Ceduľky zo záplat

Ligurčeková maggi pasta
30.8.2020
4 tipy pre komfortný odpočinok
5.9.2020

Podobné nápady vzniknú, keď sa mi dostanú do rúk zaujímavé suroviny. Kúpila som materiál na textilné záplaty. Určite ho poznáte, rubovú stranu má vybavenú lepiacou vrstvou, ktorá sa aktivuje obyčajnou žehličkou.

Pustila som sa do malých ceduliek, do ktorých je možné vložiť papierik s vytlačeným menom. Môžete ich v podstate využiť na čokoľvek - ako menovky na obrúsky, ale tiež napríklad na darčeky, alebo deťom na označenie batožiny do školy v prírode. Záleží iba na kvalite použitého materiálu a na zvolených farbách.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

Nažehľovacie textilné záplaty sú k dispozícii v galantériách. Najviac frekventované sú džínsové materiály, ale keď si dáte prácu, zoženiete aj detské motívy a drobné kvetinové dekóry. Pripravte si:

  • kúsky nažehľovacích záplat
  • malé zvyšky tenkých bavlnených látok, najlepšie tón v tóne, ale nie je nutné
  • saténové stužky s potlačou, 35 cm pre jeden obrúsok
  • hárok papiera z tlačiarne s potrebnými menami, výška písma cca 1 cm
  • pravítko a prepisovacie pero
  • ostré nožnice
  • žehličku

Ceduľky môžu byť veľké podľa vašej potreby. Na obrúsky stačí 6 × 4 cm. Postupujte podľa fotografie. Zo záplaty vystrihnite zadnú stanu ceduľky veľkú 6 × 4 cm. Položte ju proti sebe voskovým rubom hore. Z bavlnenej látky vystrihnite užší obdĺžnik a položte ho na stred lícom nahor.

Potom zo záplaty vystrihnite prednú stranu ceduľky, do ktorej treba vystrihnúť otvor, aby vznikol rámik. Otvor si narysujte na rub materiálu perom, tým sa mi písalo na voskovú stranu najlepšie. Otvor vystrihnite. Teraz je ešte potrebné zažehliť na obe vertikálne strany rámčeka malý prúžok (viď obr. vpravo od rámčeku), aby sa tu ceduľka nespojila a mohli ste tadiaľ neskôr vsunúť menovku.

Teraz vrstvy zložte ako sendvič - zadnú stranu s látkou a na ňu rámček s podlepenými stranami. Všetko zarovnajte presne na seba, ceduľku položte na tvrdú podložku a dovnútra nezabudnite vložiť jeden koniec stužky. Krátko pritlačte žehličku nastavenú na teplotu bavlny. Nehýbte s ňou, pretože by sa mohli jednotlivé vrstvy posunúť. Keď je všetko v poriadku, presvedčte sa, že je ceduľka spojená. Potom opäť priložte žehličku a nechajte krátko pôsobiť teplo.

JEMNÉ FARBY
Z hárku papiera vystrihnite meno (prúžok bude vysoký ako otvor v rámčeku) a vsuňte ho dovnútra. Ceduľky mi nenápadne dozdobili letný obrus, ale budú sa hodiť aj k bielej stolnej bielizni. Obrusy a obrúsky sa jemnosťou pastelových odtieňov len rozžiaria. Je to drobnosť, ale pri výnimočných chvíľach pri stole pôsobia krásne romanticky.

Mám rada nápady, ktoré idú rýchlo realizovať. Keby ste mali podobnej práci venovať pol dňa, nerobili by ste ju. Strihajte priamo, na nejakom milimetri nezáleží; celkom stačí troška starostlivosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *