Jedno cesto pre troje cukrovinky rôznych chutí

Veľký plán na vianočné pečenie: takto budete mať všetko včas
25.11.2023
Kam s mikulášskou nádielkou?
1.12.2023

Tri v jednom, tak by sa dal nazvať orieškový recept na pečivo, ktoré je možné dokončiť rôznymi spôsobmi. Cukrovinky sú krehké a ich príprava naozaj jednoduchá.

Plánovať treba rázne a teraz. Len tak si zachováte pokoj, keď si budete chcieť ušetriť voľné chvíle pre zmysluplne strávený adventný čas. V rámci pečenia obľúbených druhov cukroviniek tiež existuje časová úspora. Vyberte si recept, ktorý má rodina rada a napečte z neho rôzne druhy cukroviniek. Ide to.

Ak uchovávate po svojej mamičke, babičke, tete... (a ďalších milých, ktorých máte už len v srdci) zošit so starodávnymi receptami, iste ho opatrujete ako rodinný poklad. Keď ho otvoríte na tej najušmudlanejšej stránke, je jasné, že recept zaznamenaný krasopisným písmom patril k najobľúbenejším. Možno ste ho nikdy neochutnali, možno ale patril k vášmu detstvu. Domyslite si chýbajúce písmenká miznúce pod mastnými fliačikmi a pustite sa do vianočného pečenia. Ak bude výsledok taký dobrý ako si ho pamätáte, napečte z neho nejedno pečivo. Pokojne hneď tri druhy! Nikto to nespozná, ale všetkým bude na Vianoce pekne.

Príprava: cesto 15 minút + chladenie 

Polovičná dávka cesta na ochutnanie

  • 200 g hladkej múky, preosiatej
  • 60 g lieskových orieškov, jemne mletých
  • 90 g práškového cukru, preosiateho
  • 15 g kvalitného kakaa
  • 140 g masla, na kocky
  • 1 žĺtok
  • ¼ lyžičky citrónovej kôry, mletej

1. Ingrediencie vložte do misy robota a krátko spracujte. Akonáhle sa vytvorí kompaktná guľa, vyberte ju, vytvorte valček a vložte ho do potravinárskej fólie. Cesto nechajte rozležať v chladničke do druhého dňa.

2. Druhý deň cesto rozdeľte na tretiny a s každou naložte inak. Vykrajované tvary - rožky a hviezdičky - pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 175 °C 9 minút, orechy v silikónovej forme pečte pri teplote 180 °C 12 - 14 minút. 

HVIEZDIČKY CUKROM MAĽOVANÉ

Dokončenie - Jednotlivé kúsky cukroviniek pomaľujte rôznym spôsobom. Citrónovou polevou ich môžete natrieť alebo zdobiť podľa svojej fantázie. Na polevu si pripravte 1 bielok (precedený cez sitko), 150 g práškového cukru (niekoľkokrát preosiateho), 2 lyžičky kukuričného škrobu a 1 lyžicu citrónovej šťavy (scedenej). Všetko miešajte, kým vznikne hladká vláčna poleva. Naplňte s ňou silikónovú zdobičku a maľujte.

OVOCNÉ ROŽTEKY S ČOKOLÁDOU

Dokončenie - Rožteky zlepte pomarančovou alebo marhuľovou zaváraninou. Hornú časť namáčajte v čokoládovej poleve a po chvíľkovom zachladení povrch husto posypte mletou citrónovou kôrou.

NUGÁTOVÉ ORECHY

Dokončenie - Vychladnuté orechy zlepujte hrubšou vrstvou kvalitného nugátového orieškového krému (kúpite v obchodoch s BIO potravinami); ak chcete, spoj môžete ešte obaliť v mletých orieškoch (viď foto).

Silikónové formy sú na nezaplatenie. Jedným pohybom z nich vysypete celú porciu cukroviniek naraz, nič v nich nepripálite. Orechy robím tak, že z cesta vytvorím rovnaké guličky a vo forme ich prstom roztlačím tak, aby v orechu zostala jamka na naplnenie krémom. K tomuto cestu je dobré využiť hotový orieškový čokoládový krém. Je to ďalšia záležitosť, ktorá vám ušetrí veľa času. Dajte len pozor na presladené a lacné náhrady, ktoré by vaše dielo úplne pokazili. Na trhu je dostatok kvalitných krémov, ktoré okrem iného zakúpite aj v obchodoch s BIO potravinami.

Pri pečení drobných cukroviniek sa mi osvedčili praktické okrúhle plechy na pizzu. Naplním ich rýchlejšie ako veľký obdĺžnikový plech a tak je stále niečo v rúre a nebeží na prázdno. Ovocné rožteky zlepujem najradšej pomarančovým džemom s kvapkou alkoholu. S čokoládou je to výborná kombinácia. Ak ho nemám, poslúži aj marhuľový. Vykrajované tvary najlepšie nazdobíte cukrárskou zdobičkou. Ak ste zvyknutí na maľovanie perníčkov, potom asi siahnete po vrecku s odstrihnutou špičkou.

Cesto pre toto pečivo robím z dvojitej dávky, potom mi ostane na všetky tri druhy dostatok. Keď ich namiešate s vanilkovými rožkami, snehovými pusinkami a zlatistými košíčkami ozdobenými ovocím, bude cez Vianoce z čoho vyberať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *