Orechy s tromi náplňami

Mikulášske darčekové vrecúška
5.12.2020
Vianočné stolovanie v tradičných farbách
10.12.2020

Napiecť fúru vianočného pečiva chce poriadnu dávku trpezlivosti, nehovoriac o zhltnutom čase a energii. Ak si môžem vziať k ruke dobrého pomocníka, neváham.

Napríklad také orechy. Sú obľúbené snáď v každej rodine, ale patria k pracnejším cukrovinkám. Musíte napiecť, potom zlepovať krémom a k tomu je potrebné vlastniť veľa kovových formičiek, pretože potrebujete využiť kapacitu rúry. A to je ten dôvod, prečo som orechy nepiekla. Formičky som si občas požičala, občas sa to nehodilo, tak skrátka neboli. Až som sa stretla so silikónovou formou, kde sú oriešky - no, povedzme úplne v metráži.

Silikónové formy rozhodne nevyzerajú starosvetsky ako staré rodinné formičky, ktoré mám veľmi rada, pretože niečo pamätajú. Piekla v nich mamička, babička, však takéto tiež opatrujete. Lenže - vyskúšajte silikón len raz, a dáte mi za pravdu, že je čas aj na nové veci. Práca s formou je jednoducho skvelá. Napríklad do formy na orechy, s ktorou som pekla, sa zmestí naraz 40 kúskov cukroviniek. Várka sa pečie 15 minút, takže aj s cestom som bola hotová za hodinku. Silikón umyje umývačka a potom ho len zmotáte do rolky a upracete na dno zásuvky.

Formu som si nielen okamžite zaobstarala, ale ďalšiu, s miskou napečených cukroviniek a s receptom, venujem ako darček pod stromček. Však sa budúci rok bude hodiť. Mrknite na záver článku, pretože foriem s ďalšími tvarmi, ktoré celkom pekne kopírujú staré plechové formičky, je k dispozícii hneď niekoľko. Bleskovo v nich napečiete aj labky, rožteky alebo vyrobíte domácu čokoládu.

K receptu na orechy pridávam 3 dobré náplne, pretože s každou sa chuť cukroviniek rozohrá trošku inak. Vyberiete si! Samozrejme nechýba tá orechová.

DOMÁCE PLNENÉ ORECHY

Príprava: cesto 15 minút, celkom 1 hodina * Získate: 80 ks = 40 orechov

Cesto

  • 100 g mletých vlašských orechov (alebo mix s lieskovými)
  • 150 g hladkej múky
  • 70 g práškového cukru
  • 140 g zmäknutého masla
  • 1 vajce
  • 1/2 vanilkového cukru
  • 1 lyžica kvalitného kakaa

Orechový krém

  • 1 žĺtok
  • 60 g krupicového cukru
  • 130 g zmäknutého masla
  • 1-2 lyžice rumu
  • 50 g mletých piškót
  • 70 g mletých vlašských orechov

1. Suroviny na cesto spracujte na doske (alebo niekoľkými pulzami v robotovi), hotové zabaľte do fólie a nechajte aspoň hodinu odpočinúť v chladničke.

2. Rúru vyhrejte na 160 °C. Silikónovú formu nie je nutné vymazávať. Z cesta odlamujte rovnaké kúsky, vypracujte z nich guličky a vložte ich do jamôk vo forme. Potom ich prstom pritlačte a vyplňte tak oriešok. V ceste ponechajte jamku, aby sa tam neskôr vošlo viac náplne.

3. Plnú formu dajte na pevný plech a vložte do rúry na stredný rošt. Pečte 12-15 minút. Upečené orechy doslova vysypte na dosku a nechajte vychladnúť.

4. Krém - Žĺtok a 60 g krupicového cukru vložte do misky nad vodný kúpeľ, metličkou vyšľahajte do hustnúceho krému. Pridajte maslo a rum, zmes prešľahajte a odstavte. Medzitým pomeľte piškóty a spolu s orechmi ich vložte do väčšej misky. Pridajte žĺtkový základ a vypracujte hustú náplň.

Vychladnuté orechy bohato naplňte a uložte do plechovej dózy. Nechajte minimálne 1 deň odležať a podávajte.


Krém II – parížsky

  • 250 ml 33% smotany
  • 100 g čokolády s obsahom kakaa 70%
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 g masla

Krém pripravte deň pred plnením. Smotanu pomaly zohrejte a dokonale v nej rozpustite čokoládu. Krém zvarte a dajte do druhého dňa do chladu. Cukor s maslom vyšľahajte do peny a postupne zašľahajte čokoládový základ. Vznikne ľahký krém, ktorý pomocou cukrárskeho vrecka nastriekajte do orechov. Orechy nechajte stuhnúť v chladničke.


Krém III – vanilkový

  • 240 ml mlieka
  • 1/2 vrecka vanilkového pudingu
  • 130 g masla
  • 130 g krupicového cukru 

Pudingový krém je určený na rýchlu spotrebu. Uvarte puding a dajte ho vychladiť. Medzitým vyšľahajte maslo s cukrom a pridajte k pudingu. Vytvorte hladký krém a pomocou cukrárskeho vrecka ho nastriekajte do orechov. Pečivo nechajte aspoň deň odležať v chlade.


Tu sú základné suroviny, ale určite nie je potrebné všetko predstavovať. Upozorním len na misku do vodného kúpeľa, bez ktorej sa pred sviatkami nezaobídete.

Cesta je tak akurát na dve plné formy. Pri pečení tvary vybehnú, takže orechy nemusíte príliš plniť. V ceste nechajte jamky, aby sa vám neskôr do pečiva zmestilo čo najviac dobrej náplne.

Ak robíte tmavé orechy, ako ja, potom ich pri pečení strážte, aby boli akurát. Pri svetlom ceste lepšie vidíte zružovenie. Orechový krém je pomerne hutný, ale skvele sa s ním pracuje. Naplnené cukrovinky s ním dlhšie vydržia - teda vraj - u nás sa to nejak nedá zmerať :o)

…a tu sú sľúbené formy. V tej rožkovej som už piekla vlani, a s rovnakým úspechom. Ešte vám časom predvediem čokoládu alebo levanduľové madlenky, ktoré sa pečú v labkovej forme. Užite si svoju vanilkou prevoňanú kuchyňu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.