Čokoláda s medveďmi

Adventný svietnik z formy na bábovku
18.11.2023
Veľký plán na vianočné pečenie: takto budete mať všetko včas
25.11.2023

Akonáhle prvá sviečka na adventnom venci odštartuje vianočný čas, nastáva čarovná doba plná očakávania. Deťom ju hneď na začiatku spestrí príchod Mikuláša.

Mikuláš je za dverami a spolu s ním december, obdobie plné rodinných rituálov. Návšteva Mikuláša s čertom a anjelom môže byť pre malé deti traumatizujúcim zážitkom. Využite večer skôr tým, že sa s deťmi porozprávate o tom, ako to chodilo skôr a spomínaním na svoje detstvo. Nechajte ich niečo pre tento tajomný večer vykonať. S vašou pomocou si môžu vyzdobiť okenný parapet, zádverie, miesto v záhradke. Rozsvieťte spoločne okno, aby Mikuláš nezablúdil, a potom už len čakajte... Možnože spolu s cukrovinkami, sladkosťami a ovocím, dáte deťom aj doma vytvorenú tabuľku čokolády s veselými obrázkami, ktorá je skvelým tipom na originálnu mikulášsku nádielku. Skúste sa tento rok namiesto gruntovania taktiež trochu baviť.

Všetko, čo k tomu budete potrebovať, nájdete na našom vianočnom e-shope. Vytiahnite štýlové zástery, prípravy začínajú!

Príprava: 50 minút * Získate: tabuľku 24 × 17 cm, 4 porcie

Čokoláda

  • 170 g tmavej čokolády nad 50 %
  • 2 lyžice čokoládových "šošoviek" alebo 40 g masla
  • ¼ lyžičky škorice

Na zdobenie

  • biela fondánová alebo farebná marcipánová hmota (plastelína) na vykrajované tvary
  • mandle
  • cukrový máčik a zdobítka
  • čokoládové perličky z tmavej a bielej čokolády
  • lyofilizované maliny
  • + kokos, lentilky, pomarančová kôra, domáce pusinky, čo srdce ráči
  • + ľubovoľná formička na vykrajovanie

1. Čokoládu rozlámte, pridajte čokoládové šošovičky alebo kúsok masla a škoricu. Všetko rozpustite nad vodným kúpeľom. Zmes dokonale premiešajte a ešte teplú rozotrite na doštičku vybavenú papierom na pečenie. 

2. Čokoláda vystačí na obdĺžnik veľký asi 24 × 17 cm, vysoký 0,5 cm. Stierkou urobte na povrchu čokolády vlnky. Vytvorenú tabuľku nechajte v izbovej teplote asi 20 minút zaschnúť. 

3. Medzitým si rozmyslite zdobenie. Na cukrom poprášenej ploche rozvaľkajte trochu fondánu alebo marcipánu a vykrojte zvieratká alebo vianočné symboly. Preneste ich na tabuľku čokolády a okolitú plochu ľubovoľne dozdobte. Čokoládu nechajte v chladničke stuhnúť.

PÁR TIPOV:

  • Pokiaľ nie ste zvyknutí rozpúšťať čokoládu nad vodným kúpeľom, využite mikrovlnku. Pritom treba čokoládu často miešať. 
  • Skvelým pomocníkom pri každom varení a pečení je digitálna váha. Mám ju neustále po ruke predovšetkým na meranie malých množstiev surovín, pretože je presná a váži už od 1 gramu.
  • Čokoládu nechajte pred zdobením mierne vychladnúť. Vykrájané ťažšie kúsky sa do nej tak nezaboria.
  • Čokoládu som dochutila škoricou. Môžete ju však skombinovať s ďalšími príchuťami - napríklad s vanilkou, alebo do nej pridajte 2 lyžice jemne mletých blanšírovaných mandlí, hrozienka a pod.

ĎALŠÍCH PÁR TIPOV:

  • Farbu vykrájaných tvarov zvoľte podľa toho, aký máte zámer. Ak potrebujem farebný marcipán, kupujem marcipánovú plastelínu (momentálne ju majú v Kauflande). V balení nájdete niekoľko rôznych odtieňov. Nakoniec som sa ale rozhodla pre biele medvede :o)
  • Mandle a oriešky, ktoré v čokoláde utopíte, po čase príjemne zmäknú, pretože príjmu tuk z čokolády. Výsledok je chuťovo výborný, takže s nimi nešetrite. Dajte im prednosť pred cukríkmi.
  • Mrazom sušené maliny sú kyslasté a v kombinácii so sladkou čokoládou vynikajúce.

Vychladenú tabuľku čokolády rozdeľte nožom na 4 diely. Každú časť môžete zabaliť do celofánu a pridať do mikulášskej nádielky. Čokoláda ľahko mäkne, ale napríklad za oknom jej bude dobre.

Pokiaľ čokoládu nechystáte na Mikuláša, potom si ju s deťmi urobte počas adventného času. Do veselej zábavy sa veľmi rady zapoja. Samozrejme generálne upratovanie kuchyne vyhláste až potom! Tu je pár vecí, ktoré na zápolenie musíte mať :o)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *