Cesnakové žemličky so syrovým rybníkom pečené na panvici

Upcyklujte – a využite nepotrebné predmety v domácnosti
28.10.2023
Ako sa zahriať s minimálnymi nákladmi?
4.11.2023

Panvica do rúry patrí k základnému vybaveniu kuchyne. Zaobstarajte si ju, oceníte jej variabilnosť, aj to, že pri varení nezamažete kopu riadu.

Celý rad jedál pripravujúcich sa na panvici, je nutné dokončiť v rúre. Aj tie najbežnejšie, ku ktorým patrí napríklad frittata, zvodná talianska vaječná omeleta, ktorú si pripravujeme veľmi často, pretože je zdravá, rýchla, nenahraditeľná. Ale tu dnes nechajme bokom, pretože ju dozaista dobre poznáte. Panvica vám ponúkne priestor na menšie porcie, je ideálna na ohrievanie pokrmov, ale aj na pečenie surových ciest. Určite ste niekedy vyskúšali trhanec, dukátové buchtičky – alebo dokonca žemle.

Práve na takú skvelú večeru môžete použiť panvice GRANDE COMBI. Majú kvalitný nepriľnavý povrch a sú vhodné na všetky typy varných plôch, a dokonca aj do rúry, pretože majú odnímateľnú rukoväť. Táto kolekcia unikátnych panvíc vybavených teflónovým povrchom PFLUON GRANIT a s profilovaným dnom rozvádza teplo vynikajúcim spôsobom a umožňuje ľahkú manipuláciu so surovinami a po práci aj bezproblémové čistenie.

Príprava: 50 minút + kysnutie a pečenie * Získate: 2 - 3 porcie

Žemle

  • 330 g hladkej múky, preosiatej
  • 1 lyžička soli
  • 2 rovné lyžičky instantného droždia
  • 180 ml mlieka, vlažného
  • 1 lyžička medu
  • 3 lyžice olivového oleja

Cesnakový preliv

  • 6 lyžíc masla, rozpusteného
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 3 veľké strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 1 lyžica hladkolistej petržlenovej vňate, nasekanej
  • štipka soli
  • štipka cukru
  • 1 lyžička ružového korenia
  • 50 g olív, nakrájaných

Dokončenie

  • maslo na vymazanie panvice a potretie žemlí
  • miska z varného skla
  • sezam, čierny a biely lúpaný
  • veľké balenie hermelínu

1. Múku, soľ a droždie dajte do misy robota a dôkladne premiešajte. Pridajte vlažné mlieko v ktorom je rozpustený med a olej. Hnetacím hákom suroviny spracujte, až sa vytvorí guľa pevného hladkého cesta. Presuňte ju do misy vytretej olejom a nechajte kysnúť 1 - 1,5 hodiny (podľa teploty prostredia) až cesto zdvojnásobí svoj objem.

2. Potom cesto presuňte na dosku, uprostred ho prudko pretlačte a vytlačte z neho vzduch, krátko ho prepracujte, až bude krásne vláčne. Z cesta vytvorte valec, pozdĺžne ho rozpoľte a rozkrájajte ho na rovnaké kúsky. Z každého vytvorte guľôčku pretiahnutím okrajov do rubu a uložte ich s rozostupmi do maslom vymastenej panvice. Žemle začnite skladať okolo misky položenej doprostred. Panvicu prikryte utierkou a nechajte ešte 30 minút v teple kysnúť.

3. Žemle potreté maslom a posypané oboma druhmi sezamu pečte v rúre vyhriatej na 200 °C počas 25 minút (horný, spodný ohrev) alebo na 180 °C počas 20 minút (horkovzduch) až žemle zružovejú. Potom misku nahraďte hermelínom s navŕšeným cesnakovým prelivom, ktorého zvyšok natrite aj na žemle. Dopečte dozlatista. V horúcom syre potom namáčajte čerstvo dopečené žemle a jedzte priamo z panvice. 

Syrovému rybníku – ako hovoríme u nás doma – musíte medzi žemličkami vytvoriť priestor. Cesto sa samozrejme pečie dlhšiu dobu, takže potrebuje predstih, až v závere pridám syr. Miesto vytvorím tak, že doprostred panvice umiestnim misku z varného skla. Do vzniknutého priestoru potom vložím syr, keď sú žemle tak napoly prepečené. V poslednej fáze zozlatnú a syr sa prepečie do správne tekutej konzistencie.

TIP: Medzi kúskami cesta ponechajte malé miesto, aby ste ich mohli potrieť maslom. Po upečení sa budú od seba ľahko oddeľovať. Pretože fotografovanie chvíľu trvá, a cesto kysne pod rukami, tu sa mi už žemličky spájajú. Nevadí, v rúre si nakysnú smerom nahor.

A toto je tá správna fáza, o ktorej hovorím pri predchádzajúcej fotografii. Žemle potrebujú dopiecť, pridaný syr prepiecť. Ešte zostáva pripraviť skvelý cesnakový preliv s olivami.

...ktorým prelejte syr aj žemličky. Keď sa rozlinú neodolateľné vône, máte hotovo. Chrumkavú žemľu zaborte do syra a užite si horúce jesenné jedlo priamo z panvice!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *