K mazancu patrí neodmysliteľne kysnuté cesto plné mandlí a hrozienok. Napriek tomu môžete tento rok vyskúšať cesto z tvarohu a bez droždia, kedy všetku prácu za vás urobí hnetač a forma na pečenie.
Nechcem vás presviedčať o tom, ktorý mazanec je lepší. Cestá sú úplne odlišné, ale obe skvelé, takže si vyberte podľa toho, koľko času môžete pečeniu venovať. Tvarohový mazanec je najlepší čerstvý, v deň, keď ste ho robili. Jeho príprava má jednu nespornú výhodu - je blesková a úplne bezpracná.
Na upečenie mazanca využite niektorú z klasických foriem. Ideálne fungujú formy na chlieb; sú priestrannejšie ako formy na biskupský chlebíček, a ak si takú zaobstaráte, často ju využijete na pečenie chlebov, nákypov alebo plniek. Vďaka nej si upečiete tvarohový mazanec cez sviatky aj viackrát.
Príprava: 20 minút * Veľkosť formy: 28 × 15 × 7 cm, mazanec nakysne
1. Do veľkej misy alebo do misy hnetača preosejte múku a pridajte zvyšné sypké ingrediencie. Premiešajte ich, vytvorte jamku a do stredu dajte kúsky mäkkého masla, tvaroh, vidličkou prešľahané vajcia a smotanu. Vypracujte vláčne cesto. Rúru zapnite na 170 °C.
2. V poslednej fáze hnetenia pridajte hrozienka nasiaknuté rumom. Cesto by malo byť vláčne, ale pevnejšie. Formu vymažte maslom a cesto presuňte dovnútra. Na túto formu je ho pomerne veľa, takže ak nechcete mať mazanec tak vysoký (tiež sa dlhšie pečie), časť cesta ponechajte zvlášť a upečte ešte jeden menší tvar.
3. Cesto na povrchu potrite rozšľahaným vajcom a husto položte celými mandľami. Formu vložte do vyhriatej rúry a pečte asi 60 minút. Ku koncu povrch mazanca prikryte papierom na pečenie a dopečte ho tak, aby z cesta vyšla von čistá špajľa.
Upečený mazanec vyberte z rúry, nechajte 15 minút vo forme a potom ho vyklopte. Vychladnutý mazanec pocukrujte práškovým cukrom s vanilkou.
Je napečené, do formy som nakoniec dala všetko cesto; poriadne vyskočilo von. Mandle očistím tak, že ich zalejem horúcou vodou, sparím ich, a po krátkom vychladnutí z nich prstami zlupnem šupku. Je to trochu pracnejšie, ale oplatí sa. Nakoniec by som chcela mazanec trošku nazdobiť, tak mám okolo pár vecí, ktoré sa môžu objaviť na stole. Širokou vyšívanou stuhou je možné omotať tú časť mazanca, ktorá väzila vo forme. Vyzerá to pekne, keď vykukne len nazdobený vršok s mandľami.
...ale nakoniec zostal mazanec len previazaný úzkou stuhou a radšej sme sa veľmi rýchlo pozreli, čo je vo vnútri :o) Vyskúšajte ho cez víkend tiež a pochutnajte si!