Chystáte radi darčeky na jedenie? Potom si do svojich nápadov zaraďte recept na čokoládovú špecialitu, ktorá urobí stopercentne radosť.
Nepečené recepty si obvykle nechávame na poslednú chvíľu, pretože všetky produkty sú určené na rýchlu spotrebu. Salámik vypchatý orechmi a pomarančovou kôrou k nim patrí tiež, ale bude len dobre, keď si včas nakúpite všetky suroviny a naplánujete si čas strávený v kuchyni.
Už to býva kuchyňa s vianočnou atmosférou, s vyzdobenými oknami, a nezriedka k chystaniu darčekov vytiahnem zásteru a utierky s vianočnými motívmi. Recept na orechovú čokoládovú salámu má korene kdesi v Taliansku a dodnes sa podáva celoročne ku káve. Má chuť nugátu a obsahuje niekoľko druhov orechov vrátane pistácií. Aj u nás sa v 70. rokoch stal hitom. Najčastejšie sa pripravoval s hojnou dávkou mletého kokosu, aj moja mamička ho tak robievala. Ja som verná čokoláde, po taliansky, pretože nakrájané rezy chutia ako zmeska z výbornej bonboniéry. A tou potešíte vždy :o)
Príprava: 40 minút + chladenie * Získate: 2 šišky dlhé 20 cm
1. Sušienky nalámte prstami, dlhé cukrárske piškóty rozkrojte pozdĺžne a na kocky, vytvorte sušienkovú zmes.
2. Lieskové oriešky a mandle nasekajte a nasucho opražte, nasekajte vlašské orechy a všetko dajte na tanier.
3. Kandizovanú pomarančovú kôru a brusnice pokvapkajte rumom a občas premiešajte.
4. Maslo dajte do misky a vložte ju do kastrólika s vodou, pridajte oba cukry a zahrievajte. Akonáhle sa maslo rozpustí pridajte vajcia a štipku soli. Bez prestania šľahajte metličkou a zmes zahrievajte, aby došlo k pasterizácii vajcia pri teplote min 65 °C. Pri tejto teplote po 5 min pridajte nalámanú čokoládu a kakao. Stále šľahajte, až vznikne hladká hustá hmota pripomínajúca puding. Misku odstavte a nechajte trochu vychladnúť.
5. Do chladnúcej hustej hmoty vmiešajte sušienky a piškóty, orechy a ovocie aj s rumom. Hmotu dajte asi na 20 minút do chladničky.
6. Pripravte si 2 ks potravinovej fólie, hmotu rozdeľte na 2 časti a pozdĺžne ju navŕšte na každý kus. Lyžicou vytvorte 2 valce a zatiahnutím fólie ich zaguľaťte. Konce zaistite uzlíkmi a salámy uložte do chladničky do druhého dňa.
7. Po rozbalení ich dokončite práškovým cukrom a dozdobte podľa svojej fantázie.
Saláma zhltne veľa dobrého. Všetky ingrediencie, ktoré vytvoria farebnú mozaiku, vmiešate až nakoniec. Najprv našľahajte základnú hmotu z masla, cukru a jedného vajca. Miska sa v tomto prípade môže dotýkať hladiny vody v kastróliku. Vajcia je nutné pasterizovať a aj pri vyššej teplote sa vám nezrazia, pretože zostanú našľahané v maslovej pene. Až potom pridajte čokoládu a kakao. Vzniknutá hustá a krémová hmota vytvorí spojidlo všetkých suchých prísad.
Z hotovej hmoty vyrobíte dva kusy salám. Do rána dostatočne stuhnú v chladničke a potom ich obaľte v cukre aj dozdobte. Po odstránení fólie cukor do povrchu len trochu rozotriem, nie je potrebné, dávať ho viac. Aby sa so salámou neskôr lepšie manipulovalo, je vhodné ju komplet alebo čiastočne zabaliť do papiera na pečenie a previazať mäsiarskym či darčekovým povrázkom. Pripojte menovku alebo niečo vtipné a darček je hotový.
SLADKÝ DARČEK Nebojte sa, že sa saláma pod stromčekom, prípadne pri presune na návštevu, rozohreje. V chladničke dobre stuhne, a tak ju ešte aj na mieste musíte nechať trochu zmäknúť, aby išla dobre nakrájať. Salámu môžete nechať v papierovej krabici a pridať do nej aj hrnčeky s vianočnými motívmi. Váš darček bude úplne dokonalý!