Módne poháre plné zelene

Svietnik s morským akváriom
29.8.2019
Hrnčekový mrveničkový koláč so slivkami
6.9.2019

Miniatúrny azyl doprajete rastlinám vďaka dózam, zaváracím pohárom a nepotrebným vázam. Tieto dekorácie prinášajúce pohodu do vášho domova môžu byť tiež nevšednými darčekmi.

Najčastejšie sa im hovorí teráriá (ale prečo nie akvária, keď možno niektoré rastliny pestovať len vo vode?), a tak sa radšej dopracovávame k správnemu termínu - tieto malé oázy zelene sa nazývajú florárium. Je to trošku jazykolam, tak si skrátka vyberte podľa svojho gusta. Ja zostanem pri milom a trochu netradičnom skleníku.

Pôvabné zelené záhradky možno pestovať aj zakladať po celý rok. Rastliny si v otvorených pohároch vytvoria svoju vlastnú mikroklímu a vegetujú si tú veľmi ochotne. Stačí dodržiavať pár jednoduchých pravidiel:

pestovanie rastlín v skle

* Môžete pestovať suchomilné aj vlhkomilné rastliny, ale nedávajte ich do jedného prostredia. Rastlinní nájomníci potrebujú rovnaké podmienky na pestovanie.

* Obsah skleníčku nepremokrite. Rozhodne platí - menej je viac. Rastlinám vytvorte pôdu s drenážnymi vrstvami, aby mohla voda pretiecť a nezostali im mokré korienky.

* Do veľkej nádoby je vhodné na dno umiestniť keramzit, ktorý pohltí prebytočnú vlhkosť. Ak nechcete, aby sa s ním zemina zmiešala, zakryte ho kolieskom vystrihnutým z netkanej textílie, ktorú používate v záhrade napr. pod štrk alebo mulč.

* Na floráriá poslúžia kuchynské dózy, zaváracie poháre, sklenené valce, objemné svietniky aj nevyužité vázy. Podstatné je, aby ste otvorom prestrčili ruku a mohli pohodlne sadiť a zdobiť.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA OSADENIE SKLENÍČKA

Pri výbere rastlín sa nemusíte nijako obmedzovať. Tým skôr, ak pohár použijete len ako pekný darček a nový majiteľ tam nechá rastlinu len zakoreniť. Potom možno dovnútra umiestniť i tú, ktorá nezadržateľne porastie a bola by pre tento spôsob pestovania nevhodná. Pripravte si napríklad:

    - kuchynské dózy Grande, zavarovačky, starú fľašu od uhoriek, sklenený svietnik a pod.
    - kaktusy, drobné sukulenty, skalničky, mini orchidey aj rastliny, ktorým vyhovuje hydroponia
    - substrát pre príslušný druh rastlín
    - na viacvrstvovú štruktúru a drenáž - keramzit, prírodný alebo sušený mach, drobný riečny i dekoratívny štrk, farebné alebo biele kamienky, sklenené guľôčky, piesok a pod.
    - pre prípad darčeka - drobné dekorácie, keramické figúrky, lastúry, suveníry z ciest
 
Na dno nádoby dajte keramzit alebo dekoratívny štrk a prisypte zeminu. Zasaďte rastlinu, dobre zakryte korene, substrát okolo pritlačte a zalejte. Povrch dozdobte kamienkami, lastúrami, pieskom alebo ako vás momentálne napadne. Mach sa hodí na pokrytie substrátu, ktorý nemá toľko vysychať.

KAŽDEJ RASTLINE VYMYSLITE INÉ ARANŽMÁ

Jednotlivé druhy rastlín si samy vyberú svoje prostredie. Napríklad k sukulentom sa hodia kamene, k vodným rastlinám riečny piesok a lastúry. Mnohé rastliny v pohári ešte len zakorenia a také, ktoré sú rady vo vode, presadíme až s pekným koreňovým základom. Rad izbových rastlín takto namnožím a darujem. Ak osádzate väčšie nádoby s viacerými rastlinami vedľa seba, počítajte s tým, že porastú a začnú sa utláčať. Nesaďte ich tesne k sebe a prázdne plochy zatiaľ využite pre nápadité aranžmány. V opačnom prípade by ste záhradku zase čoskoro rozoberali. Rastlinám sa v pohári veľmi dobre darí.

POHÁR S VIEČKOM MÔŽETE DOBRE PRENIESŤ A DAROVAŤ

Zbrusu nové kuchynské dózy GRANDE sa hodia k výrobe darčekov. Šikovné je, že majú viečka, takže ich ľahšie pretransportujete na miesto určenia. K darčeku pridajte aj nejakú drobnosť, ktorá má pre novú majiteľku či majiteľa zmysel. K umiestneniu strieborného vtáčika som použila rovné prúty z kríka. Iste vymyslíte veľa ďalších nápadov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *