Ľahko pikantná úprava vajec naložených s korením a červenou repou, je možno pre vás niečo nové. Vajcia sú výborné a určite vám zachutia.
Pokiaľ vaši koledníci vykoledovali celý košík maľovaných vajíčok, máte čo robiť. Zjesť sa to vážne nedá, aj keď ich obmedzenú konzumáciu lekári dávno rehabilitovali. Predpokladám, že ste ich hneď uložili do chladničky - a možno už máte dávno naložené, ak poznáte niektorú z obdôb tohto výborného receptu.
Varené vajcia ponechané v izbovej teplote totiž nevydržia dlhšie ako 2 - 3 hodiny (podľa teploty prostredia), takže pozor na ne. Vajcia uvarené natvrdo, či už vcelku alebo olúpané, vám v chladničke vydržia týždeň. Ale ak ich ihneď naložíte, dobu spotreby významne predĺžite.
AKO VAJCIA UKLADAŤ
Príprava: 30 minút * Získate: 1 väčší pohár
Do pohára
Korenený nálev
Na dozdobenie
1. Vajcia olúpte, snažte sa, aby zostali hladké. Polovicu ich naskladajte do pohára, medzery vyplňte plátkami repy, cibuľou a rozkrájanými kúskami feferónky a cesnaku.
2. Zvarte nálev- Do kastrólika odmerajte tekutiny, soľ, cukor a pridajte korenie. Všetko zahrejte a dobre rozmiešajte. Akonáhle sa nálev dostane krátko do varu, zmiernite ho a nechajte 5 minút prebublávať. Potom kastról prikryte a nálev nechajte 15 minút odpočinúť.
3. Časť mierne vychladnutého nálevu nalejte aj s korením na obsah pohára a doplňte ho zvyškom vajec a zeleniny. Nálev dolejte tak, aby bol obsah ponorený. Potom pohár pevne uzavrite a nechajte 3 - 5 dní v chladničke rozležať.
Po otvorení nakladané vajcia aj zeleninu skonzumujte, najlepšie s bielym francúzskym chlebom.
Ak si zaobstaráte úložný box na vajcia, budete s ním spokojní. Je úsporný na miesto, a ak si kúpite dva, postavíte ich na seba. Pokiaľ je vás doma viac a veľa varíte alebo pečiete, 30 ks vajec mávate doma bežne. Ale aj keď box nie je úplne zaplnený, oceňujem, že mám skraja vajcia z minulej várky a z druhej strany vajcia čerstvé. To je vec, ktorú kuchárka kontrolovať musí. Box je z boku vybavený vetracími otvormi a patrí k nemu veko, takže naň možno aj dočasne odložiť napríklad tanier s potravinami.
Nakladanie varených vajec je chvíľková záležitosť. Repu si môžete kúpiť predvarenú, to je veľká úspora času, a zvariť rôsol je dielo okamihu. Stačí 10 minút. Jediná záležitosť, ktorá vás zabrzdí, je lúpanie škrupín. To je vážne nepopulárna činnosť, pretože je navyše potrebné, aby vajcia boli pekné a hladké. S čerstvými vajcami sa to málokedy podarí.
TIP: Ak máte radi nakladanú červenú repu, využite nálev len pre ňu, bez vajec. Nechajte ju dlhšie odležať, a zjedzte ju ako prílohu k mäsu. Výborné sú kombinácie s čerstvo nastrúhaným chrenom. Vaša porcia zdravia bude úplne bez konzervantov.
Ako vidíte, po 3 dňoch sú biele vajcia tatam. Pozor na feferónku, ale pokiaľ vám pikantnosť nevadí, v náleve je výborná. Na prvýkrát si ju pridajte do pohára len kúsok, uvidíte. Pri odstraňovaní semienok vždy používam tenkú igelitovú rukavicu. Dobre zaviečkovaný pohár nechajte odpočívať v chlade chladničky. Je potrebné, aby sa nálev rozležal a dochutil málo výraznú repu. Tá sa vám odmení a odovzdá svoju nádhernú farbu vajciam.
... a zafarbí bielok hlboko dovnútra. Vajcia sú po rozkrojení zaujímavé a nabádajú na ochutnanie. Ak máte radi svieže a zdravé šaláty, pridajte trochu žeruchy a zjedzte tú porciu zdravia bezo zvyšku.