Piškótový dezert s malinami + video

Ovocná torta motýľ i bez pečenia
19.6.2020
Ťažítko s morskou mozaikou
27.6.2020

Túto tortičku poznáme všetci z nášho detstva. Detské piškóty s ochuteným tvarohom avšak mnohých z nás príliš neoslňovali. Piškótky sa nám ale vyvinuli v chutný cukrársky tovar a náplne, ktoré si môžeme dať dovnútra, sú priamo rozprávkové, pretože sa ponúka tisíc chutí.

Aby som si prácu s dezertom zjednodušila, vzala som si na pomoc kruhovú nerezovú formu, v ktorej sa piškóty krásne zrovnajú do potrebného tvaru a nerozbehnú sa na všetky strany. Jedná sa o formičku 8 cm širokú, s ktorou možno robiť viacero vecí. Používam ju na vykrajovanie, môžete v nej aj piecť (ak ich máte viac), vďaka jej výške možno elegantne servírovať ryžu a zemiakové prílohy do úhľadných komínov, alebo do nej skúste skladať po vrstvách tortičky i slané toasty. Formy mám štyri a v podstate sú stále v jednom kole.

Kúpte si na skúšku aspoň jednu, aby ste si mohli vyrobiť dezert z bielej čokolády a malín. Ako je postup jednoduchý, uvidíte na krátkom videu. Vybrať si môžete aj tieto formy - majú priemer 6 a 9 cm; popremýšľajte, ktorá vám bude lepšie vyhovovať. Z tortičiek budú určite nadšené deti.

 

DEZERT Z BIELEJ ČOKOLÁDY A MALÍN

Príprava: krém 20 minút * Zdobenie: 40 minút * Vyrobíte: 6 porcií

krém

  • 350 g kvalitnej bielej čokolády
  • 200 ml 33% smotany na šľahanie
  • lyžička vanilkového extraktu
  • 50 cl vaječného koňaku (nemusí byť)
  • 200 g mascarpone

na dokončenie

  • 36 ks dlhých cukrárskych piškót
  • 6 sušienok o trošku menších než je nerezová forma
  • 200 g malín, černíc, pokrájaných jahôd a pod.
  • lístky medovky alebo mäty na dozdobenie
  • jemná silonová stuha alebo uzučká stužka


1. Základ krému pripravte v pare. Do nerezovej misky rozlámte čokoládu a zalejte ju smotanou. Misku zaveste nad hrniec s vodou tak, aby sa nedotýkal hladiny.

2. Vodu pomaly zahrievajte až sa čokoláda úplne rozpustí. Pridajte lyžičku vanilkového extraktu a čokoládu dokonale rozmiešajte do hladkého krému. Zmes odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.

3. Do základu vmiešajte pohárik koňaku a metličkou zašľahajte mascarpone. Krém nechajte vychladiť, aby sa neskôr lepšie pracovalo s cukrárskym vreckom.

Skladanie - video

Pracovala som s formou širokou 8 cm. Položte ju na podložku a dovnútra vložte sušienku. Pripravte si 6 piškót a skráťte ich asi o jednu tretinu, aby dezert nebol príliš vysoký. Piškóty naskladajte reznou stranou dole pozdĺž vnútorného obvodu formy. Mali by vyjsť s rozostupmi tak akurát. Vychladený krém vložte do cukrárskeho vrecka so širokou hubicou a nastriekajte ho dovnútra piškót zhruba do dvoch tretín ich výšky. Formu opatrne vytiahnite smerom nahor a rovnako pripravte ďalší základ dezertu. Piškóty zľahka zviažte úzkou stužkou a nakoniec zvyšok priestoru vyplňte ovocím.

Ešte poznámka - piškóty usporiadane stoja a držia pohromade vďaka krému, ale samozrejme ak robíte menej porcií a máte viac kruhových foriem, potom môžete dezert dokončiť a nechať vo formách vychladiť do druhého dňa. Až potom ich zložte a dezert pred servírovaním dozdobte.

Dezert plním krémom kúsok nad polovicu piškót a do zostávajúceho priestoru vložím čerstvé ovocie. Keď chcem tortičky naparádiť, previažem ich mašľou a dám dobre vychladiť. Pred podávaním ich ešte ľahučko pocukrujem a dozdobím medovkou alebo mätou. Potom sa už dá len zhrešiť...

Sušienky som kupovala s papierovým metrom v ruke, pretože pri prvom nákupe som sa pomýlila. So smiechom musím povedať, že dozor v predajni Albert bol mojím počínaním značne znepokojený. Nakoniec som vybrala anglické sušienky, ktoré mali veľký priemer. V tejto chvíli vám neviem odporučiť žiadnu z našich obvyklých značiek, pretože sušienky, ktoré som stretla, boli napospol menšie. Myslím, že si však poradíte aj bezo mňa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *