Hrušky? Zavarte ich, muži ich milujú

Elastické poťahy sú i na menej častý nábytok
14.10.2023
7 tipov pre útulnejší domov
20.10.2023

Zvodné ovocie, ktoré si po zavarení vychutnáte ešte lepšie, ako keď je čerstvé, to sú hrušky. Pevné plody sú vhodné na zaváranie, pričom práca s nimi je minimálna.

S niektorými druhmi hrušiek je pri zbere problém. Najprv sú pevné a zrazu počas niekoľkých dní zmäknú. Ak máte ich nadúrodu, nezostáva, než ich v správnej chvíli zavariť. Chuť hrušiek vynikne sama o sebe, potrebuje len podporiť aromatickým korením, ako je klinček a škorica. Sú tu však ešte ďalšie možnosti. Pár pohárov vždy zavarím spoločne s medom, bielym vínom a kandizovanou pomarančovou kôrou. Vychladený kompót patrí v zime k lahôdkam. Podávam ho cez Vianoce k studeným nárezom z morčacieho a ostatného hydinového mäsa. 

Príprava: 45 minút + zavarenie * Získate: 3 veľké poháre / 4 - 5 malých

  • 2 kg tvrdších hrušiek = 1,30 kg očistených
  • miska s vodou a trochou octu
  • 600 ml bieleho vína, polosladkého
  • 100 ml medu, tekutého
  • 240 g krupicového cukru
  • 6 klinčekov
  • 3 plné lyžice kandizovanej pomarančovej kôry
  • 1 rolka škorice
  • 3 lyžice ovocného destilátu, najlepšie hruškovice (nemusí byť)

1. Umyté hrušky olúpte, rozkrájajte a vykrojte jadrovník. Buď vytvorte štíhle osminky alebo kolieska s vypichnutým stredom. Vkladajte ich do misky s chladnou vodou a trochou octu. Ocot zabráni väčšiemu zožltnutiu dužiny.

2. Do hrnca nalejte víno, pridajte med a rozmiešajte ho. Potom nálev začnite zahrievať a pridajte ostatné ingrediencie okrem destilátu. Priveďte ho do varu, nechajte 5 minút povariť a odstavte. Prilejte destilát a premiešajte.

3. Ovocie rozdeľte do vyparených sterilizovaných pohárov a zalejte ho teplým nálevom asi 2 cm pod okraj. Hrušky pri zaváraní pustia vlastnú šťavu. Z nálevu odstráňte škoricu, ale klinčeky a pomarančovú kôru rozdeľte do pohárov. POZN.: Pokiaľ vám trochu nálevu chýba, pridajte máličko vriacej vody. Utrite hrdlá pohárov a zaviečkujte ich. 

4. Zaváranie v rúre- Rúru vyhrejte na 180 °C. Poháre postavte do pekáča vyloženého utierkou. Nalejte doň vodu do výšky 2 cm a snažte sa, aby sa poháre nikde nedotýkali. Zavárajte 30 minút, potom rúru vypnite, na prst otvorte, a hrušky nechajte ešte ďalších 30 minút vo vnútri.

Ak máte hrušiek veľa, je treba rozkrájané dieliky uložiť do vody s trochou octu. Dužina zožltne len máličko a kompót bude mať vo finále peknú farbu. Kandovanú pomarančovú kôru si môžete vyrobiť doma, ale väčšinou sa k tomu dostanete až v kľude zimných mesiacov. Hotovú kôru v BIO kvalite je možné zakúpiť v potrebách pre cukrárov, v obchodoch so zdravou výživou a dokonca aj vo vybraných lekárňach.

KUCHYNSKÁ VÁHA RETRO ROBÍ ČESŤ SVOJEJ ZNAČKE

Mechanická kuchynská váha s nerezovou miskou pristane každej kuchyni ladenej do vidieckeho štýlu. Mám podobnú už celé roky (poznáte ju z mojich receptov) a predpokladám, že ju po mne ešte niekto zdedí :o) Tieto mechanické váhy fungujú znamenite, len občas sa dožadujú úpravy presnosti merania pootočením plastového kolieska k tomu určenému. Nájdete ju na našom e-shope.

Ak nemáte špeciálny zavárací hrniec, váš elán to nijako nezabrzdí. Vyskúšajte zaváranie v rúre. Je úplne jednoduché (viď recept), ale odporúčam každoročne zapisovať svoje skúsenosti do receptového zošita. Presne tak časom vychytáte chrumkavosť uhoriek alebo kompótov ako to máte radi.

KERAMICKÉ JEDÁLENSKÉ SÚPRAVY JAIPUR

Tieto krásne keramické výrobky mi v poslednom čase učarovali a pri zaváraní som ich okamžite využila. Jedálenské súpravy máme v 4 farbách a isto budú príjemným osviežením pre váš jedálenský stôl.

V žltej, šedej, modrej a zelenej farbe v predaji TU.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *