Jarné špenátové knedličky

Hrnček ako darček
3.3.2021
Jarné sviečky
10.3.2021

Jar je tým správnym obdobím, kedy treba vyskúšať nové, svieže recepty plné chute a originality. Jedným z nich je aj tento luxusný pokrm plný špenátu, ktorý sa s obľubou podáva v Nemecku aj v Taliansku.

Na žemľových špenátových knedličkách si môžete pochutnať v oblasti Trentino v južnom Tirolsku. Taliani im hovoria Spinach Canederli. Sú ľahučké ako dych a aj keď čakáte nejakú obyčajnú a známu chuť, tento pokrm predčí všetky vaše predstavy. Kombinácia ochuteného špenátu, masla a parmezánu je takmer nadpozemská. Tento recept som dostala od Katky, dcéry mojej kamarátky. Vrátila sa zo sveta s tým, že toto je ale šialene dobré jedlo a musíme ho okamžite uvariť. Preklad receptu sme mali hneď, ale pol roka mi trvalo, než som našla tú správnu príležitosť. 

ŽEMĽOVÉ ŠPENÁTOVÉ KNEDLIČKY

Príprava: 40 minút * Získate: 13 ks knedlíkov

  • 2 plné lyžice masla
  • 60 g cibule, nakrájané nadrobno
  • 2 väčšie strúčiky cesnaku, nakrájané nadrobno
  • 150 g kociek žemle (zhruba 4 staršie rožky)
  • 200 g čerstvých špenátových listov, nasekaných nadrobno
  • 2 prešľahané vajcia
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • 50 ml mlieka
  • 2 lyžice múky
  • 30 g parmezánu, nakrájaného na malé kocky

Na dokončenie maslo, nahrubo nastrúhaný parmezán a datľové paradajky.

1. Na panvicu dajte maslo a speňte cibuľu a cesnak do sklovita. Na malé kocky nakrájajte rožky a nechajte ich dozlata opiecť v rúre.

2. Medzitým sparte horúcou vodou nasekaný špenát, až ľahko zavädne. Vložte ho do mixéra, pridajte pripravenú cibuľu a cesnak, prešľahané vajcia, korenie, soľ a muškátový oriešok a všetko rozmixujte.

3. Do misy presuňte vychladnuté kocky žemle a pokropte ich mliekom. Pridajte špenátový základ, múku, kocky syra, všetko premiešajte a dobre spojte. Vzniknuté cesto nechajte 20 minút odpočinúť. Do veľkého hrnca dajte variť vodu.

4. Mokrými rukami tvorte knedličky o veľkosti golfových loptičiek a každú várku vždy naraz vhoďte do vriacej vody. Varte sprudka pod pokrievkou 8 minút.

Dajte si záležať, aby ste kúpili naozaj šťavnatý a čerstvý špenát. S cibuľou a cesnakom to nepreháňajte, knedličky musia byť chuťovo vyvážené. Povedala by som, že najdôležitejší je tam syr, ktorý všetko dochutí.

Žemle opečte v rúre a potom drobné kocky zase navlhčite smotanou. Z čerstvého pečiva by ste vytvorili blatisté cesto. Že je cesto správne pripravené, spoznáte tak, že je kompaktné a trochu pevné; predstavte si, že by z neho išla vytvoriť taká jemnejšia knedľa. S knedličkami sa zašpiníte, ale idú tvoriť dobre a rýchlo. Varte ich vo vriacej vode a krátko. Ak budete variť pozvoľna, máte šancu ich rozvariť. Po vytiahnutí z vody by knedličky mali byť mäkké, ale krásne guľaté.

Knedličky podávajte preliate rozpusteným maslom s kôpkami nastrúhaného parmezánu a so sladkými datľovými paradajkami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *