Rýchle a jednoduché pochúťky pre deti i dospelých, to sú termizované tvarohové dezerty s najrôznejšími príchuťami. Budú sa vám úžasne hodiť napríklad aj pri príprave detských osláv.
Od bežných tvarohových krémov do tort a koláčov sa líšia tým, že čiastočne prechádzajú tepelnou úpravou. V chladničke vám dlhšie vydržia a tiež dobre stuhnú. Základom je tvaroh – to už je na vás, či volíte tučný alebo polotučný, a pretože prímesou býva čokoláda, vanilka, citrónový krém, karamel aj ovocie, je jasné, že si každý nájde to svoje.
Nemôžem tu nespomenúť termix - termizovaný tvarohový dezert s príchuťou vanilky či kakaa, ktorého chuť nás sprevádza už od roku 1976. Zloženie sladkej pochúťky sa od tej doby mnohokrát premenilo v závislosti na výrobkoch aj surovinách. Dnes najčastejšie obsahuje tvaroh a smotanu, cukor, želatínu, kukuričný škrob, arómy, extrakt z mrkvy a pod. Nič vám však nebráni pustiť sa do výroby podobného domáceho dezertu vo svojej vlastnej kuchyni. Jednotlivé porcie uložte do sklenených pohárov a nechajte ich v chladničke do druhého dňa. Ďalej ich beztak neuhájite!
Príprava: 1 recept = 35 minút * Získate 4 - 5 porcií
ČOKOLÁDOVÝ DEZERT ZO SMOTANY
4 porcie
1. Smotanu dajte do rajnice a pomaly zahrievajte až k bodu varu. Akonáhle ju odstavíte, nalámte do nej čokoládu a metličkou ju rozmiešajte do hladkého krému.
2. V poslednej fáze pridajte do horúceho krému javorový sirup a kyslú smotanu.
3. Ihneď zašľahajte celú porciu tvarohu. Hodvábne hladký krém rozdeľte do pohárov a nechajte ho do druhého dňa stuhnúť. Porcie podávajte s ovocím.
VANILKOVÝ DEZERT Z PUDINGU
4 - 5 porcií
1. Z mlieka a vrecka pudingu uvarte puding, prelejte ho do misky a pokryte ho potravinovou fóliou, aby ste zabránili vzniku mliečnej šupky.
2. Puding nechajte schladiť, ale ešte keď je teplý, pridajte doň tvaroh, vanilku a kyslú smotanu. Krém vyšľahajte dohladka a rozdeľte ho do pohárov.
3. Pred podávaním ho doslaďte javorovým sirupom a pridajte drobné ovocie.
Každý z dezertov môžete pripraviť dvoma spôsobmi:
Čerstvo pripravené termizované krémy sa líšia. Doteraz sú vlažné a je vidieť, že čokoládový krém so smotanou je redší. V chladničke však dokonale stuhne. Postará sa o to nielen našľahaná smotana, ale predovšetkým veľká porcia čokolády. Pudingové dezerty budú vždy o poznanie pevnejšie a po vychladení budú mať vďaka škrobu charakteristickú štruktúru.
Dôležité je oba dezerty dokonale vyšľahať. Môžete použiť metličku, ale väčšinou dávam prednosť ručnému elektrickému mixéru. Výsledok je okamžitý a stopercentný, a neviem, prečo si neušetriť trochu času.
Ani jeden z dezertov nie je presladený, ale aj tak je príjemné vytvoriť chuťový kontrast trochou čerstvého ovocia. Vždy sa bude tváriť o poznanie kyslejšie a perfektne dotiahne výsledok. Deťom budú určite najviac chutiť maliny a jahody, ktorým bude priať nastávajúca sezóna.