Hneď, ako sa u nás v rodine objaví nachladnutie, morím rodinu podpornými prostriedkami, aby sme vydržali vzpriamene.
Keď už sa ale prihodí, a musíte pozerať na svet naležato z teplých perín, spríjemnite si liečenie kvalitným a dobrým čajom. Určite poznáte systém servírovania čaju z kompletu Tea For One. Povedala by som, že bol vymyslený pre celkom iné chvíle - pre chvíle pohody. Avšak v uslzenom období medzi vreckovkami, tvorí súkromná pyramídka kanvičky s romantickou čajovou šálkou taký záchranný ostrovček. Do kanvičky sa zmestia presne dve porcie čaju a tak som aj receptúru pripravila na chlp akurát. Horúci čaj v kanvičke krásne nahreje šálku umiestnenú pod ňou, zatiaľ čo uzavretá kanvička zachová všetku arómu. Trojdielny komplet je praktický na servírovanie aj priestorovo úsporný. K celoročne hojne využívaným pomocníkom v kuchyni u nás patrí aj odšťavovač na citrusy. V podstate je stále v jednom kole. Odporúčam ho.
Nápoj obsahuje čierny čaj na povzbudenie a pre zdravie podiel šťavy z brusníc (tú si musíte kúpiť) a podiel čerstvo vylisovanej šťavy z pomaranča. Nechýba samozrejme vylúhovaný čerstvý zázvor. Kto ho máte v obľube, viete, akou cennou zložkou je v položkách nášho jedálnička. Pochopiteľne nezostáva než dodať, že pokiaľ si tento čaj uvaríte včas, zdraví a spokojní, naozaj si ho vychutnáte. A možno vás vyzbrojí vitamínmi, podobne ako domáci zázvorový sirup a dokáže vás zbaviť bacilov. Ďalšie informácie nájdete pod článkom.
ČAJ S BRUSNICAMI A ZÁZVOROM
Príprava : 15 minút * Získate: 2 šálky čaju celkom o objeme 450 ml
1. Brusnicovú šťavu nalejte do kastrólika, pridajte plátky zázvoru a pomaly priveďte do varu. Okamžite vypnite horák a do tekutiny prisypte čaj a cukor. Premiešajte, kastrólik tesne prikryte a nechajte v kľude 10 minút.
2. Medzitým z pomaranča vylisujte šťavu a nechajte ju bokom. Vylúhovaný čaj nalejte cez husté sitko do kanvice a až teraz prilejte pomarančovú šťavu. Kanvičku uzavrite, aby čaj zostal teplý. Podávajte s kolieskom citróna.
Brusnicovú šťavu nevarte, len ju priveďte do varu. Po pridaní zázvoru a čajových lístkov s cukrom, hrniec dobre zakryte, aby čaj zostal teplý. Ešte ho totiž za chvíľku nariedite pomarančovou šťavou. Cukru dávam 1 plnú lyžicu, ale oslaďte si podľa svojej chuti.
Hotový čaj treba rýchlo precediť a to priamo do kanvice, aby nevychladol. Nakoniec prilejte šťavu z pomaranča a ihneď servírujte. Pomarančová šťava tekutinu mierne zakalí, ale čaj je voňavý a zostane krásne červený.
Ešte pár informácií: