Oblečené kura so špenátovými knedľami

Oblečte jarné okná
22.4.2020
Uterák v jednoduchom darčekovom balení
2.5.2020

Perfektnú hostinu možno vystrojiť aj z niekoľkých málo surovín, ktoré máte najskôr v mrazničke a v špajze. Avšak za predpokladu, že obetujete dve deci dobrého vína...

Ak teraz trávite v kuchyni viac času ako je vám milé, potom potrebujete mať v zálohe pár veľmi jednoduchých receptov, s ktorými možno vystrojiť jarnú hostinu raz, dva. A navyše - z úplne bežných surovín. Až začnete plánovať slávnostné pohostenie, zvládnete všetko ľavou zadnou, ako by povedal náš deDomácký maskot, jazvečík Robin: o)

Vybrala som tradičné pečené kura, ale s ľahučkou bylinkovou úpravou pri ktorej vynikne základná chuť bieleho mäsa. Knedle varené v pare sú dokonalosť sama, pretože surové nelepia, po uvarení sa nerozpadajú a chutia znamenite. Budete k tomu potrebovať pekáč s dobre priliehajúcou pokrievkou a s nepriľnavým povrchom na takmer bezpracné pečenie, a k prestieraniu sadu elegantných keramických tanierov. Cez víkend môžete trénovať.

Príprava: kurča 15 minút, knedle 30 minút * Získate: pečené kura + 18 ks knedlí

Pečené kura

  • stredné kurča
  • soľ, čierne korenie
  • lyžica dijonskej horčice
  • zväzok čerstvého tymiánu
  • 200 - 300 g slaniny (podľa veľkosti kurčaťa), krájanej natenko
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • 5 guličiek borievok
  • lyžička ružového korenia

Špenátové knedle

  • 250 g rožkov, asi 6-7 ks
  • soľ a mleté biele korenie
  • 2 vajcia, bielky a žĺtky zvlášť
  • 150 ml smotany na varenie
  • 7 plných lyžíc hotového ochuteného špenátu, s cesnakom a smotanou
  • 50 g masla, rozpusteného a vychladnutého


1. Umyté a osušené kurča osoľte a okoreňte, vnútornú dutinu vymažte horčicou a vložte do nej 5 vetvičiek tymianu. Kurča zabaľte do slaniny, chrbátik ponechajte holý. Pekáč vymažte olejom a kurča vložte dovnútra. Prilejte víno a pridajte borievky, ružové korenie a niekoľko vetvičiek tymianu. Pekáč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pod pokrievkou pomaly pečte asi 1 hodinu a 15 minút (podľa veľkosti).

2. Keď je kurča mäkučké, pokrievku odstráňte a kura polievajte výpekom, až sa slanina krásne vypečie a tekutiny zredukujú. Hotové kurča vyberte a udržujte v teple. Zredukovaný výpek dajte do kastrólika, pridajte lyžicu masla, prehrejte a podávajte s kuraťom.

3. Knedle - Rožky nakrájajte na malé kocky a dajte na plech s papierom na pečenie do rúry. Za občasného miešania ich opečte do chrumkava. Nechajte vychladnúť a medzitým ušľahajte sneh z 2 bielkov a štipky soli. Vychladnuté pečivo dajte do misy, pridajte soľ a korenie, žĺtky, smotanu a špenát a všetko dôkladne premiešajte, aby sa ingrediencie prevlhčili. Potom pridajte vychladnuté maslo a nakoniec opatrne zapracujte sneh. Mierne si navlhčite ruky a z cesta vytvarujte väčšie guľaté knedle (asi o priemere 5-6 cm). Ohrejte trochu vody v hrnci s parákom a pod pokrievkou varte knedle v pare asi 7-10 minút (podľa veľkosti).

Kuriatko podávajte so zvyškom špenátu a s maslovým výpekom na preliatie.

Oblečené kura so špenátovými knedľami 3

Samé dobré veci, ako s obľubou hovorím... Kuracie mäso je jemné a väčšinou mu vnútime nejakú výraznejšiu chuť prostredníctvom zmesi korenia. Toto kuriatko sa len prevonia bylinkami a sladkým ružovým korením, ktoré som obrazne povedané schopná dávať aj do pudingu. Mäsu zostane prirodzená chuť, víno sa zredukuje.

Oblečené kura so špenátovými knedľami 4

Špenát, ktorý treba do knedlí, sparíme, nasekáme a ochutíme cibuľkou, cesnakom a smotanou. Robím ho v takej miere, aby nám zostal ešte ako príloha. Rožky je potrebné najprv usušiť v rúre, potom zase prevlhčiť ingredienciami, ale vo výsledku sa knedle perfektne gúľajú a bez problémov povaria parou. Sú nadýchané a tiež jemné. Po obede určite nebudete mať pocit, že ste jedli ťažké jedlo.

Oblečené kura so špenátovými knedľami 5

Nebojte sa prerastenejšej slaniny. Kurča sa pečie bez prídavku ďalšieho tuku, takže je jej tu treba. Obvykle pečiem kurča pri malej teplote a dlho, do takého toho štádia, než začne celé povoľovať. Takže po fotení ešte poputuje na chvíľu do rúry. Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *