Galetky so syrovou náplňou a úrodou zo záhradky

Nová radosť zo starých dečiek
13.7.2024
Hubovník z lesa i z mesta
20.7.2024

Pri zrode dnešného receptu bude nenahraditeľná čerstvá zelenina so svojou nezameniteľnou chuťou i sviežosťou a lahodný, úžasne krémový smotanový syr.

Každý úspešný pestovateľ paradajok, cukiet, kapusty, byliniek a ďalších šťavnatých produktov, je pyšný na všetko, čo mu vyrastie pod rukami. Všetka námaha, ktorá bola pri pestovaní domácej zeleniny aj ovocia potrebná, sa pri zbere bohato vráti. V letnej kuchyni potom zo všetkého najviac oceníme čerstvosť a vyzretosť všetkých plodov, a s veľkou chuťou z nich niečo navaríme a napečieme. 

Nám ostatným ale tiež nie je najhoršie. Čerstvú zeleninu v širokom výbere nájdeme na trhoviskách aj v obchodoch, a oveľa operatívnejšie, než tomu bolo predtým, môžeme plánovať svoje jedálničky. V tejto dobe, ktorú sprevádza rad horúcich dní, je milé, keď dokážeme pripraviť dobré jedlo rýchlo a čo najľahšie. V pestrej ponuke leta dominuje zelenina upravená na všetky spôsoby. Určite nemusím pripomínať grilované papriky alebo paprikové lusky plnené mäsom, výborné zeleninové fašírky či nespočetné množstvo čerstvých šalátov. K tým najrýchlejším a výdatnejším úpravám patria zeleninové koláče, medzi nimi pizze všetkých farieb a chutí, výborné quiche alebo galetky – čo sú zapečené korpusy z krehkého cesta naplnené termizovanými syrmi a zeleninou.

Príprava: 50 minút * Získate: 2 koláče, 4 porcie

Krehké cesto na 2 galetky

  • 140 g hladkej múky
  • 70 g chladného masla, rozkrájaného na kocky
  • 1 vajce
  • ½ lyžičky soli
  • 50 ml chladnej vody

Náplň

  • 40 g parmezánu, z toho časť na posypanie
  • 4 strúčiky cesnaku, ak sú veľké, tak menej
  • 200 g syra Paloučku
  • 10 vetvička tymianu, časť na dozdobenie
  • čerstvo mleté ​​korenie
  • guličky červeného korenia
  • 1 malá cuketa, 1 malý baklažán

Na dokončenie

  • 1 žĺtok na potretie
  • sezamové semienko

1. Na dosku preosejte múku a pridajte kocky masla, vajcia, soľ, a lyžicou všetko premiešajte; snažte sa maslo zbytočne nezahrievať rukami. Potom postupne prilievajte vodu a rukami rýchlo cesto spracujte. Hladké, vláčne cesto vytvarujte do gule a v potravinovej fólii ho uložte na pol hodiny do chladničky.

2. V medzičase do misky nastrúhajte parmezán, prelisujte cesnak a pridajte syr. Naň otrhajte lístky tymianu a pridajte mleté ​​korenie. Náplň premiešajte a nechajte v chlade.

3. Cesto rozdeľte na dve časti. Prvú časť položte na stred dosky a rozvaľkajte ho do zvolenej veľkosti na hrúbku asi 4 mm. Akonáhle cesto pritlačíte na dosku, vykrojte radielkom kruh s nepravidelnými okrajmi. Preneste ho na plech vybavený papierom na pečenie a rovnako spracujte druhú časť cesta. 

4. Na cesto umiestnite náplň tak, aby 4 cm okrajov zostali voľné. Cuketu a baklažán nakrájajte na tenké plátky a na každú náplň dajte inú zeleninu. Potom okraj cesta prehnite smerom k stredu, pričom navoľnenie cesta spracujte do malých záhybov.

5. Stred galetiek dozdobte zvyškom parmezánu a červeným korením. Prehnuté okraje potrite prešľahaným žĺtkom a husto posypte sezamovým semienkom. Koláče vložte do vyhriatej rúry a pečte 30 minút pri teplote 180 °C. Podávajte teplé.

Kruhový reliéf na doske, ktorú som použila, pomohol pri vytvarovaní potrebnej veľkosti korpusu z cesta. Odkrojila som len malé okraje...

... a potom korpus namotajte na valček a preneste na plech. Nevadí, keď sa s druhým korpusom trochu prekrývajú, pretože po naplnení galetiek okraje zdvihnete nahor a koláče sa tým zmenšia. Na syrovú náplň môžete dať plátky cukety alebo baklažánu, ale aj šunku, hrášok a pod. Záleží na vás, čo vám viac chutí.

TIP: Na naplnenie je možné využiť aj veľké vláčne palacinky. Ak máte elektrický palacinkovač, vyskúšajte to. Palacinky upečte hrubšie a po naplnení ich prehnite iba na 4 stranách (vznikne vlastne štvorec) a zapečte ich.

Náplň ešte zasypem zvyšným parmezánom a pridám guličky červeného korenia. Okraje galetiek potriem žĺtkom, aby krásne zozlatli, pričom chuť cesta pridá aj opečený sezam. Nebojte sa cesto dosť naplniť, náplň vďaka prehnutým okrajom nikam neutečie.

TIP: Ešte malá rada, ako vytvoriť faldíky na prehybe cesta - Cesto prehnite, ukazovák ľavej ruky (ak ste praváci, inak naopak) položte kolmo na prehyb a pravou rukou cez prst vytvorte záhyb. Jemne pritlačte. To isté urobte o kúsok ďalej a stále dookola. V žiadnom prípade nemusia byť záhyby pravidelné. Prehýbajte, ako vám to vyjde. Tým, že okraje cesta potriete žĺtkom, zostanú faldíky pekne na mieste, aj v rúre.

Krehké cesto ľahko nabudne, vonia po masle a zostane úžasne chrumkavé. Samo o sebe je to pochúťka, a s výraznou smotanovou náplňou dohromady si pripravíte skvelú hostinu. Ku galetkám sa hodí dobre vychladené biele víno.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *