Cuketové vafle s paradajkovou salsou

Cestovné šitie z obalu od vajec / recyklácia
28.8.2024
Bylinkárium
Triky pre ľahšie žehlenie
4.9.2024

Slané vafle sú ďalšou rýchlou pochúťkou k letným večeriam. Ak si zaobstaráte vaflovač, iste nebude zaháľať..

Skvelá teplá večera, pri ktorej sa môžu stretnúť priatelia a predháňať sa, kto namieša lepší zeleninový šalát či základné cesto do vaflovača, môže vyzerať obdobne. Vybrala som cesto vláčne vďaka nastrúhanej cukete pre vafle s paradajkovou salsou a bylinkovým maslom. Táto kombinácia vás dokonale zasýti a pritom vás nezahltí kalóriami. 

Zeleninové omáčky - salsy poznáte z mexickej kuchyne, kde sa servírujú spoločne s tortillami či najrôznejšími druhmi chipsov. Môžu byť sladké po paradajkách, stredne pálivé, ale aj vám od niektorej môže zhorieť pusa. Doma si omáčku pripravte podľa chuti, a pokiaľ sa nájde viac stravníkov, ktorí ju majú radi ostrú, dajte si trochu bokom pred jej konečnou úpravou. 

Príprava: 45 minút + pečenie * Získate: 4 veľké vafle

Cesto

  • 100 g hladkej pšeničnej múky
  • 100 g hladkej celozrnnej pšeničnej múky
  • 1 ½ lyžičky instantného droždia
  • 150 g cukety, nastrúhanej
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 2 vajcia M
  • štipka soli
  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 1 lyžička sušeného oregana

Salsa

  • 2 stredné sladké paradajky, na kocky
  • veľká červená paprika, na kocky
  • kúsok nasekanej chilli papričky (nemusí byť)
  • 1 - 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžičky čerstvej limetkovej šťavy
  • 1 lyžička trstinového cukru
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie

1. Do misky preosejte oba druhy múky a zamiešajte do nich droždie. Umytú cuketu nastrúhajte aj so šupkou na hrubom strúhadle.

2. K múkam pridajte vlažné mlieko, vajcia, soľ, olej a metličkou prešľahajte hladké cesto.

3. Nakoniec vmiešajte cuketu a oregano a cesto nechajte 20 minút odpočinúť pod utierkou.

4. Medzitým si vyrobte salsu- Do misky dajte zeleninu nakrájanú na drobné kocky, pridajte olej a ostatné ingrediencie okrem soli a korenia a všetko dobre premiešajte. Nechajte chvíľu rozpustiť cukor, znova premiešajte a dochuťte soľou a korením. Misku nechajte v chlade.

Upečte vafle a podávajte ich teplé so salsou a zmäknutým maslom rozotreným s hrsťou bazalky alebo koriandra.

Najprv si pripravte cesto. Je celkom riedke, ale medzi platničkami vaflovača sa krásne nadýchne a spevní. Vaflí si urobte tak akurát, pretože na druhý deň to už nie je ono. Vaflovač, ktorý som použila, sa z našej ponuky na e-shope povážlivo rýchlo vytratil. Nevadí, zatiaľ si vaflové cesto vyskúšajte na lievanečníkovej alebo palacinkovej panvici s nepriľnavou úpravou povrchu.

Zeleninu tvoriacu základ omáčky rozkrájajte veľmi nadrobno. Salsa by mala byť kompaktná. Robím ju len vtedy, ak mám vyzreté paradajky a papriky, nechýbajú sladkosti; omáčka by nemala byť kyslá. Namiesto čerstvej čili papričky je možné pridať aj štipku mletého korenia, záleží na tom, čo máte po ruke. Omáčka je najlepšia, keď sa chute trochu usadia. Ak máte dosť času pred servírovaním, nechajte ju aspoň polhodinku v chlade.

Vafle sú najlepšie horúce. Ak ich robíte viac, a stravníci nie sú hneď pri stole, odkladajte ich na plech s papierom na pečenie priamo do rúry. Vyhrejte ju len maličko, aby vafle neoschli, ale zostali krásne teplé. S kontrastom chladné, a napríklad pálivé omáčky, sú vynikajúce. Ak chcete svojich hostí rozmaznávať, zmiešajte zmäknuté maslo s obľúbenými bylinkami, napríklad s bazalkou, koriandrom a pod., a nechajte ho roztopiť priamo na teplých vafliach.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *