Pokiaľ pochybujete, že studená voda plus káva nepôjde dohromady, mýlite sa. Možno ste tak silnú kávu doteraz nepili!
Všetko tajomstvo je v príprave, ku ktorej vlastne nepotrebujete žiadne zvláštne vybavenie. Jediné čo musíte mať po ruke je hrubo namletá čerstvá káva a veľký pohár. V horúcich dňoch lahodný nápoj oceníte viac ako očakávate. Uzavretý pohár s kávou uložte do chladničky a užite si to, že je kedykoľvek pohotovo pripravená na servírovanie. Upíjať môžete celý týždeň, ale garantujem, že sa s ňou vysporiadate oveľa skôr.
O čo vlastne ide? Všetci kávomili cold breff cofee poznajú a aj prípravy ďalších letných káv majú v malíčku. V týchto aj podobných prípadoch príprava kávy končí okamžitou konzumáciou. Tak tomu pri studenej káve nie je. Musíte sa obrniť trpezlivosťou a kávu si nezabudnúť pripraviť vopred. Ochutnáte ju totiž až za 12 – 16, ale aj 24 hodín. Čím dlhšie vydržíte, tým viac budete odmenení. Chuťou aj prekvapivou silou nápoja. Ide o naozaj silný nápoj, chuťovo vyrovnaný a čistý, ale nič nebráni tomu, aby ste si ho zriedili ľadom aj množstvom našľahaného mlieka.
Ak ste zvedaví, nebudem napínať, len ešte vyzdvihnem ďalšie dôležité fakty - po prvé táto káva pripravená v studenej vode bude oplývať množstvom aromatických zlúčenín, ktoré sa inak horúcou vodou zničia, ale tu sa plne rozvinú - a za druhé oleje a dráždivé kyseliny v kávových zrnách obsiahnuté sa v studenej vode nevylúhujú a tak po tomto nápoji radi siahnu ľudia s citlivým žalúdkom. Napriek tomu, že káva môže byť veľmi silná, bez ťažkostí ju strávia.
Príprava: 15 minút + 24 hod extrakcie * Získate: 1 l kávy
1. Kávové zrná nameľte nahrubo, rovnako ako keď pripravujete kávu do french pressu. Presuňte ju do veľkého pohára alebo do litrového french pressu.
2. Odstátu studenú vodu potom pomaličky nalejte na kávu. Zmes premiešajte, ak chcete, pridajte vanilku a nádobu uzavrite. Pohár pripraveným viečkom, french press pomocou potravinovej fólie, aby otvorenou hubičkou dovnútra nevnikal vzduch. Nápoj presuňte do chladničky, pričom platí, že čím máte nastavenú nižšiu teplotu, tým dlhšia bude doba extrakcie. Kávu nechajte v kľude ideálne 16 hodín, ale môžete ju nechať aj do druhého dňa.
3. Posledný úkon je filtrácia. Buď cez jemné sitko, papierový filter alebo použite praktický piest french pressu. Kávu nechajte v chladničke a môžete ju upíjať až 1 týždeň.
Tak extrémne jednoduchú prípravu ste asi pri žiadnom recepte nečítali. Skutočne potrebujete iba studenú vodu a kvalitnú kávu so stredným až tmavým stupňom praženia. Kávu nameľte tesne pred prípravou nápoja, aby si zachovala všetky aromatické zložky. Vidíte, že je veľmi hrubá a tak je to v poriadku. Studenú kohútikovú vodu nechajte odstáť, ak máte výrazne chlórovanú vodu, je lepšie ju prefiltrovať.
Vďaka studenej vode sa v káve rozvinú chute, ktoré pri bežnom sparení v nápoji nenájdete. Tiež nebude tak horká, ako keď necháte sparenú kávu nevedomky dlhšie odstáť. Studenú kávu nechajte pracovať minimálne 12 hodín, uvádza sa, že 16 hodín je tak akurát. Skúšajte. V každom prípade bude vašej káve chýbať kyslosť, ktorá zvyčajne dráždi žalúdok.
Na druhej strane veľké množstvo kávy na 1 l tekutiny aj dlhšia doba extrakcie sa postará o to, že nápoj bude obsahovať oveľa viac kofeínu ako môžete byť zvyknutí. Na porovnanie to býva až o tretinu viac ako pri klasickom espresse.
Zásadný rozdiel medzi ľadovými kávami s rôznymi príchuťami, zmrzlinou a pod. a studenou kávou je v tom, že v prvom prípade je základom silné espresso pripravené tradičným sparením kávy horúcou vodou, zatiaľ čo studenú kávu pripravíte extrahovaním kávových zŕn studenou vodou. Ako vyplýva z textu, platí pravidlo – čím nižšiu teplotu vody a chladenia použijete, tým dlhšie musí byť vylúhovanie. Kávu nemusíte piť s ľadom, stačí ju vybrať z chladničky a podávať s plátkom limetky. V zahraničí sa s hotovým nápojom stretnete aj v špecializovaných obchodoch, kde však bude obsahovať aj nejakú tú konzervačnú látku navyše. Rozhodne nápoj stojí za vyskúšanie v domácich podmienkach, kde viete, čo pijete.
TIP NA ZÁVER: Pokiaľ sladíte, pridajte si studené našľahané mlieko a kocky špeciálneho cukru Coffe sugar s karamelovou príchuťou (na obr. vľavo). Kocky sú lisované z hnedého práškového cukru, takže sa bleskurýchlo rozpúšťajú.