Jednoduché kokosky z lupáčikov

Ako sa zahriať s minimálnymi nákladmi?
4.11.2023
Novembrové kvetinové radosti – ozdoby zo šišiek na stromček
10.11.2023

Ak sa vám kokosky z čerstvo našľahaného snehu niekedy nepodarili, tak tieto sa vyvedú ako sa patrí...

Kokosky patria k vianočnému pečivu, ktoré obvykle robím na poslednú chvíľu. Jednak sa nemusia nechávať dlho rozležať - dokonca by som povedala, že v deň, keď ich upečiete, sú absolútne najlepšie, a za druhé, po predchádzajúcom pečení tradičných cukroviniek zakaždým zostávajú fúry bielkov. Napiecť rýchle kokosky považujem za zmysluplné vyprázdnenie chladničky. Samozrejme za predpokladu, že milujete kokos.

V kokoskách je ho toľko, že si jeho chuť a šťavnatosť skutočne užijete. Oplatí sa nejaký ten cent priplatiť a kúpiť si kokos z dobrého bio obchodu. Aj tak tento recept nie je nákladný. Na to, aby ste úspešne napiekli, potrebujete len dve veci - sneh z bielkov ušľahať v pare, v podstate ho uvariť, a na spevnenie pridať porciu omrviniek z čerstvého sladkého lupáčika. Kokosky sa síce podaria aj so samotným kokosom, ale takto sa cesto pekne spevní a nebudete mať nervy, že sa sneh rozpadne, ako to v čerstvom stave veľakrát pekne vie.

Jednoduché kokosky 2

KOKOSKY Z LUPÁČIKOV

Príprava: 50 minút * Získate: 40-42 ks, podľa veľkosti

  • 3 bielky z vajec veľkosti M, prípadne 4 bielky z vajec S
  • 160 g cukru, pol napol práškový a krupicový
  • 140 g strúhaného kokosu
  • 1 čerstvý sladký lupáčik, zodpovedá asi 80 g

1. Bielky vložte do čistej a suchej nerezovej misy a ušľahajte sneh, až začne tvoriť mäkké špičky. V hrnci na varenie v pare zahrejte vodu.

2. Misu presuňte nad mierne vriacu vodu (pozor, prílišné horúco by mohlo bielky zraziť), hladina sa nesmie dotýkať šľahacej nádoby. Pridajte krupicový cukor a metličkou rýchlo šľahajte, až sa začne hmota spevňovať a lesknúť. Pridajte preosiaty práškový cukor a rýchlo došľahajte. Vytvorenie pevného vareného snehu trvá necelých 5 minút.

3. Misku nechajte zvoľna chladnúť, sem tam snehom zamiešajte. Medzitým zľahka odrolte mak z lupáčiku, rožok natrhajte na kúsky a vložte do chopperu. Rozmixujte ho na jemnú nadýchanú drvinu. Rúru vyhrejte na 150 °C.

4. Do vlažného snehu pomocou stierky jemne vmiešajte kokos a hneď aj omrvinky z lupáčiku. Premiešajte, až vznikne lepivá strapatá hmota.

5. Na plechu s papierom na pečenie tvorte lyžicou kôpky s priemerom asi 4 cm. Dajte piecť asi na 15-20 minút, potom teplotu znížte na 100 °C a kokosky dosušte zhruba 5-7 minút. Reagujte na povrch, ktorý by mal byť svetlý, vo vnútri budú kokosky ešte trochu mäkké. Plech vyberte a pečivo na ňom nechajte vychladnúť. Zvyšok cesta upečte na druhom plechu.

Kokosky môžete robiť iba z kokosu, ale v niektorých receptoch nájdete na spevnenie snehu trochu strúhanky. Pokiaľ máte takýto recept vyskúšaný, a s obľubou ho používate, skúste nahradiť strúhanku nadýchanými drobčekmi z čerstvého sladkého lupáčika. Chuťovo zapadnú určite lepšie. S našľahaním čerstvého snehu v prvej fáze prestaňte v okamihu, keď sa tvoria mäkké špičky.

Sneh s cukrom varený v pare nedá veľa práce navyše. Celý proces trvá tak do 5 minút, záleží na tom, ako usilovne šľaháte ručnou metličkou. Najprv vložte krupicový cukor, pretože sa dlhšie rozpúšťa, a hneď za ním zašľahajte práškový, ktorý pevný a lesklý sneh dokončí. Že je sneh akurát spoznáte tak, že je možné metlu bez problémov položiť na povrch snehu. Sneh nenechávajte zbytočne dlho nad vodným kúpeľom. Akonáhle je hotový, nechajte ho chladnúť a trošku s ním zamiešajte, než budete pokračovať ďalej. Až do vlažného snehu rýchlo zapracujte kokos aj drobčeky z lupáčika.

Čerstvo upečené kokosky nechajte na plechu vychladnúť. Majú chrumkavý povrch a vo vnútri sú vláčne a mäkké. Až po vychladnutí ich môžete dekorovať čokoládou, ak chcete, a potom ich uložte do krabice do chladu.

Jednoduché kokosky 6

TIP na zhotovenie svietnika z hrnčeka

SVIEČKA POTREBUJE STABILITU

  • Jednoduchý svietnik na vianočný stôl môže vzniknúť z akéhokoľvek hrnčeka, pracovala som s objemom okolo 300 ml. Ideálny tvar je úzky a vyšší.
  • Čím väčší hrnček bude, tým lepšie, pretože ho viac zaťažíte a so sviečkou bude stabilnejší.
  • Sviečku zvoľte hrubšiu, so širokou základňou; ale aranžovať možno aj so štíhlou dlhou sviecou, ​​ktorú necháte ponorenú až pri dne. Nevýhodou je, že túto časť nevysvietite.
  • Aby sviečka pevne držala vo vnútri hrnčeka, nasypte okolo nej ryžu - pokiaľ je hrnček určený na užívanie, a pokiaľ hrnček zostane len na parádu, potom do neho nasypte bielu dekoračnú kamienkovú drvinu.
  • Hrnček s ryžou dozdobte drobnými šištičkami, nastrihanými kúskami ihličnatých vetvičiek, buxusom, eukalyptom a pod.
  • Od svietnika neodchádzajte a zakaždým mu venujte svoju pozornosť. Keď bude sviečka dohorievať, dbajte na to, aby sa nedostala do styku s dekoráciami.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *