Domáce krekry a dipy

Ako zabaliť darček? Z krabičky taštička za 5 minút
14.12.2025

Z jedného jednoduchého cesta pripravíte hneď dvoje domáce slané krekry. Tie dopĺňajú dva ľahké dipy, ktoré zvýraznia ich chuť a premenia obyčajnú pochúťku na atraktívne pohostenie.

Hľadáte také to „drobné zobanie“ na stôl na návštevu alebo na stretnutie s rodinnou a žiadne krekry v obchode vám nepadli do oka? Také, ako doma, inde nenájdete. Sú krásne chrumkavé a môžete si ich dochutiť podľa vlastnej ľubovôle a hravo k nim zvládnete aj dva skvelé dipy. Navyše neobsahujú žiadne aditíva.

Stačí vám pripraviť jedno cesto z ingrediencií, ktoré máte bežne doma a ochutiť si ho môžete podľa ľubovôle. Perfektne chutia s parmezánom a orechmi, ale aj s bylinkami. Kto to má rád pikantnejšie, môže do cesta vmiešať mletú a pálivú papriku, alebo pre tých, čo chcú pôžitok z chrumkania ešte umocniť, sa ponúkajú zrnká celého maku. K pivu zase môžu dobre chutiť rascové a zaujímavá je aj kombinácia citrónovej kôry, čerstvo mletého korenia a tymianu. Ukážeme vám, ako túto dobrotu štýlovo naservírovať.

Domáce krekry a dipy2

DOMÁCE KREKRY

Ingrediencie na krekry:

Doba prípravy: 40 minút
Doba tepelnej úpravy: 23 minút

Ingrediencie na 1 – 2 plechy:

250 g hladkej múky

10 g soli

1 lyžička sušeného cesnaku

¼ lyžičky kypriaceho prášku do pečiva

120 g smotany na šľahanie

40 g olivového oleja

Dochutenie 1:

20 g strúhaného parmezánu

20 g jemne mletých orechov

Dochutenie 2:

½ lyžičky najemno nakrájaného rozmarínu

1 rovná lyžička nakrájaného tymiánu

Postup prípravy: 

  1. V mise premiešajte múku so soľou, sušeným cesnakom a kypriacim práškom. Prilejte smotanu a olej a spracujte cesto.
  2. Do polovice cesta zapracujte parmezán s orechmi, do druhej polovice najemno nakrájané bylinky. Pokiaľ nemáte čerstvý rozmarín a tymian, pridajte ¼ lyžičky mletého rozmarínu a množstvo tymianu ponechajte.
  3. Cestá vyvaľujte na plát hrubý 3 mm a radielkom vyrezávajte ľubovoľné tvary. Pekne vyzerá, pokiaľ pre každú chuť zvolíte iný tvar. My sme pripravili obdĺžniky a malé trojuholníčky. 
  4. Ukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Pokropte zľahka vodou a potom pečte pri 190 °C 20 – 23 minút dozlatista.
  5. Na pažítkový dip premiešajte kyslú smotanu alebo jogurt s nakrájanou pažítkou, prelisovaným cesnakom a štipkou soli. Uložte do chladničky.
  6. Na paradajkový dip speňte na panvici najemno nakrájanú šalotku na lyžicu oleja. Pridajte paradajkový pretlak, najemno nasekaný alebo prelisovaný cesnak, rímsku rascu a chvíľu miešajte. Zalejte krájanými paradajkami, osoľte, okoreňte a varte 3 – 5 minút do zhustnutia. Nakoniec vmiešajte najemno nakrájanú petržlenovú vňať. Ak by ste mali chuť na pikantnejšiu salsu, pridajte trochu čerstvého čili alebo kajenského korenia. Nechajte vychladnúť.
  7. Krekry nasypte do mištičiek a do ďalších preložte dipy.
Domáce krekry a dipy3

Dipy doplnia chuť krekrov

Ingrediencie na dipy:

Pažítkový dip:

180 g kyslej smotany alebo gréckeho jogurtu

1 plná lyžica najemno nakrájané pažítky

1 menší strúčik cesnaku

Soľ

 

Paradajkový dip:

1 šalotka

1 lyžica olivového oleja

2 lyžičky paradajkového pretlaku

1 strúčik cesnaku

½ lyžičky mletej rímskej rasce

200 g lúpaných krájaných paradajok (z konzervy)

Soľ

Čerstvo mleté ​​korenie

1 lyžica nakrájanej petržlenovej vňate

Domáce krekry a dipy4

Krekry dochuťte podľa vlastnej fantázie a chuti

Tento jednoduchý recept na chrumkavé krekry zvládnete pripraviť s ingredienciami, ktoré máte bežne doma. Stačí pár základných surovín a môžete ich ochutiť presne podľa svojho gusta. Zvoľte si variant s parmezánom a orechmi, alebo objavte bylinkovú kombináciu rozmarínu a tymianu. 

Kombinácia teplého a studeného dipu je skvelý spôsob, ako obohatiť každé pohostenie a ponúknuť hosťom rôzne textúry a chute. Studený dip, ako je náš pažítkový alebo jogurtový dip, osvieži a prinesie jemnú, krémovú chuť, zatiaľ čo teplý paradajkový dip s korením a bylinkami zahreje a navodí príjemnú atmosféru. Kombinácia týchto dvoch dipov nielen skvele chutí, ale aj vyzerá lákavo na servírovacom stole. Ak chcete, môžete sa vyhrať s ďalšími variáciami – skúste napríklad avokádový dip s limetkou a koriandrom alebo pikantný salsa dip s čerstvým čili pre tých, ktorí majú radi ostrejšie chute.

Čo sa týka servírovania, nič neprekoná kúzlo malých mištičiek, ktoré elegantne rozdeľujú jednotlivé dipy a krekry, a každému tak zaručujú jednoduchý prístup k obľúbeným chutiam. V našej ponuke nájdete rôzne servírovacie sady, ktoré sa skvele hodia nielen k týmto dipom a krekrom, ale aj k servírovaniu slaných orieškov, olív alebo iných drobných pochutín. Každá sada prinesie do vašej domácnosti šmrnc a uľahčí servírovanie, či už organizujete rodinné stretnutie, alebo si užívate večer s priateľmi.

Bojíte sa servírovať dobroty na sedačke, aby ste ju nezničili? S praktickými napínacími poťahmi môžete hostiť bez obáv.

Napínacie poťahy ochránia vašu sedačku pred znečistením a vyzerajú ako nové čalúnenie. V prípade zašpinenia ich môžete jednoducho vyprať. K dispozícii sú v celom rade veľkostí i farieb. Stačí si len vybrať.

Tipy, čo podávať ku krekrám

 

PRIPRAVILA PRE VÁS

Martina

zo Zdravo živená


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *