Veterníčky v karamelovej mláčke

Domáci prací prášok a zmäkčovač uterákov
4.6.2020
Mini záhradky v miskách
13.6.2020

Vedome a bez mučenia som sa zaviazala, že napečiem veterníky. Skrátka to klasické nafúknuté, krásne duté cesto, z ktorého sa vytvárajú venčeky a labute. Tak tu sú...

Už som sa párkrát priznala, že nerada pracujem so zdobiacim vreckom. A tu ide do diela hneď na dvakrát. Najprv naplnené cestom, potom smotanovým krémom. A navyše, veterníky som piekla naposledy svojmu malému synovi, čo ani nebudem priznávať, koľko je to rokov. Hovorím to len preto, že chcem dodať odvahu vám všetkým, ktorí alebo ktoré sa odpalovanému cestu z nejakého dôvodu vyhýbate.

Odpaľované cesto je opradené zvesťami, že sa často nepodarí a spadne. Ja si myslím, že pokaziť sa dá úplne všetko. Teda prečo z toho vynímať práve toto pekne kompaktné tukové cesto? Priznávam, že s jeho konzistenciou skúsenosti mám. Robievam z neho všelijaké iné dobroty, naskrz slané, a za rizikové som ho nikdy nepovažovala. Ale je niečo iné piecť len tak, a piecť na prvú dobrú, keď na vás číha fotograf.

Nebudem napínať, veterníčkov sme zjedli 52 kúskov. Vyskočili, čo mohli, takže odovzdávam fungujúci recept aj pár rád na plnenie vreciek. S blaženosťou som využila jednorazové vrecúška, ktoré vyžmýkate ako citrón a odhodíte bez prania a umývania. Vrelo odporúčam.

 

VETERNÍČKY V KARAMELOVEJ MLÁČKE

Príprava: 30 minút + pečenie * Získate: 33 ks, záleží na veľkosti veterníkov

Cesto

  • 250 ml vody
  • štipka soli
  • 1 lyžička cukru
  • 120 g masla
  • 200 g hladkej múky
  • 6 vajec, stredne veľkých

Krém

  • 400 ml smotany, 30%
  • 3-4 lyžice krupicového cukru, ochutnajte podľa seba
  • 250 g mascarpone

1. V hrnci zohrejte vodu so štipkou soli, cukrom a maslom.

2. Medzitým si preosejte múku a keď je v hrnci všetko dokonale rozmiešané a zmes začne vrieť, hrniec odstavte a múku naraz vsypte dovnútra. Okamžite miešajte, alebo skôr preklápajte cesto smerom k stredu, kde sa začne spájať dokopy. Ihneď vráťte hrniec na platňu a cesto miešajte od stien hrncu a od dna, až začne byť kompaktné a na povrchu hladučké. Pri inom type hrncov, ako som mala ja, uvidíte, že zbelie dno, ako sa cesto odpaľuje. Ak máte hotovú krásnu guľu, v tomto okamihu je cesto hotové. Zapnite rúru na 200 °C.

3. Horúce cesto nechajte mierne vychladnúť. Robím to tak, že ho rozpľaštím do misy robota a prstom doň napichám veľa jamôk. Povrch tak rýchlejšie vychladne. Keď je cesto napoly vychladnuté, zapnite motor a trošku ho prežeňte. Hneď potom pridajte prešľahané vajcia, jedno po druhom, pekne na pomalý chod. Ďalšie vajcia pridajte až po predchádzajúcom dokonalom zapracovaní do cesta. Výsledné cesto musí byť prevzdušnené a vo výsledku hladké, hebké a lesklé.

4. Teraz naplňte zdobiace vrecko s ostro rezanou trubičkou a na plechu s papierom na pečenie vytvorte kolieska s priemerom 3,5-4 cm. Nechajte medzi nimi väčšie rozostupy, veterníky vyskočia do šírky aj do výšky. Cesto točte od stredu von. Plech vložte doprostred vyhriatej rúry, po 10 minútach teplotu stiahnite na 175 °C a pečte ešte 25-30 minút dozlatista. V žiadnom prípade rúru pri pečení neotvárajte. Až nakoniec, ak sa chcete presvedčiť, že máte dobre upečené, vyberte jeden kúsok a vrúbkovaným nožom ho rozkrojte. Vnútri musí byť dutý a suchý. Plech vyberte a veterníky na ňom nechajte vychladnúť, pričom do každého vytvorte špičkou noža dierku, aby para mohla von.

5. Vyšľahajte pevnú smotanu, v poslednej fáze do nej zašľahajte cukor. Ručne metličkou vmiešajte mascarpone. Dajte vychladiť.

6. Hotové a vychladnuté veterníky naplňte. Buď do otvoru vtlačte krém pomocou zdobiaceho vrecúška trubičkou s hladkým otvorom, alebo veterníky rozkrojte a naplňte lyžicou. Túto variantu mám radšej. Každú várku plňte asi hodinu pred podávaním, v chlade nechajte cesto prevlhčiť a potom každú porciu posaďte do mláčky karamelu. Pripravte si čerstvý podľa receptu tu, alebo ak máte hotový v chladničke, len ho nechajte zmäknúť pri izbovej teplote, prípadne ho zrieďte minimom masla a prehrejte vo vodnom kúpeli.

V hrnčeku s keramickým nepriľnavým povrchom to odpaľovanie ani neuvidíte, zato cesto bude úplne dokonalé. Použite stredne veľký hrniec, cesto musí mať okolo seba priestor. Dôležité je vhodiť múku do pripravenej vriacej zmesi naraz, a miešať a miešať. Cesto je ale hotové veľmi rýchlo.

Jednorazové vrecko môžete po naplnení uzavrieť obyčajnou kancelárskou klip sponou. Špičku vrecka odstrihnite uvážlivo, aby vám zdobiaca trubička neprepadla. Potom už nastriekajte maličké veterníky na plech, ale počítajte s tým, že budú dvakrát také veľké. Unikajúca para ich poriadne nafúkne. Ak sa vám papier na pečenie dvíha a krúti, platí na neho jednoduchý trik – pokrčte ho do gule, a opäť vyrovnajte.

Vidíte, ako sa veterníčky - oproti predchádzajúcej fotke - zmestili vedľa seba. Ihneď po vytiahnutí z rúry ich trochu napichnite nožom, rýchlejšie z nich unikne para. Otvor neskôr využijete k natlačeniu krémom. Zmestí sa ho tam dosť, ale je to hriešne dobré. Máte pred sebou kalorickú bombu, ale cesto nie je sladké a krém sladím tiež málo, aby sme si užili to podstatné, čo robí veterníky veterníkmi a to je domáci karamel. Je lahodný, takže výsledný dojem je dokonalý. A napečené veterníky neskladujte, toto cesto je najlepšie zjesť čerstvé, počas 1-2 dní. Navyše po čase tvrdne.

Nejako som zabudla, že napiecť veterníky je strašne rýchle, tak som s priebehom práce spokojná. Ešte pár poznámok k vreckám:

  • Pozor na odstrihnutie špičky, už som pripomenula.
  • Vložte zdobiacu trubičku, koniec vrecúška ohrňte smerom von a vytvorte si na ňom hlbokú manžetu, aby cesta k plneniu bola kratšia.
  • Potom zakrúťte vrecúško tesne nad trubičkou. Zabránite tomu, aby vám pri plnení nevytekal krém von (myslím to všeobecne, smotanový krém netečie, ale skôr niečo vytlačíte váhou krému).
  • Potom veľkou lyžicou vložte krém dovnútra a pre lepšiu manipuláciu si vrecúško postavte do pohára na zaváranie. Budete mať obe ruky voľné a neporiadok na jednom mieste. Vrecko naplňte, krém stlačte do trubičky a opačný koniec uzavrite napríklad kancelárskym klipom.
  • Po použití vyžmýkané vrecúško odstrihnite tesne za trubičkou a vyhoďte.
Keby ste robili venčeky a chceli recept na cukrársky žĺtkový krém, tak sa ozvite. Nechajte si chutiť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *