Plnené papriky s omáčkou do rúry

Ako sa zbaviť zvieracích chlpov
29.8.2025

V lete musí v kuchyni dôjsť na všetky sezónne pôžitky. Napríklad na čerešňovú bublaninu, na čučoriedkové knedle alebo na zbožňované hubové jedlá. K tradičným pokrmom, ktoré tak chutia na vidieckom priedomí, patria aj plnené papriky.

Toto skvelé jedlo sa tvári tak, že snáď pol dňa nevykuknete z kuchyne. Nebojte sa - ponúkam vám rýchlu verziu, ktorá síce neobsahuje hladučkú omáčku, ale viac talianskych chutí s kúskami šťavnatých paradajok a fúrou bazalky. Na túto baštu si budete brúsiť zuby. Ak máte skvelý kameninový (alebo iný) pekáč, strčte ho komplet s jedlom do rúry, a začnite zvolávať rodinu k stolu.

prečo tradičná keramika

* V keramickom riade pripravíte jedlo, pre ktoré je vlastná špecifická chuť a šťavnatosť.

* Keramika výborne vedie teplo, a preto varením aj zapekaním (alebo pečením) dosiahnete ekonomickú prípravu jedál; pokrm tzv. dôjde, pretože zdroj môžete vypnúť s predstihom.

* V riade možno piecť bez použitia tuku a vody. Všetky suroviny je možné piecť dohromady, čo zaručuje skvelú chuť aj úsporu energie.

* Riad má dlhú životnosť, ale je nutné dodržiavať pár pravidiel - výrobok má vysoké pnutie, preto neznáša rýchle teplotné výkyvy.

* Studený pekáč teda dajte do studenej rúry a až potom ju zapnite. Pokiaľ bol v chladničke, potom ho nechajte najskôr stabilizovať v izbovej teplote.

* V horúcej rúre pokrm podlievajte horúcou vodou či vývarom.

* Medzi pekáčom a dnom rúry je nutné zaistiť prúdenie vzduchu, takže vždy použite mriežku. Pekáč nevkladajte na platňu alebo priamo na otvorený oheň.

* Rozpálený pekáč neklaďte na kov, kameň či dlaždice, vždy ho vyberte z rúry iba na drevenú podložku.

* Pekáč je možné využiť pre teplotu až 280 °C. Glazovaný povrch nevylučuje žiadne toxické výpary, je šetrný k životnému prostrediu a je určený k zdravému vareniu.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ:

Príprava: 40 minút + pečenie * Získate: 4 veľké porcie

Plnené papriky

8-9 bielych paprík

500 g mletého mäsa, zmesi hovädzieho a bravčového

3 veľké strúčiky cesnaku, nasekané

1 stredne veľká cibuľa, nasekaná nadrobno

veľká hrsť nasekanej bazalky

1 vajce

soľ a čerstvo mleté ​​korenie

50 g strúhanky, jemne mletej

olivový olej

Paradajková omáčka

1 lyžica olivového oleja

1 menšia cibuľa, nakrájaná nadrobno

50 g paradajkového pretlaku

800 g lúpaných a sekaných sterilizovaných paradajok, môžu byť aj ľahko pikantné s chilli

250 ml mäsového vývaru

2 lyžičky cukru

2 väčšie štipky soli

veľa čerstvo mletého korenia

2 lyžice nasekanej bazalky

200 ml kyslej smotany, 18%

1. Papriky umyte a osušte, odkrojte stonku a vydlabte ich.

2. Mleté mäso vložte do širšej misky, pridajte nasekaný cesnak, cibuľu, bazalku a rozklepnite vajcia. Zmes dochuťte soľou a čiernym korením, zahustite strúhankou a rukou dobre prepracujte.

3. Papriky pevne naplňte mäsovou zmesou (vyjde akurát na 8-9 stredne veľkých ks) a vložte ich do olejom vymasteného pekáča. Papriky tiež potrite olejom a pekáč vložte do rúry; zapnite ju na 200 °C a po chvíli pečenia v dosiahnutej teplote ich obráťte.

4. Než sa mäsová zmes prepečie, pripravte na panvici omáčku. Nasekajte cibuľu a na troche oleja ju nechajte zosklovatieť. Pridajte pretlak a zmes rýchlo orestujte, pozor - nepripáliť. Potom pridajte sterilizované paradajky a všetko zalejte vývarom. Premiešajte a prevarte po dobu 5 minút.

5. Vypnutú omáčku dochuťte cukrom, soľou a čiernym korením, pridajte veľa nasekanej bazalky a vmiešajte smotanu. Napoly prepečené papriky s pekáčom vyberte na drevenú doštičku, prelejte omáčkou, a vložte späť do rúry. Teplotu stiahnite na 180 °C a pečte ešte 35-40 minút.

Ako prílohu podávajte najlepšie talianske tagliatelle (dlhé ploché rezance, predávajú sa v zvitkoch).

Surovín mám plný stôl, ale toto jedlo je skrátka plné chutí. Nenechajte sa odradiť, v rúre bude všetko to množstvo ingrediencií veľmi rýchlo upratané. Na plnenie mäsovou zmesou si môžete vybrať aj ostatné druhy paprík. Ja mám najradšej krehkú bielu papriku, ktorá nemá hrubé steny. Jedlo sa nepripravuje nijak dlho, a tak býva prepečená akurát. Samozrejme môžete pridať červenú kapiu, úžasný keramický pekáč bude vyzerať ešte lákavejšie. V keramike pečiem rada, jedlo je rýchlo hotové a dokonale prepečené. Mám skvelé skúsenosti aj so sladkými jedlami a koláčmi. Jedinou nevýhodou je to, že poriadne naplnený pekáč niečo váži – ale to nevadí, aspoň si prizvete do kuchyne pevné mužské ruky.

Naplniť paprikové struky trvá štvrť hodinky, a medzitým čo sa mäso zapeká v rúre, vytvoríte omáčku. Jednoducho bez mixovania a dlhých úprav. Všetko len zmiešajte a celú tú hustú nádheru prilejte k paprikám. Konzervy talianskych sekaných paradajok bývajú tiež všelijako dochutené, napríklad zelenou paprikou a chilli papričkami. Tento základ je na vytvorenie omáčky úplne ideálny. Bazalkou naozaj nešetrím, na jedlo padne celý čerstvý kríček. Omáčka s kúskami paradajok zostane hustá a skvelá. Než sa všetko pripraví, v kľude stihnete upratať a prestrieť.

Prestrite napríklad len na nových kockovaných utierkach, ktoré výborne nahradia víkendový obrus.

Môže sa hodiť...

Ďalšie recepty, kde spracujete úrodu zo záhradky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *