Medový plást z krému

5x zelené bylinky v kuchyni
5.8.2020
Pestré uteráky a osušky k vode
15.8.2020

Mám tu jeden vtip, ako deťom nazdobiť tortu. Nie je to nič zložité, ľahko uhádnete, ako som medový plást vytvorila. Schováte pod ním akékoľvek obľúbené domáce cesto.

Zakaždým, keď dostanem krabicu nového tovaru na testovanie, kolegynky mi každú vec starostlivo zabalia do pásu bublinkovej fólie. Fólia sa mi doma hromadí, pretože ju zase potrebujem na balenie tovaru späť. A vždy si hovorím, že bubliny sú taký šikovný výmysel, ktorý by som mala ešte na niečo využiť...

PRUŽNÝ KRÉM NA MEDOVÝ PLÁST

Príprava: 20 minút + 2-3 hodiny tuhnutia

Krém

  • 200 g smotany na šľahanie
  • 3 vanilkové cukry
  • 2 lyžice tekutého medu
  • 200 g kyslej smotany
  • 1/4 lyžičky oranžovej potravinárskej farby
  • 40 g želatínového stužovača zastudena, Oetker
  • 3 lyžice vody

Včielky

  • malý kúsok žltého mandľového marcipánu
  • prúžok čokolády na varenie
  • mandľové lupienky
  • obyčajná kuchynská špajla na maľovanie

1. Smotanu vyšľahajte do tuha, v poslednej fáze zašľahajte vanilkové cukry a med, potom rýchlo vmiešajte kyslú smotanu spolu s farbou, ktorú rozpustite na lyžičke vody. Zmes neprešľahajte.

2. Želatínový stužovač dajte do mištičky, pridajte 3 lyžice vody a 1/2 minúty šľahajte metličkou, aby sa dokonale rozpustil. Potom misku vložte na chvíľočku do kastrólika s horúcou vodou, aby sa želatína prehriala, stále šľahajte. Ak uvidíte, že je dokonale hladká, v tej chvíli ju rýchlo zamiešajte do pripraveného krému.

3. Krém ihneď navrstvite na tortu a uhlaďte stierkou. Do mäkkého krému vtlačte kusy fólie (ide to výborne) a tortu dajte na niekoľko hodín chladiť.

Potom fóliu odstráňte a podľa foto návodu vytvorte 10-12 ks včeličiek. Tortu dozdobte a podávajte.

  • Fóliu si pripravte vopred, dokonale ju opláchnite pod tečúcou vodou a nechajte uschnúť.
  • Farba plástu by mala byť viac medová, teda vytvorená skôr z okrovej farby. Obávala som sa, že vyrobím krém vo farbe horčice, a nebude vyzerať dobre, tak som zvolila oranžovú. Asi som to s farbou drobet prehnala, ale vám sa určite povedie lepšie :o)

Krém je nadýchaný a pracuje sa s ním naozaj dobre. Avšak vďaka želatíne celkom rýchlo tuhne, takže pracujte bez prerušenia. Tortu som vytvorila tak, že som upečený plát cesta rozdelila na dve polovice, bohato premazala a dala na seba. Výsledná veľkosť torty je 20 × 12 cm. Teraz navrstvite krém na všetky strany torty. Pomocou stierky povrch uhlaďte. Podľa nameranej výšky bokov nastrihajte pásy z bublinkovej fólie, a potom obdĺžnik na zakrytie hornej strany torty.

Obdĺžnikový diel bublinkovej fólie položte na tortu a jemne ho vtlačte do krému. Rovnako tak obtočte okolo nastrihané pásy fólie. Teraz máte možnosť krásne uhladiť povrch, vytvarovať hrany, alebo ľahkým zaťažením - napr. knižkou, zarovnať hornú stranu torty do roviny. Tortu vložte do chladničky a nechajte stuhnúť. Stačia 2 hodinky, ale ja nechávam tortu v pokoji do druhého dňa. Rada si prácu časovo rozložím.

Druhý deň opatrne odstráňte fóliu z hornej plochy torty. Vidíte, ako fólia vytvorila dokonalý reliéf. S tortičkou manipulujte ešte pred odstránením fólie. Pripravte si čistú tácku a tortičku presuňte. Až potom odstráňte bublinky z bokov.

Zostáva vytvoriť včielky z malých guličiek mandľového marcipánu. Každú v dlaniach sploštím do oválu a dám ich na papier na pečenie. Rozohrejeme čokoládu a rovnou stranou špajle namaľujem včielkám prúžky a oči. Keď čokoláda zaschne, špičkou noža urobím 2 zárezy a do každého vtlačím plátok mandle. Včielky naaranžujem na tortičku aj na tácku.

Pod krémom sa piškóta krásne rozleží. Tortu rozkrojím najprv pozdĺžne uprostred a potom nakrájam štvorcové rezy z každej strany zvlášť. Včeličiek radšej urobte viac, aby sa na každej porcii objavila aspoň jedna. Deťom sa budú páčiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *