Existuje mnoho spôsobov, ako využiť zvyšky mletej kávy. Tie, ktoré sú vám sympatické, zaraďte do života. Váš obľúbený nápoj za sebou necháva užitočnú surovinu.
To najkvalitnejšie, čo môžete získať z kávy, prejde vaším zažívaním a zanechá za sebou veľmi uspokojujúce pocity. Kto kávu pije, má ju naozaj rád a teší sa na ňu, kedykoľvek si ju môže vychutnať. Na svete sa však vypije také množstvo kávy, že odpadom z nej sa úplne vážne zaoberajú odborníci. Zostáva otázkou, či by sa nedal nejako recyklovať, keď sa denne vypije okolo 2 miliárd šálok? Keď si uvedomíte, koľko kávy vypijete doma - napríklad len pri dvoch členoch domácnosti, dôjdete k úctyhodnému množstvo zvyškovej kávovej usadeniny, ktorá sa bez váhania vyhodí. Keď si ju tu a tam nasušíte, zistíte, že máte v rukách cennú surovinu.
ČO OBSAHUJE KÁVOVÁ USADENINA
Kofeín, povzbudzujúca látka, ktorú si s kávou musíme dávkovať rozumne, za sebou zanecháva pocit spokojnosti. Kofeín vyrovnáva hladinu hormónu kortizolu, ktorého kolísanie ovplyvňuje našu fyzickú i mentálnu aktivitu. Akonáhle ho nemáme dosť, cítime únavu a potrebujeme povzbudenie. Ak sme na kávu zvyknutí, okamžite po nej podvedome siahneme. Ale nechajme bokom otázku, koľko kávy si kto môže dovoliť, a pozrime sa na to, čo po tomto skvelom nápoji zostane:
V každom prípade usadenina nepatrí do vodovodného potrubia, pretože ho dokáže poriadne upchať. Pokiaľ ju likvidujete bez využitia, je to škoda. V tom prípade ju zrieďte vodou, vylejte do toaletnej misy a ihneď spláchnite. Nazbieraná kávová usadenina patrí správne do bioodpadu a najlepšie k ďalšiemu využitiu.