7 tipov pre útulnejší domov

Hrušky? Zavarte ich, muži ich milujú
18.10.2023
Vlastnoručne vyrobené bylinkové čaje vo vreckách
26.10.2023

Po letnom cestovateľskom období máme všetci vyskúšané, že doma je doma a nie je nad vlastnú posteľ, kávu vo vlastnej jedálni či kuchyni a odpočinok v útulnej obývačke. Možno ste ale aj vy počas prázdnin načerpali inšpiráciu u známych na chalupe či v hotelovej izbe, tak ju poďme spoločne zrealizovať!

Pod pojmom útulný domov si najskôr každý z nás predstaví niečo trochu iné: niekto má rád perfektne upratané, nikde ani smietku prachu a z neporiadku na pracovnom stole nemôže spať. A niekto má rád svoj pracovný chaos a upratané obývačky naň pôsobia sterilne a neútulne. Niekto miluje Provence štýl, niekto preferuje surové drevo a oceľ.

Našťastie si viac-menej každý môžeme vybrať, čo nám vyhovuje a ako sa nám naše domovy páčia. Tu máte zopár nápadov, ktoré by vás pri zútulňovaní vášho domova mohli zaujať!

1. Bytový textil

  • Veľký dojem v každej miestnosti urobia záclony závesy. Aj keby ste závesy de facto nepotrebovali, zaveste na okno aspoň dekoračný pruh. Každá miestnosť to čo do vzhľadu ocení. Na kuchynskom okne zase dobre vyzerajú aspoň krátke záclony či závesy.
  • Veľký dojem robia aj zdanlivé detaily ako dekoračné vankúšiky alebo obrus. Do niektorého interiéru sa hodia bohato zdobené, niekedy je vhodnejší geometrický vzor a inokedy aj len jednofarebné. Vankúšiky na gauči či podsedáky na kuchynských stoličkách jednoducho robia divy, na každú ročnú sezónu pritom môžete mať iné, záleží len na vás. Trendy sú teraz gobelínové poťahy aj obrusy alebo prestieranie. Nájdete ich v mnohých krásnych dekoroch aj u nás na e-shope!
7 tipov pre útulnejší domov2

2. Levanduľu pokojne aj na jeseň

Odkvitli vám levandule v kvetináčoch a záhonoch? Nechajte ich rozkvitnúť na krásnom gobelínovom behúni. Ten vynikne na drevenom podklade alebo napríklad na čisto bielom či prírodnom ľanovom obruse. Ako doplnenie k nemu odporúčame aj prestieranie, vankúšik s rovnakým dekorom je už len čerešnička na torte.

3. Pohodlne sa usaďte

  • Hrnček obľúbeného čaju alebo lahodnej kávy si obyčajne doprajeme vo chvíli, keď si chceme dopriať pokoj a pohodu. Takéto chvíle vie spríjemniť dobré kreslo alebo pohodlná jedálenská stolička, podľa toho, kde si nápoje vychutnávame najradšej. 
  • Keď už sa vaše obľúbené kreslo tvári, že prestáva slúžiť, pretože jeho poťahy sú už celé prešúchané alebo nevyčistiteľné, nevzdávajte to s ním a kúpte mu skvelý, dokonale priľnavý naťahovací poťah. Tie samozrejme máme aj na pohovky, gauče alebo napríklad taburety!
  • Okrem elastických poťahov možno oceníte aj prikrývky na kreslá či pohovky. Tie teraz máme v niekoľkých nových dekoroch, z ktorých si vyberie každá domácnosť presne taký, ktorý padne do oka.
7 tipov pre útulnejší domov3

4. Pre skvelú kávu

Jeden z najväčších mýtov je, že dobrá káva musí byť z presovača. Ak neholdujete turkovi, pretože vám prekážajú lógrové zrnká, a instantná má zase nedostatočnú chuť, skvelou možnosťou je moka kanvička. Ostatne, práve v moka kanvičke si vraj Taliani doma pripravujú kávu najčastejšie a ja osobne ju rada používam aj napriek tomu, že mi na linke stojí onen presovač. Oba druhy prípravy totiž rozhodne majú niečo do seba!

5. Kľud a nohy v teple

  • Jeseň sa už naplno začala hlásiť o slovo a s ňou prišli na rad aj zatvorené topánky, vysoké ponožky a nakoniec aj potreba zababušiť sa.
  • V ničom sa nezababušíte lepšie ako v teplej deke. Ak nie ste na našom blogu alebo e-shope prvýkrát, určite ste už zazreli niektorú z našich krásnych baránkových diek, ktoré teraz navyše ponúkame s novými vzormi v novej kolekcii.
  • Nezabudnite ani na už v úvode spomínané vankúšiky, nech vám pri sledovaní televízie alebo čítaní obľúbenej knižky nič nechýba a dokonale si vychutnáte pocit útulného domova.
7 tipov pre útulnejší domov4

6. Vôňa domova

Tá pravá vôňa domova je pre každého iná. Na konci leta nám ho mohli prevoňať napríklad černice, ktorých sladkastá farba, chuť a vôňa sú jednoducho neopakovateľné. Okrem vonných sviečok môžete využiť éterické oleje, aromadifuzéry... Alebo si niečo dobré upiecť. To potom totiž domov vonia aj láskou.

7. Kvety do každej izby

  • Domov domovom robia aj kvetiny. Do každej miestnosti patrí aspoň jedna. Či už kvitnúca alebo vždyzelená, vhodný kvet dodá izbe vždy šmrnc a navyše čistí vzduch.
  • Aby ste sa nezabúdali o živé izbovky starať, ako sa to stáva mne, odporúčam stiahnuť si niektorú z mnohých skvelých mobilných aplikácií, ktoré poznajú, akú kvetinu máte a samy hlásia, kedy potrebuje zaliať, každý druh to môže potrebovať s rôznou početnosťou.
  • Skvelou voľbou sú aj umelé kvety. Tie sa dnes vyrábajú v tak skvelom prevedení, že ich v podstate nespoznáte od živých. Ozdobu urobia aj v temných kútoch, kde by nič iné neprežilo, alebo napríklad na vchodových dverách. Pretože útulný domov začína už pri nich.

1 Comments

  1. Alena Zemanová píše:

    Mám od Vás kúpených veľa vecí, druhov tovaru a z každým jedným som veľmi spokojná. Naposledý prišlo včera posteľne prádlo, modré , nočná obloha, je nádherné, príjemné na dotyk, telo, či sú to deky, plachty, poťahy. Dúfam, že ostanete stále takou kvalitnou firmov. S pozdravom Zemanová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *