Letné svietniky z lastúr

Ľahko pikantná čalamáda s kari
26.7.2024
Ajvar z čerstvo dozretých paprík
2.8.2024

PROJEKTY Z PRÍRODNÝCH MATERIÁLOV XIV

Ak máte neposedné ruky, ktoré musia niečo robiť aj počas spokojných prázdnin, zamerajte sa na tvorenie z prírodných materiálov viac ako inokedy. Veď si určite priveziete všeličo zo svojich ciest.

Najsilnejší príval inšpirácie si priveziete od vody. Je to jedno kam sa počas dovolenky pozriete, ale letná nálada patrí slnku, plážam, hojdajúcim sa loďkám. Kto sa vyberie za veľkú mláku, nezriedka si priváža okrem opálenia nezabudnuteľné spomienky na exotickú faunu i flóru. K mojim suvenírom z ciest zakaždým patria kamienky a pár mušlí. Časom sa premenia na drobné bytové dekorácie lapajúce prach, ale musí to byť. 

Keď sa vás vo zvyšku prázdnin zmocní túžba po teplých krajoch, využite všetky prostriedky, ktoré vás zavedú do spomienok. Veď sú tu predsa ľahké textílie, dekóry s námorníckymi emblémami a lietajúcimi čajkami alebo s kvetinami. Ak si nemôžete cestovanie pričarovať navždy, aspoň si vytvorte svoj letný plážový kút na záhrade. Vychlaďte nápoje a v podvečer si oddýchnite pri plamienkoch rozsvietených sviečok. More budete mať na dosah ruky.

Ďalšiu inšpiráciu z lastúr nájdete TU.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

TROFEJÁM Z DOVOLENKY VDÝCHNITE NOVÝ ŽIVOT

Morské hviezdice a mušle sú natoľko dekoratívne, že zafungujú všade kamkoľvek ich položíte. Ozdobte nimi prestretý stôl, drobnými mušľami naplňte sklenené valce a dózy s viečkami (bude sa do nich menej prášiť) a uložte ich napríklad do knižnice, tie veľké mušle nechajte na policiach len tak pre náladu. Našťastie sa dobre udržujú, pretože prachu ich čas od času zbaví voda.

Ak vlastníte schránky svätojakubských mušlí, máte nielen krásnu dekoráciu do interiéru, ale možno ich používate priamo na zapekanie a servírovanie predjedál imitujúcich výbornú delikatesu. Tieto mušle boli symbolom pútnikov pochodujúcich do Santiaga de Compostella a samotného apoštola Jakuba. Legenda hovorí, že v prístave, kam loď priplávala s Jakubovými ostatkami, oslnil povrch tejto mušle rytierovho koňa. Ten sa zľakol, rytier spadol do vody a po vytiahnutí mal všade na svojom tele práve tieto mušle, ktoré ho ochránili pred ďalším zranením. Meno už im zostalo.

Toľko hovorí legenda a vy si z atraktívnych schránok - vďaka tomu, že sú stabilné - môžete vytvoriť bezpečné svietniky. Na internete je možné mušle zakúpiť v balíčkoch po 2 - 4 kusoch. Pripravte si:

  • svätojakubské mušle
  • jemný piesok, ideálne od mora
  • dekoratívne čajové sviečky v tvare kvetov
  • samolepiace plstené podložky

Výroba svietnikov je úplne jednoduchá, ide len o zaujímavý nápad. Mušle dajte najskôr na stôl a pomocou malých samolepiacich podložiek vyrovnajte ich mierne oblý spodok tak, aby boli stabilné. Potom ich naplňte pieskom a doprostred vtlačte dekoratívnu čajovú sviečku, najlepšie aj s hliníkovým obalom. Snažte sa, aby z neho nič nepozeralo. Svietniky naaranžujte na stôl a potom si už len užívajte romantiky.

SYMBOLY HORÚCEHO LETA

ČO VŠETKO PATRÍ NA STÔL V MORSKOM ŠTÝLE

Nie je to žiadne prekvapenie, že v lete sme tak inšpirovaní vodnou hladinou. V horúcich dňoch väčšina z nás trávi voľný čas na brehoch riek, rybníkov aj pri mori. O piesku a mušliach bola reč, ale celkovú atmosféru doladíte všetkým, čo sa témy dotýka. Úlohy sa najlepšie zhostí textília, ostatne ako vždy:

  • na vankúšoch, obrusoch a čalúnení nechajte vyznieť pruhy, emblémy kotiev, povrazov, lodiek i vodných rastlín
  • k farbám patria všetky modré tóny aj s odleskami zelenej, to všetko na pozadí oslnivo bielej
  • na stôl môžete prestrieť nápodobu rybárskej siete do ktorej rozhodíte pár mušlí - využite rozpáranú sieťovku po babičke alebo si možno poradíte s drhaním
  • kvety vyniknú v terakotových kvetináčoch dokresľujúcich stredomorský štýl
  • a nezabudnite na nápoje v rôzne vysokých karafách s ľadom v tvare rýb, morských koníkov a všelijaké morské žúžele

Ďalšiu inšpiráciu do svojich interiérov nájdete na našom vyletnenom e-shope:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *