Vlastnoručne vyrobené bylinkové čaje vo vreckách

7 tipov pre útulnejší domov
20.10.2023
Upcyklujte – a využite nepotrebné predmety v domácnosti
28.10.2023

PROJEKTY Z PRÍRODNÝCH MATERIÁLOV VII

Dnes budeme spracovávať to, čo nám príroda tak láskavo vyprodukovala – a predovšetkým sa pustíme aj do konzumácie. Po zbere byliniek prichádza čas chladu, čľapkaníc a teplých diek, tak si včas pripravme bylinkové čaje.

Viete, že si môžete na zimu namiešať svoje vlastné bylinkové zmesi priamo do čajových vrecúšok? Je to pohodlné a sme na to zvyknutí. Povedala by som - to tu ešte nebolo! Vynález „vreckového čaju” sa tým presúva úplne do vašich rúk.

Patent na vrecká je pôvodne datovaný do roku 1903. Vrecká sa najskôr šili z hodvábu a komerčne sa začali úspešne využívať hneď v nasledujúcom roku, kedy ich Thomas Sullivan z New Yorku vyviezol do celého sveta. Neskôr sa ich výroba zlacnila využitím papierových vlákien.

Reč bude samozrejme o bylinkách, ktoré väčšina z nás miluje a s láskou zbiera. Ale do vrecúšok si uzavrite napríklad aj sypaný čierny čaj, ktorý sa vám nechce lúhovať cez sitko. Čajové vrecká po ich naplnení dobre uskladnite vo vzduchotesnej nádobe. Ak budete chystať darček, záleží len na vás, či pripravené množstvo nakoniec usporiadate do papierovej alebo plechovej krabičky, alebo vrecká necháte pekne viditeľne v celofáne previazanom mašľou s označením obsahu. Darček je to absolútne nevšedný.  

Ešte jedného pomocníka vám odporučím, a to je malý príručný sekáčik Livington, ktorý bylinky počas 3 sekúnd rozdrví tak, aby ste nimi vrecko pohodlne naplnili. 

VRECKÁ NA SYPANÝ ČAJ / KÁVU / KORENIE

Túto skvelú vychytávku využijete niekoľkými spôsobmi:

malé vrecká z netkanej textílie vám pomôžu pripraviť domáci sypaný čaj

uzavriete do nich porciu kávy, aby vás pri pití nerušila rozvírená kávová usadenina

oceníte ich pri varení omáčok a polievok, kedy nemusíte loviť korenie po jednotlivých kúskoch 

ČO BUDETE POTREBOVAŤ

K NAPLNENIU VRECÚŠOK S BYLINKAMI SI PRIPRAVTE

V prvom rade - ak nemáte nasušené - najlepšie výkonnú sušičku. Teraz je pre ňu to správne obdobie, kedy sa v domácnosti hodí spracovať prebytky ovocia, huby aj zeleninu do polievky, vyrobiť hrozienka, alebo keď príde chuť na chrumkavé dobrôtky k televízii. To ostatné bude dielom okamihu. K ruke potrebujete:

  • nasušené bylinky, buď jednodruhové alebo viac druhov podľa zámeru
  • sekáčik na drvenie
  • sťahovacie čajové vrecká
  • odmerku a lyžičku
  • dózu na uzavretie hotových vreciek

1   Bylinky rozoberte, lístky, vňať alebo kvety rozdrvte pomocou sekáčika. Pokiaľ ho nemáte, použite mažiar, prípadne sa ich snažte jednoducho rozdrviť dlaňami a prstami. 

2   V mištičkách si pripravte dobre premiešané zmesi.

 Čajové vrecká sa plnia obvykle 1 - 5 g čajovej zmesi. Tak malé množstvo doma asi nezvážite, ale použite odmerku rovnajúcu sa 1 čajovej lyžičke. Úplne rozdrvenou zmesou lyžičku naplňte tak, aby bola absolútne zarovnaná. Mala by zodpovedať 1 g. Zmes vložte do vrecka a stiahnite šnúrku. Zaistite ju uzlíkom.

SEKÁČIK LIVINGTON

VRECÚŠKA DROBNÉ ČIASTOČKY NEPREPUSTIA

Čajové vrecúška nechajte lúhovať v horúcej vode, čas prispôsobte jednotlivým druhom byliniek – obvykle to býva od 5 do 15 minút. Netkaná textília dokonale prepustí liečivé a zdraviu prospešné látky, pritom jemné častice bylín zostanú vo vnútri tak, ako to poznáte. Bylinné čaje pre kondíciu významne doplnia každodenný príjem tekutín (mali by to byť 2 l denne), ale doprajte si maximálne 3 šálky. Rovnako je vhodné bylinky striedať a pochopiteľne sa zaujímať o to, či vám niektorá zložka neškodí. Vieme predsa, že sila bylín je značná a vyrába sa z nich celý rad liekov. 

UKLADANIE VRECÚŠOK: Dózu s bylinkami ponechajte v suchu a chráňte ich pred svetlom. Ideálna teplota je max. do 25 °C.

BYLINKY PRE ZDRAVIE

VYCHUTNAJTE SI SVOJ ČAJ

Za všetky chute a vône, ktoré sa ponúkajú, vám odporučím svoju obľúbenú PRIEDUŠKOVÚ ZMES. Na zimu sa vždy hodí, keď bolí v krku a jedlo nechutí. Obsahuje: 

  • ibiš lekársky (kvet a list) - proti kašľu a pre úľavu pri škrabaní v krku
  • tymian – na ľahšie odkašliavanie
  • mätu - na upokojenie krku a hlasiviek, na normalizáciu trávenia
  • levanduľu - pre celkové upokojenie a lepší spánok

Pokiaľ vám niektorá zložka do vašej zmesi bylín chýba, nevešajte hlavu. Určite ju dostanete v lekárni a v ponuke mnohých firiem na internete, výber je skutočne veľký. Pri vážnejšom ochorení účinnosť bylín vždy konzultujte s lekárom. Na mnohé látky môžete byť alergickí rovnako ako na niektoré lieky. 

POSTUP: Vrecko s obsahom 2 - 3 g vložte do 0,2 l vriacej vody a lúhujte po dobu 10 - 12 minút. Zmes je určená pre dospelého. Najlepšie vypite jednu šálku ráno a jednu pred spaním.

Vlastnoručne vyrobené bylinkové čaje6
B - AKO BYLINKY Rastliny nám pomáhajú. Tlmia boliestky, skutočne liečia. Treba sa o nich zaujímať a niečo sa naučiť. Môžu uľahčiť priebeh chorôb, keď nás už museli navštíviť, preventívne nám dodajú energiu, podoprú nás tam, kde to potrebujeme, dokážu upokojiť, keď svet okolo beží rýchlejšie ako naša myseľ. Zaraďte ich konzumáciu ku každodenným rituálom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *