Ťažítko s morskou mozaikou

Piškótový dezert s malinami + video
23.6.2020
Vodná sviečka s kvetom pod hladinou
30.6.2020

Začínajú prvé horúčavy a tak kto môže, trávi čas pod šírym nebom.

Pofukujúci vetrík nás však môže zaháňať od záhradného stola, keď občas prebehneme za letiacim časopisom, alebo chytáme spŕšku papierových obrúskov... Povedala by som, že je čas zamyslieť sa nad niečím, čo pomôže udržať poriadok na stole.

K zaťaženiu rohov obrusu používam špeciálne ťažidlá, ktoré sa pripnú na okraj látky. Avšak čo s otvorenou knihou, s rozkreslenými detskými obrázkami, či s časopismi? S tými si vetrík robí, čo chce. Väčšinou siahnem na kraj záhonu po peknom kameni. Ak však hľadáte náplň pre chvíľku tvorenia s deťmi, pustite sa do odlievania ťažítok zo sadry. Je to úplne jednoduché. Tvar ťažítkam prepožičia silikónová forma na volské oká, napríklad v tvare motýľa.

Pomocou dvoch malých rukovätí sa s formou dobre manipuluje. A nemusíte sa báť, že ju znehodnotíte tým, že si ju na chvíľu požičiate zo svojej kuchyne. Materiál neviaže nečistoty, ani pachy a po umytí bude opäť slúžiť k príprave dobrých raňajok.

ČO BUDEME POTREBOVAŤ

Ak ste sa práve vrátili od mora a priviezli si hŕstku pekných kamienkov a lastúr, zakomponujte ich do povrchu sadry. Uchováte si tak spomienku na svoju krásnu dovolenku. Pripravte si:

  • silikónovú formu v tvare motýľa
  • alabastrovú sadru pre výtvarníkov
  • vodu
  • drievko na miešanie
  • drobnú drť bielych kamienkov
  • lastúry a ľubovoľné prírodniny
  • pevnú podložku, doštička
  • potravinársku fóliu
  • téglik na rozmiešanie sadry

Najprv vymažte olejom silikónovú formu a položte ju na kuchynskú dosku potiahnutú potravinárskou fóliou. Miesto téglika na rozmiešanie sadry mi poslúžila odstrihnutá spodná časť PET fľaše.

SADROVÝ ODLIATOK

Zamiešame trochu sadry a nalejte ju do pripravenej formy. Sadra sa rozmieša v pomere 2: 1 - teda dva diely sadry na 1 diel vody. Na motýľa som spotrebovala 6 malých (omáčkových) naberačiek sadry a 3 naberačky vody. Miešajte rýchlo v jednom smere a akonáhle je sadra vláčna, okamžite ju nalejte do formy. A teraz bude treba pracovať rýchlo - sadra tuhne zhruba 10-15 minút. Takže zarovnajte povrch a doskou potraste, aby ste zo sadry vyhnali vzduchové bublinky, a aby sa povrch urovnal. Formička krásne tesní, ale v tejto chvíli vám možno trocha sadry podkĺzne. Nevadí, neskôr ju ľahko odlomíme. Teraz už len nechajte povrch 10 min tuhnúť a pustite sa do zdobenia.

Motýľ má rozmery 9 × 9 cm, takže sa na jeho povrch zmestí celá rada drobnejších mušličiek. Pamätajte na to, že mušličky aj kamienky by mali ísť vždy do páru, aby ste krídla ozdobili zrkadlovo. Dekór si teda poskladajte dopredu, nanečisto. V okamihu, keď sa povrch sadry prestane lesknúť, začína sadra tuhnúť. To je tá správna chvíľa, kedy do mäkkého povrchu veľmi jemne zatlačíte kamienky, drievka alebo lastúry, ktoré vytvoria jednoduchú mozaiku vykresľujúcu motýľa. Okraje motýľa a medzierky medzi väčšími kúskami mozaiky vysypte jemnou drťou bielych kamienkov. Motýľa nechajte jeden deň schnúť, potom odstráňte formičku a odlámte prípadné nerovnosti z okrajov. Ťažítko ponechajte v pokoji ešte jeden deň - a môžete ho užívať.

Je to maličkosť, ale celkom dôležitá. Ťažítko nemá veľkú váhu, ale bez problémov postráži klasickú kôpku obrúskov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *