Veľký plán na vianočné pečenie: takto budete mať všetko včas

Čokoláda s medveďmi
22.11.2023
Jedno cesto pre troje cukrovinky rôznych chutí
29.11.2023

Zaujímavým špecifikom slovenských Vianoc je naše pečivo. Iste, rôzne obdoby perníkov aj rôzne drobné sušienky sa pečú aj hocikde inde (nielen) v Európe, ale nikde inde nie sú takým fenoménom, aby doma piekli napríklad 20 druhov, ako to robievala moja mamka, keď sme boli malí.

Nikdy som nepochopila, kde na to všetko brala čas. Ja cukrovinky veľmi nejem a chutia mi len nepremazávané druhy, na milosť som vzala len mamine tmavé orechy s čokoládovým krémom. Doma navyše pečiem len pár druhov a to len z donútenia s deťmi, pretože ich to baví. Mám okolo seba ale našťastie dosť nadšenkyň, ktoré sa podelili o svoje tipy, a tak mohol vzniknúť aj tento článok.

Veľmi dobre si ale vybavujem maminu tabuľku, do ktorej si spisovala potrebné suroviny, aby mala prehľad, koľko čoho nakúpiť. Mám pre vás podobnú na stiahnutie a vytlačenie. A tiež spomínam na zaváračku s bielkami, ktorých počet mala načiarkovaný na samolepke, aby mala aspoň základný prehľad, koľko pusiniek a kokosiek bude na záver piecť. Preto som vám spomínanú tabuľku na tento rok pripravila: stačí ju iba vytlačiť a potom pripevniť magnetom na chladničku. Po Vianociach ju ale rozhodne nevyhadzujte, bude sa hodiť, až budete spomínať, koľko dávok lineckého ste robili, že ako vždy došlo už na Štefana.

Keď budete mať rozmyslené, čo všetko tento rok napečiete, pustite sa do plánovania, čo a kedy piecť, aby potrebné druhy zvládli zmäknúť a preležať. Máme tu pre vás taký malý veľký plán na adventné víkendy tak, aby ste mali vždy včas zarobené cestá a aby v týždni stačilo pečivo maximálne premazať. Pri plánovaní vysnívaných druhov dobre zhodnoťte aj časovú náročnosť: príprava jedného druhu cukroviniek trvá v priemere 30 minút (váľanie a vykrajovanie, plnenie formičiek atď.), každý z nich sa potom pečie podľa druhu 8–10 minút. Než teda vložíte prvý druh do rúry, je dobré mať ich pripravených viac.

Mnohé z vás sú určite skúsené pekárky, tak vôbec neváhajte a pridajte svoje tipy a nápady, ale pokojne aj recepty na netradičné druhy do komentárov pod článkom!

Prvý adventný víkend

Pustite sa do prípravy perníčkov, môžete ich urobiť klasické alebo si pripraviť verziu máčanú v čokoláde. Skladujte ich potom ideálne v chlade a vlhku.

Prvý adventný víkend je čas aj na pečenie ďalších druhov, ktoré si zaslúžia odležať a neplnia sa krémom, napríklad medvedie labky, zázvorky alebo vanilkové rožky. V článku s receptom na vanilkové rožteky nájdete aj návod na krásne darčekové balenie na pečivo!

A v týždni si nezabudnite nachystať cesto na linecké, orechové sušienky atď.

 

Druhý adventný víkend

Tento bude asi najnáročnejší. Pokiaľ sa vám podarí upiecť už v týždni z nachystaných ciest aspoň pár plechov, máte napoly vyhrané, ak nie, budete tento víkend piecť a v týždni potom premazávať marmeládou. Ide o druhy ako linecké, likérové ​​s vaječným koňakom (to stačí upiecť, mazať pokojne až za týždeň), trojvrstvové orechové rovno z plechu, najvyšší čas prišiel aj na orechy.

Pokiaľ na tento víkend máte aj iné plány, naozaj premyslite, ktoré druhy tento rok piecť a ktoré kúpiť alebo oželieť. Také išelky alebo marokánky sú síce veľmi krásne, ale aj neuveriteľne pracné.

 

Tretí adventný víkend

Cez tretí víkend (najmä tento rok, kedy je zároveň posledným predvianočným) už by ste ideálne mali mať napečené, maximálne dopekať posledné druhy, teda tie, ktoré tento víkend máte plniť krémom. Tiež sem pripadá zdobenie polevami, spracovanie bielkov napríklad na kokosky, šancu dajte aj nepečeným druhom ako je čokoládová saláma s orechmi či sušienkové pečivo.

Maslový krém pri správnom skladovaní vydrží pokojne do Nového roka, pozor ale na tie z masla a pudingu: tie majú len zhruba týždennú životnosť.

 

Štvrtý adventný víkend

Tento rok počas neho budete chystať kapra a rezne (Štedrý deň je tento rok zároveň 4. adventnou nedeľou). Je to dobrý čas na spomínané nepečené druhy a hlavne: je to fajn časová záloha na resty a tiež na odpočinok a výlet na adventné trhy!

Doprajte si vianočný film, dajte si s priateľmi varené víno, začnite v kľude baliť darčeky... A pamätajte, že Vianoce majú byť hlavne o rodinnej pohode, nie o umytých oknách.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *