Novembrové kvetinové radosti – ozdoby zo šišiek na stromček

Jednoduché kokosky z lupáčikov
8.11.2023
Mandľová vianočná štóla bez kysnutia
15.11.2023

V zimne nám toho v prírode veľa nekvitne, ale ak už doma zadýchate barborky, čoskoro sa vzácnych kvietkov dočkáte. Zatiaľ sa môžete pohrať s výrobou ozdôb zo šišiek.

Nie som si istá, či môžem zaradiť drobné šištičky medzi kvetinové radosti, ale každopádne z nich budem vytvárať kvety a rôzne zoskupenia vhodné na stromček. Toto pôvabné hranie zabaví nielen vaše deti, ale nakoniec chytí aj vás. Ak máte radi prírodniny, malé ozdôbky prispejú k dozdobeniu vetvičiek napríklad spoločne s perníčkami. Šišky na stromčeky prirodzene patria.

Aby ozdoby neboli robustné, je treba nazbierať vrecko mini šišiek. Ja na ne chodím do záhrady, kde sme vypestovali strom s názvom jedľovec kanadský, takže ich mám každoročne pekne po ruke. Prírodné sušené malé šišky však bez problémov nájdete v ponuke e-shopov s dekoráciami a v obchodoch s výtvarnými potrebami. Dokonca si môžete kúpiť už nafarbené šištičky na bielo, alebo s odleskami striebra a zlata. Vrecko stojí pár eur. Samozrejme je možné skombinovať dohromady rôzne povrchy, pridať drobné sušené slamienky, lieskové oriešky v škrupine, jednoducho čokoľvek máte doma k dispozícii. Využila som len málo farieb - červenú, bielu a krémovú, ktoré ozdobkám prepožičali dekoračné bobule a jabĺčka, aj drevené korálky. Poďte to vyskúšať, všetko je jednoduché:

ČO BUDETE POTREBOVAŤ NA VÝROBU VIANOČNÝCH OZDÔB

Vianočné ozdoby nepatria práve k najlacnejším dekoráciám. Mnohé sú krásne a každý typ ozdôb doladí vybraný vianočný štýl odlišným spôsobom.

Kto má rád prírodné materiály, veľa ušetrí. Hocičo sa dá objaviť na prechádzkach a ďalej už potrebujete len trochu trpezlivosti. Každoročne vymyslíte nejakú tú obmenu. Ozdoby zo slamy, z perníka či vizovického cesta môžu tento rok striedať alebo doplniť práve ozdoby zo šišiek. Celkom si pripravte:

  • drobné prírodné šištičky, kúpite vo floristike či výtvarných potrebách
  • prírodné drevené korálky
  • dekoračné bobule v bielej a červenej
  • malé jabĺčka z papierovej hmoty
  • drevené prírezy z vetiev, kúpite vo výtvarných potrebách
  • lepidlo v tavnej pištoli
  • na zavesenie - povrázky, metalické i prírodné šnúrky
  • na dokončenie - rolničky, drobné drevené dekorácie a pod.
  • papier na pokrytie stolnej dosky

AKÉ ZÁKLADNÉ TVARY ZLOŽIŤ

Lepidlo v tavnej pištoli má veľa energie, takže si s ľahučkými šiškami jednoducho poradí. Bleskurýchlo ich spojí do jedného celku a tvaru, ktorý práve potrebujete. Počítajte s tým, že vám lepidlo môže pretiecť na druhú stranu, ale aj tam musí byť ozdoba úhľadná. Na stromčeku sa na ňu budete pozerať zo všetkých strán. Takže používajte len malé množstvo a lepte bodovo.

KVET VOĽNÝ - do kruhu okolo 1 šištičky zlepte iba bokom k sebe 6 šišiek a medzi krajné pridajte dookola ešte po jednej

KVET NA DOŠTIČKE - šišky lepte na prírez z vetvičky a ľubovoľne dozdobte; doštička má predvŕtaný otvor na zavesenie

VENČEK - bočným lepením vytvorte ľubovoľne veľký kruh do ktorého je možné po zaschnutí vlepiť ďalšie dekorácie

TROJUHOLNÍK - s lepením postupujte od špičky, ďalšie šišky lepte do medzier medzi predchádzajúcim radom, vytvoríte ilúziu stromčeka

ŠTVOREC A KOSOŠTVOREC - bočným lepením vytvorte tvary v požadovanej veľkosti

Hotové ozdoby dokončite korálkami a ďalšími prírodninami podľa svojej fantázie. Dekór do stredu voľných venčekov vlepte len bodovo tak, aby bolo stále vidieť, že ozdoba je priehľadná. Bude pôsobiť krehko a zaujímavo z oboch strán.

MALÁ KOLEKCIA NA INŠPIRÁCIU

K hotovým ozdobám prilepte rolničky, dozdobte ich škrupinkami z pistácií, umelými jabĺčkami, skrátka čokoľvek vás napadne. Nakoniec urobte očká na zavesenie a nenápadne ich vlepte medzi šištičky. Uvidíte, že nápady sa vám budú hrnúť pod rukami a ozdôb vytvoríte oveľa viac!

TIP NA ZÁVER: Ozdoby zo šišiek sú výrazné a na stromčeku vyzerajú veľmi pekne. Skombinujte ich aj s veľkými, samostatnými šiškami, ktoré je možné nafarbiť bielou latexovou farbou simulujúcou sneh. Na spevnenie použite viazací drôtik omotaný okolo spodku šišky. Vianoce tu budú ani sa nenazdáme :o) 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *