Mrkvová medicína na mokrý kašeľ

Zimná váza z pohára
14.1.2020
Nádchovník v pyžame / Recyklácia
21.1.2020

Okrem toho, že mrkva je najväčším zdrojom beta-karoténu, ktorý prospieva nášmu zraku, dokáže táto skromná zelenina pomôcť prieduškám pri chrípkach a prechladnutí.

S mrkvou môžete robiť doslova psie kusy. Výborná je čerstvá na chrumkanie, nastrúhanú mrkvu možno pridať do pečiva - do cesta na chlieb i do sladkých tort, z dusenej mrkvy spoločne s ostatnou zeleninou vzniknú vynikajúce omáčky. Nie je veľa krajín, kde by mrkva nepatrila celoročne k najčastejšie používanej zelenine.

V súčasnom období plnom chrípok nemôžem inak, ako vám pripomenúť mrkvovú medicínu, na ktorú sa recept v mnohých rodinách odovzdáva z pokolenia na pokolenie. Ide o podporný liek, užívajúci sa po dobu, kedy vás trápi kašeľ. Pokiaľ z receptu vynecháte zázvor, môžete ho podávať aj malým deťom. Medicína je osladená medom a svojou konzistenciou pripomína detskú výživu, takže im bude dokonca aj chutiť. Základný recept pre dospelákov som obohatila o zázvor, vzhľadom k tomu, že sa mi zdá výsledná chuť zaujímavejšia, a tiež do neho dávam kvapku oleja, pretože ak pridáte pri tepelnej úprave mrkvy trochu tuku, naše telo dokáže lepšie vstrebať dôležitý beta-karotén.

V každom prípade vám prajem, aby sa vám bacily vyhli, ale keby predsa len, potom sa zase čoskoro uzdravte! Pomôcť vám môže aj domáci zázvorový sirup alebo sirup z mexického eukalyptusu. 
Mrkvová medicína na mokrý kašeľ 2

MRKVOVÁ MEDICÍNA NA KAŠEĽ

Príprava: 1 hodina * Získate: niečo cez 0,5 l medicíny

  • 500 g očistenej mrkvy
  • 5 cm zázvoru
  • 2 lyžičky kvalitného oleja
  • 4 polievkové lyžice medu
  • voda

1. Očistenú mrkvu nakrájajte na kúsky, zázvor na plátky. Zmes pokvapkajte olejom a pridajte vodu tak, aby zelenina nevykukovala. Varte na miernom plameni, až mrkva zmäkne.

2. Zeleninu preceďte, šťavu ktorej zostane asi 0,5 l zachyťte a dajte vychladnúť.

3. Kúsky zázvoru odstráňte, mrkvu presuňte do mixéra a spoločne s niekoľkými lyžicami šťavy rozmixujte na jemné pyré.

4. Do šťavy vychladnutej asi na 36 °C (to sa odhaduje dobre) pridajte med a dobre premiešajte. Nakoniec vmiešajte pyré a ihneď naplňte do umytých a vyparených pohárov. Dobre ich uzavrite a uložte v chladničke.

POZN .: Medicínu je vhodné rozdeliť do niekoľkých menších pohárov, aby sa vždy otvárala a používala len jedna.

Užívajte 3x denne po 1 polievkovej lyžici. Počas týždňa ucítite úľavu a začnete odkašliavať. Medicínu by ste mali za túto dobu spotrebovať.

Ak máte po ruke čerstvú mladú mrkvu, potom je vhodné jej povrch očistiť jednoducho kefou. Najviac živín sa totiž sústreďuje ihneď pod šupkou. Zelená vňať živiny z koreňov odoberá, preto ak všetku mrkvu nespotrebujete, vňať odrežte a mrkvu uložte v mikroténových vreckách do chladničky do priehradky na zeleninu. Zázvor, ktorý do receptu pridávam, je potrebné po uvarení odstrániť, inak by bola medicína štipľavá. Pri pobolievaní hrdla by to bolo nepríjemné.

Zachytenej šťavy je po uvarení zeleniny asi pol litra. Medicínu si môžete urobiť aj redšiu, za predpokladu, že ju uvaríte vo väčšom množstve vody. Ale nezdá sa mi to šikovné, pretože v tejto hustejšej konzistencii obsah akurát za týždeň spotrebujete a rýchlo do seba dostanete to potrebné. Medu je akurát, ale opäť platí, ak máte radšej sladšie, na tejto surovine pri chorobe rozhodne šetriť nemusíte.

dobré rady

  • Ak mám pri varení a pečení pridať lyžicu medu, najskôr si ju potriem olejom, a až potom ponorím do medu. Jednak obsah lyžice okamžite skĺzne a zostane vám čistá lyžica, a za druhé, keď naozaj záleží na množstve (napríklad pri marinádach), potom viem, že som nedala viac. Vyskúšajte to.

  • Červenú mrkvu jeme preto, že obsahuje vitamín A vo forme spomínaného beta-karoténu, vitamín B6 pre správnu funkciu mozgu a vlákninu pre perfektné trávenie. Fytochemické látka lykopén má navyše silné protirakovinové účinky. Ak reňajkujete každých pár dní jednu mrkvu, vďaka prísunu vitamínu A sa zlepší vaše nočné videnie.

  •  Ak samotnú mrkvovú šťavu rovno nemusíte, zmiešajte ju 1: 1 s pomarančovou šťavou. Takto vám stopercentne zachutí.

1 Comment

  1. Marcela Bočkayova píše:

    Ďakujem pekne za vaše recepty potešíla som sa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *