Malý, skladný, ľahký a vždy výkonný. Ručný šľahač na smotanu, výrobu majonézy alebo kypriaceho snehu do cesta je na trhu už cez päťdesiat rokov.
Ako za starých čias..., napísala nám pani Ivana, keď dostala balíček so šľahačom. V 70. rokoch minulého storočia bolo len málo domácností, v ktorých sa mechanický piestový šľahač nevyskytoval. Nedávno som čítala veselú debatu na inom blogu, týkajúcu sa tohto tubusového rýchlošľahača. Pobavilo ma, že tento predmet mladá generácia nepozná a šľahač by sa dal zaradiť do zábavného programu "Čo je to"? A hlavne - zhánka po ňom bola veľká. Takže hneď na začiatku rozpravy oznamujem: My ho na e-shope máme!
Patrím k tým, ktorí milý plastový šľahač spomenutej desiatky rokov pozná, ale priznávam, že v posledných rokoch zostal zasunutý niekde za riadmi. Na šľahanie doma využívam celkom štyri prístroje, takže som bola celkom zvedavá, ako si zaspomínam. Zvolila som klasickú piškótovú roládu, ktorá zhltne 300 ml medovej smotany s orieškami ako nič. Je to to najjednoduchšie, čo vám môžem po nedeľnom obede ponúknuť.
Príprava: 30 minút * Na plech: 25 × 38 cm
Piškótový korpus
Šľahačková náplň
šľahač využijete na prípravu šľahačky, snehu z vaječných bielkov, majonézy, nápojov
*ŠĽAHAČKA - smotanu na šľahanie nalejte do nádoby a piestom pohybom hore a dole ušľahajte do požadovanej hustoty; pozor, nech vám na prvýkrát nevznikne maslo
*MAJONÉZA - do nádoby dajte 2 žĺtky, 150 ml slnečnicového oleja, šťavu z polovice citróna, soľ a korenie; niekoľkými ťahmi vznikne hustá domáca majonéza
*SNEH Z BIELKOV - do nádoby vložte čerstvé vaječné bielky, štipku soli a piestom napeňte do požadovanej hustoty; pre dokonalé ušľahanie snehu je potrebné, aby šľahacia nádoba bola dokonale zbavená mastnoty
Výroba rolády je jednoduchšia, ako si myslíte. Chce to raz vyskúšať. Horúci plát cesta čerstvo vybratý z rúry ľahko závinte aj s utierkou do úhľadného valca. Ponechajte ho svojmu osudu do chvíle, kým ho začnete plniť krémom.
RADA - Cesto pečte len pár minút, tak 12-15, podľa rúry. Že je dokonale prepečené spoznáte podľa toho, že povrch stlačíte prstom, a keď hneď vyskočí späť, je korpus pripravený.
Rolády som piekla dve naraz. Jedna už je zamotaná a hneď naplním druhú - tu vidíte, ako je smotana pevná a nádherne našľahaná. Radšej ju nezverujte silnejším partnerom, šľahač ju ľahko premení na maslo :o)
Táto cukrárenská spomienka vám ponúkne klasické chute jemného piškótu, smotany a orieškov. V každom prípade ich nezabudnite opražiť na suchej panvici, vo výsledku to hrá úlohu. Roláda je málo sladká, takže ju môžete pocukrovať na povrchu. Vysoké cesto ide krásne zavinúť, ale roláda nebude tak zatočená, ako keď ju len premažete džemom; to potom ide viac utiahnuť. Šľahačke musíte dať trochu priestoru.