Domáce tvarohové dezerty sú naj

Viete, ako zberať levanduľu a čo potom s ňou?
14.6.2024
Rastúci veniec, ktorý nezvädne
21.6.2024

Rýchle a jednoduché pochúťky pre deti i dospelých, to sú termizované tvarohové dezerty s najrôznejšími príchuťami. Budú sa vám úžasne hodiť napríklad aj pri príprave detských osláv.

Od bežných tvarohových krémov do tort a koláčov sa líšia tým, že čiastočne prechádzajú tepelnou úpravou. V chladničke vám dlhšie vydržia a tiež dobre stuhnú. Základom je tvaroh – to už je na vás, či volíte tučný alebo polotučný, a pretože prímesou býva čokoláda, vanilka, citrónový krém, karamel aj ovocie, je jasné, že si každý nájde to svoje.

Nemôžem tu nespomenúť termix - termizovaný tvarohový dezert s príchuťou vanilky či kakaa, ktorého chuť nás sprevádza už od roku 1976. Zloženie sladkej pochúťky sa od tej doby mnohokrát premenilo v závislosti na výrobkoch aj surovinách. Dnes najčastejšie obsahuje tvaroh a smotanu, cukor, želatínu, kukuričný škrob, arómy, extrakt z mrkvy a pod. Nič vám však nebráni pustiť sa do výroby podobného domáceho dezertu vo svojej vlastnej kuchyni. Jednotlivé porcie uložte do sklenených pohárov a nechajte ich v chladničke do druhého dňa. Ďalej ich beztak neuhájite!

Príprava: 1 recept = 35 minút * Získate 4 - 5 porcií

ČOKOLÁDOVÝ DEZERT ZO SMOTANY

4 porcie

  • 200 g smotany, 30%
  • 100 g horkej čokolády
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 3 lyžice kyslej smotany
  • 250 g tučného tvarohu, z vaničky

1. Smotanu dajte do rajnice a pomaly zahrievajte až k bodu varu. Akonáhle ju odstavíte, nalámte do nej čokoládu a metličkou ju rozmiešajte do hladkého krému.

2. V poslednej fáze pridajte do horúceho krému javorový sirup a kyslú smotanu.

3. Ihneď zašľahajte celú porciu tvarohu. Hodvábne hladký krém rozdeľte do pohárov a nechajte ho do druhého dňa stuhnúť. Porcie podávajte s ovocím.

 

VANILKOVÝ DEZERT Z PUDINGU

4 - 5 porcií

  • 400 ml plnotučného mlieka
  • 1 vanilkový puding
  • 3 lyžice cukru
  • 250 g tučného tvarohu, z vaničky
  • 1 lyžička vanilkovej pasty
  • 3 lyžice kyslej smotany

1. Z mlieka a vrecka pudingu uvarte puding, prelejte ho do misky a pokryte ho potravinovou fóliou, aby ste zabránili vzniku mliečnej šupky.

2. Puding nechajte schladiť, ale ešte keď je teplý, pridajte doň tvaroh, vanilku a kyslú smotanu. Krém vyšľahajte dohladka a rozdeľte ho do pohárov. 

3. Pred podávaním ho doslaďte javorovým sirupom a pridajte drobné ovocie.

Každý z dezertov môžete pripraviť dvoma spôsobmi:

  • čokoládový dezert- pripravila som ho rozpustením čokolády v smotane a získate tak nadýchaný lahodný krém pripomínajúci parížsku šľahačku; možno ho však tvoriť aj z kakaového pudingu
  • vanilkový dezert- vyššie nájdete postup z vanilkového pudingu; ak si však dáte záležať, možno uvariť vanilkový krém z mlieka, kukuričného škrobu a žĺtkov a až potom zašľahajte tvaroh

Čerstvo pripravené termizované krémy sa líšia. Doteraz sú vlažné a je vidieť, že čokoládový krém so smotanou je redší. V chladničke však dokonale stuhne. Postará sa o to nielen našľahaná smotana, ale predovšetkým veľká porcia čokolády. Pudingové dezerty budú vždy o poznanie pevnejšie a po vychladení budú mať vďaka škrobu charakteristickú štruktúru.

Dôležité je oba dezerty dokonale vyšľahať. Môžete použiť metličku, ale väčšinou dávam prednosť ručnému elektrickému mixéru. Výsledok je okamžitý a stopercentný, a neviem, prečo si neušetriť trochu času.

Ani jeden z dezertov nie je presladený, ale aj tak je príjemné vytvoriť chuťový kontrast trochou čerstvého ovocia. Vždy sa bude tváriť o poznanie kyslejšie a perfektne dotiahne výsledok. Deťom budú určite najviac chutiť maliny a jahody, ktorým bude priať nastávajúca sezóna.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *