Rožteky v darčekovom balení

Lampičky z pohárov na víno
7.11.2021
Adventnú sviečku zapálime už čochvíľa
14.11.2021

Milujem vanilkové rožteky. A veľmi rada ich robím. Je to jediné pečivo, pri ktorého výrobe si môžem sadnúť a rozjímať. Vaľkám ich v dlaniach, tvarujem im špicaté končeky, ktoré sa potom samou dobrotou ulamujú, a snažím sa mať jeden kúsok ako druhý. Spomínam pritom na svoje detstvo a na tie najúžasnejšie rožteky, aké ja nikdy neurobím. Tieto chvíle si za nič na svete nenechám vziať.

Lenže doba pokročila, všetko sa okolo nás zrýchlilo, ak pokojným chvíľam v kuchyni sa väčšinou pridávajú starosti a zhon. Niet divu, že potom siahneme po všetkom, čo nám uľahčí prácu. Napríklad po silikónovej forme na pečenie vanilkových rožkov.


TESTUJEME SILIKÓNOVÚ FORMU NA ROŽTEKY

Silikón je mi sympatický. Je to taká zvláštna vec, príjemná, ohybná, skladná. Tiež vítam farby v kuchyni; nabíjajú ma činorodosťou. Ak mám ustúpiť zo svojho obľúbeného ručného krútenia rožkov, musí sa forma snažiť. V podstate verím tomu, že sa z nej rožky vysypú takmer bez práce (tvrdí kamarátka), ale chcem byť sama prekvapená. Uvidíme…


ROŽTEKY PRE NETRPELZIVÝCH  Nebudem hovoriť, že mám nejaký lepší recept na vanilkové rožky, ako máte vy. Vanilkové rožteky patria v každej domácnosti k rodinnému striebru, a zakaždým chceme všetci jesť tie vlastné, ktoré sú jednoducho najlepšie. Len keby ste náhodou piekli úplne prvýkrát, potom dodávam:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 100 g vlašských orechov, mletých
  • 70 g práškového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 2 žĺtky

Suroviny na cesto spracovávam na doske, ale môžete ich pokojne spracovať v robote. Po vychladení som cesto nechala chvíľu v izbovej teplote, pretože sa vďaka väčšiemu podielu mletých orechov trošku drobí. Počkám vždy, až sa trošku zvláčni.
Keď sa mi zdalo cesto tak akurát, po malých kúskoch som ho natlačila do pripravenej silikónovej formy. Podstatné je, že ju nie je nutné vymazávať tukom. Forma je dosť mäkká, takže som si ju položila na plech, s ktorým som ju potom dala do rúry. Forma má 30 ks rožkov, ale naplniť ju cestom som stihla za 15 minút. To je teda zrýchlenie!

Ručne robené rožky pečiem pri 170 °C asi 10 minút. Pri pečení v silikónovej forme som zaznamenala zmenu. Zatiaľ čo moje rožky tzv. vybehnú, to znamená, že sa celkom výrazne zväčšia, rožky v silikóne sa chovajú pokojne a usporiadane. Ako vidíte na fotke, cesto som nechala trošku pod mierou, aby sa mi rožky po upečení nedeformovali. Rožteky ale zostali vo svojich jamkách a krásne sa upiekli. Len sa nadýchli, a presne vyplnili svoj priestor. Pri pečení som im asi 2 minútky pridala, aby mali sýtu farbu. 
Vyklopenie pečiva z formy bol ďalší bonus navyše. Stačí do nich strčiť prstom. Ide to nádherne! Kamarátka mala pravdu.

Ešte som sa pohrala s darčekovou krabičkou a s obrúskom, ktorý celok pekne dokončil. Ale to už ste možno čítali v rubrike s návodmi.


SPOČÍTANÉ A PODČIARKNUTÉ

Silikónovej forme nemám čo vytknúť; výsledok vidíte na tanieri. Ešte dodám, že z cesta, ktoré má základ 250 g hladkej múky, som naplnila dve formy a potom dopiekla posledných 6 rožkov. Rožky sú jeden ako druhý. Správneho rozležania sa však nedočkali...
Forme dávam palec hore; u mňa si poctivo vyslúžila tri hviezdičky za ľahký, rýchly a pekný výsledok.

1 Comments

  1. Alžbeta Králová píše:

    Treba opravit recept na rožky!
    Škriatok zle napísal gramaž!!!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *