manipulácia s ňou je o to bezpečnejšia. Keď pri pečení horúcu formu obrátite hore nohami, ozve sa len charakteristické žuchnutie - a vy sa môžete blažene tešiť na výsledok. U mňa má forma viac ako tri hviezdičky.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *