Upcyklujte – a využite nepotrebné predmety v domácnosti

Vlastnoručne vyrobené bylinkové čaje vo vreckách
26.10.2023
Cesnakové žemličky so syrovým rybníkom pečené na panvici
1.11.2023

S milými drobnosťami sa žije pekne. Aj keď už neslúžia svojmu účelu, môžu vám pripomínať niekoho blízkeho a v domácnosti zafungovať iným spôsobom.

Renovácia, zo starého nové - to všetko sa skrýva za cudzím slovom vyjadrujúcim znovunavrátenie vecí do obehu. Nielen, že nezahrniete svoje okolie, podkrovné priestory alebo popolnice nepotrebnými predmetmi, ale predovšetkým im dáte ešte jednu šancu, vám milú a nenahraditeľnú.

Môžete postaviť do života staručké kreslo tým, že ho rozoberiete, dáte mu novú patinu a očalúnite ho, ale oveľa menej skúseností budete potrebovať napríklad na nalakovanie obrazového rámu, ktorý poslúži pre výstavku vašich obľúbených náušníc (návod nájdete TU) . V tomto prípade nepotrebujete znalosť remesla, ale len trochu dôvtipu a nápad. 

Práve s tým som si vystačila dnes, kedy som siahla po starej smaltovanej kanvici, ktorej zhrdzavel náustok a je roky nepotrebná. Opatrovali ju však mamičkine ruky, a tak bude bývať na mojom okne stále. Urobila som v nej schovku na šijacie drobnosti, pretože takú pohotovosť potrebujete – hoci v minimálnej miere – aj na chate či na chalupe.

NENECHAJTE ĽADOM TAKTIEŽ VIEČKO KANVICE

Uložiť základné šitíčko niekam, kde to nikto neočakáva, nie je nič nové. Vyslúžilá polievková misa, plechovka od čaju či práve plechová kanvica na kávu, nezriedka v kuchyni poslúžili ako skrýša na účtenky, odtrhnuté gombíky, ktoré bolo treba prišiť, až bude čas, na úlomky porcelánu, ktoré už beztak nikto nezlepil... hodiť drobnosti, aby neprekážali, ale boli opäť k dispozícií keď na ne príde čas, máme snahu aj dnes. Keď už všetkých tých vyslúžilcov opatrujeme a utierame od prachu, tak nech si starostlivosť zaslúžia :o) Pravda je však taká, že ich máme radi.

Ak vlastníte starú kanvicu s pohodlne širokým otvorom, do jej viečka skryte ihelníček. K jeho zhotoveniu si pripravte:

  • zvyšky látok
  • špendlíky a šijacie potreby
  • trochu výplne - nastrihaný molitan/duté vlákno a pod.
  • lepidlo v tavnej pištoli
  • nožnice
  • veľký drevený gombík

Z látky vystrihnite kruh väčší o 3 - 4 cm, než je veľkosť viečka. Okraj prestehujte a vytvorte tvar misky. Dovnútra vtlačte toľko výplne, až vznikne oblá a pevnejšia loptička. Potom prestehovanie stiahnite a zaistite na uzlík. Vyskúšajte správnu veľkosť vtlačením do viečka. Ak je to potrebné, okraje podložte kúskom látky, aby sa výplň nesypala von, a niekoľkými stehmi ju zaistite. Pomocou tavného lepidla ihelníček upevnite do viečka. Lepidlom prilepte veľký gombík na líc veka.

IHELNÍČEK VO VIEČKU

Ihly a špendlíky vtlačte do ihelníčka hlbšie, než je znázornené na obrázku, aby sa nezachytávali za najrôznejší obsah vo vnútri kanvice. Potom už si len dajte prácu s tým, aby bolo vo vnútri kanvice všetko, čo budete na opravy bielizne a hračiek potrebovať.

...A ČO EŠTE

Najnutnejšie potreby na šitie sú plné drobností, ktoré sa zamotávajú, zauzľovávajú, strácajú; poznáte to. Snažte sa ich udržať pohromade starostlivým roztriedením a zaistením na papierových cievkach, v mini krabičkách a pod. Ak ste hračičkoví, zakúpený galantérny tovar si môžete ešte všelijako dozdobiť. Gombík na meter nalepíte horúcim lepidlom, so zvyškom si poradia nožnice.

Keby sa vám snáď náhodou nechcelo tvoriť, na našom e-shope nájdete praktický kufrík na domáce šitie, do ktorého sa vám zmestí všetko, čo potrebujete.

KUFRÍK NA ŠITIE, biela bodka

HENRIETA - ZÁCLONA, KTORÚ STAČÍ LEN ZAVESIŤ

Ak potrebujete výraznejšie zatienenie, prípadne dávate prednosť záclonám s robustným dekórom, vyberte si husto tkanú čipku. Nekrčivé materiály z umelých vlákien sa predháňajú výtvarným stvárnením kvetinových aj geometrických vzorov. Spoľahlivo sa podieľajú na rozptyľovaní priameho denného svetla prenikajúceho do miestnosti, pričom zatieňujú pohľady smerom dovnútra. Hustotu väzby a riasenia zvoľte také, aby celoplošný vzor vynikol. Jednoduché pravidlo znie – čím nápadnejšiu čipku zvolíte, tým menej ju budete riasiť.

ŽAKÁROVÁ ZÁCLONA HENRIETA, 350 × 160 cm, taktiež v komplete na okno a balkónové dvere


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *