Oblečené kura so špenátovými knedľami

Oblečte jarné okná
22.4.2020
Uterák v jednoduchom darčekovom balení
2.5.2020

Perfektnú hostinu možno vystrojiť aj z niekoľkých málo surovín, ktoré máte najskôr v mrazničke a v špajze. Avšak za predpokladu, že obetujete dve deci dobrého vína...

Ak teraz trávite v kuchyni viac času ako je vám milé, potom potrebujete mať v zálohe pár veľmi jednoduchých receptov, s ktorými možno vystrojiť jarnú hostinu raz, dva. A navyše - z úplne bežných surovín. Až začnete plánovať slávnostné pohostenie, zvládnete všetko ľavou zadnou, ako by povedal náš deDomácký maskot, jazvečík Robin: o)

Vybrala som tradičné pečené kura, ale s ľahučkou bylinkovou úpravou pri ktorej vynikne základná chuť bieleho mäsa. Knedle varené v pare sú dokonalosť sama, pretože surové nelepia, po uvarení sa nerozpadajú a chutia znamenite. Budete k tomu potrebovať pekáč s dobre priliehajúcou pokrievkou a s nepriľnavým povrchom na takmer bezpracné pečenie, a k prestieraniu sadu elegantných keramických tanierov. Cez víkend môžete trénovať.

Príprava: kurča 15 minút, knedle 30 minút * Získate: pečené kura + 18 ks knedlí

Pečené kura

  • stredné kurča
  • soľ, čierne korenie
  • lyžica dijonskej horčice
  • zväzok čerstvého tymiánu
  • 200 - 300 g slaniny (podľa veľkosti kurčaťa), krájanej natenko
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 5 guličiek borievok
  • lyžička ružového korenia

Špenátové knedle

  • 250 g rožkov, asi 6-7 ks
  • soľ a mleté biele korenie
  • 2 vajcia, bielky a žĺtky zvlášť
  • 150 ml smotany na varenie
  • 7 plných lyžíc hotového ochuteného špenátu, s cesnakom a smotanou
  • 50 g masla, rozpusteného a vychladnutého


1. Umyté a osušené kurča osoľte a okoreňte, vnútornú dutinu vymažte horčicou a vložte do nej 5 vetvičiek tymianu. Kurča zabaľte do slaniny, chrbátik ponechajte holý. Pekáč vymažte olejom a kurča vložte dovnútra. Prilejte víno a pridajte borievky, ružové korenie a niekoľko vetvičiek tymianu. Pekáč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pod pokrievkou pomaly pečte asi 1 hodinu a 15 minút (podľa veľkosti).

2. Keď je kurča mäkučké, pokrievku odstráňte a kura polievajte výpekom, až sa slanina krásne vypečie a tekutiny zredukujú. Hotové kurča vyberte a udržujte v teple. Zredukovaný výpek dajte do kastrólika, pridajte lyžicu masla, prehrejte a podávajte s kuraťom.

3. Knedle - Rožky nakrájajte na malé kocky a dajte na plech s papierom na pečenie do rúry. Za občasného miešania ich opečte do chrumkava. Nechajte vychladnúť a medzitým ušľahajte sneh z 2 bielkov a štipky soli. Vychladnuté pečivo dajte do misy, pridajte soľ a korenie, žĺtky, smotanu a špenát a všetko dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie prevlhčili. Potom pridajte vychladnuté maslo a nakoniec opatrne zapracujte sneh. Mierne si navlhčite ruky a z cesta vytvarujte väčšie guľaté knedle (asi o priemere 5-6 cm). Ohrejte trochu vody v hrnci s parákom a pod pokrievkou varte knedle v pare asi 7-10 minút (podľa veľkosti).

Kuriatko podávajte so zvyškom špenátu a s maslovým výpekom na preliatie.

Samé dobré veci, ako s obľubou hovorím... Kuracie mäso je jemné a väčšinou mu vnútime nejakú výraznejšiu chuť prostredníctvom zmesi korenia. Toto kuriatko sa len prevonia bylinkami a sladkým ružovým korením, ktoré som obrazne povedané schopná dávať aj do pudingu. Mäsu zostane prirodzená chuť, víno sa zredukuje.

Špenát, ktorý treba do knedlí, sparíme, nasekáme a ochutíme cibuľkou, cesnakom a smotanou. Robím ho v takej miere, aby nám zostal ešte ako príloha. Rožky je potrebné najprv usušiť v rúre, potom zase prevlhčiť ingredienciami, ale vo výsledku sa knedle perfektne gúľajú a bez problémov povaria parou. Sú nadýchané a tiež jemné. Po obede určite nebudete mať pocit, že ste jedli ťažké jedlo.

Nebojte sa prerastenejšej slaniny. Kurča sa pečie bez prídavku ďalšieho tuku, takže je jej tu treba. Obvykle pečiem kurča pri malej teplote a dlho, do takého toho štádia, než začne celé povoľovať. Takže po fotení ešte poputuje na chvíľu do rúry. Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *