Orechy s tromi náplňami

Mikulášske darčekové vrecúška
5.12.2020
Vianočné stolovanie v tradičných farbách
10.12.2020

Napiecť fúru vianočného pečiva chce poriadnu dávku trpezlivosti, nehovoriac o zhltnutom čase a energii. Ak si môžem vziať k ruke dobrého pomocníka, neváham.

Napríklad také orechy. Sú obľúbené snáď v každej rodine, ale patria k pracnejším cukrovinkám. Musíte napiecť, potom zlepovať krémom a k tomu je potrebné vlastniť veľa kovových formičiek, pretože potrebujete využiť kapacitu rúry. A to je ten dôvod, prečo som orechy nepiekla. Formičky som si občas požičala, občas sa to nehodilo, tak skrátka neboli. Až som sa stretla so silikónovou formou, kde sú oriešky - no, povedzme úplne v metráži.

Silikónové formy rozhodne nevyzerajú starosvetsky ako staré rodinné formičky, ktoré mám veľmi rada, pretože niečo pamätajú. Piekla v nich mamička, babička, však takéto tiež opatrujete. Lenže - vyskúšajte silikón len raz, a dáte mi za pravdu, že je čas aj na nové veci. Práca s formou je jednoducho skvelá. Napríklad do formy na orechy, s ktorou som pekla, sa zmestí naraz 40 kúskov cukroviniek. Várka sa pečie 15 minút, takže aj s cestom som bola hotová za hodinku. Silikón umyje umývačka a potom ho len zmotáte do rolky a upracete na dno zásuvky.

Formu som si nielen okamžite zaobstarala, ale ďalšiu, s miskou napečených cukroviniek a s receptom, venujem ako darček pod stromček. Však sa budúci rok bude hodiť. Mrknite na záver článku, pretože foriem s ďalšími tvarmi, ktoré celkom pekne kopírujú staré plechové formičky, je k dispozícii hneď niekoľko. Bleskovo v nich napečiete aj labky, rožteky alebo vyrobíte domácu čokoládu.

K receptu na orechy pridávam 3 dobré náplne, pretože s každou sa chuť cukroviniek rozohrá trošku inak. Vyberiete si! Samozrejme nechýba tá orechová.

DOMÁCE PLNENÉ ORECHY

Príprava: cesto 15 minút, celkom 1 hodina * Získate: 80 ks = 40 orechov

Cesto

  • 100 g mletých vlašských orechov (alebo mix s lieskovými)
  • 150 g hladkej múky
  • 70 g práškového cukru
  • 140 g zmäknutého masla
  • 1 vajce
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 1 lyžica kvalitného kakaa

Orechový krém

  • 1 žĺtok
  • 60 g krupicového cukru
  • 130 g zmäknutého masla
  • 1-2 lyžice rumu
  • 50 g mletých piškót
  • 70 g mletých vlašských orechov

1. Suroviny na cesto spracujte na doske (alebo niekoľkými pulzami v robotovi), hotové zabaľte do fólie a nechajte aspoň hodinu odpočinúť v chladničke.

2. Rúru vyhrejte na 160 °C. Silikónovú formu nie je nutné vymazávať. Z cesta odlamujte rovnaké kúsky, vypracujte z nich guličky a vložte ich do jamôk vo forme. Potom ich prstom pritlačte a vyplňte tak oriešok. V ceste ponechajte jamku, aby sa tam neskôr vošlo viac náplne.

3. Plnú formu dajte na pevný plech a vložte do rúry na stredný rošt. Pečte 12-15 minút. Upečené orechy doslova vysypte na dosku a nechajte vychladnúť.

4. Krém - Žĺtok a 60 g krupicového cukru vložte do misky nad vodný kúpeľ, metličkou vyšľahajte do hustnúceho krému. Pridajte maslo a rum, zmes prešľahajte a odstavte. Medzitým pomeľte piškóty a spolu s orechmi ich vložte do väčšej misky. Pridajte žĺtkový základ a vypracujte hustú náplň.

Vychladnuté orechy bohato naplňte a uložte do plechovej dózy. Nechajte minimálne 1 deň odležať a podávajte.


Krém II – parížsky

  • 250 ml 33% smotany
  • 100 g čokolády s obsahom kakaa 70%
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 g masla

Krém pripravte deň pred plnením. Smotanu pomaly zohrejte a dokonale v nej rozpustite čokoládu. Krém zvarte a dajte do druhého dňa do chladu. Cukor s maslom vyšľahajte do peny a postupne zašľahajte čokoládový základ. Vznikne ľahký krém, ktorý pomocou cukrárskeho vrecka nastriekajte do orechov. Orechy nechajte stuhnúť v chladničke.


Krém III – vanilkový

  • 240 ml mlieka
  • 1/2 vrecka vanilkového pudingu
  • 130 g masla
  • 130 g krupicového cukru 

Pudingový krém je určený na rýchlu spotrebu. Uvarte puding a dajte ho vychladiť. Medzitým vyšľahajte maslo s cukrom a pridajte k pudingu. Vytvorte hladký krém a pomocou cukrárskeho vrecka ho nastriekajte do orechov. Pečivo nechajte aspoň deň odležať v chlade.


Orechy s tromi náplňami2

Tu sú základné suroviny, ale určite nie je potrebné všetko predstavovať. Upozorním len na misku do vodného kúpeľa, bez ktorej sa pred sviatkami nezaobídete.

Orechy s tromi náplňami3

Cesta je tak akurát na dve plné formy. Pri pečení tvary vybehnú, takže orechy nemusíte príliš plniť. V ceste nechajte jamky, aby sa vám neskôr do pečiva zmestilo čo najviac dobrej náplne.

Orechy s tromi náplňami4

Ak robíte tmavé orechy, ako ja, potom ich pri pečení strážte, aby boli akurát. Pri svetlom ceste lepšie vidíte zružovenie. Orechový krém je pomerne hutný, ale skvele sa s ním pracuje. Naplnené cukrovinky s ním dlhšie vydržia - teda vraj - u nás sa to nejak nedá zmerať :o)

Orechy s tromi náplňami5

…a tu sú sľúbené formy. V tej rožkovej som už piekla vlani, a s rovnakým úspechom. Ešte vám časom predvediem čokoládu alebo levanduľové madlenky, ktoré sa pečú v labkovej forme. Užite si svoju vanilkou prevoňanú kuchyňu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *