Nakladaný hermelín s pastou zo sušených paradajok

Korková nástenka zo štupľov
31.5.2021
Domáce bagety a taniere s levanduľou
7.6.2021

Nakladaný syr patrí k pochúťkam, ktoré má rád snáď úplne každý. Pripravuje sa na sto spôsobov, nakladá do všetkých druhov olejov, patria k nemu pikantnosť i jemnosť.

Na prípravu tejto pochúťky sa používa syr typu hermelín s bielou plesňou na povrchu, ktorý je obdobou francúzskeho syra camembert. Pri syre tohto typu je najdôležitejšia doba zrenia. To isté platí pri naloženom syre. V žiadnom prípade jeho konzumáciu neuponáhľajte. Aby syry vyzerali lákavo, keď ich podáte na stôl, kúpte si na ne pekný zavárací pohár s dobre tesniacim viečkom - napr. Karo, obsah 0,5 l.

Mal by byť tak veľký, aby sa doň vošlo toľko porcií, koľko zvyčajne plánujete. Pokiaľ ho dobre zaplníte, nespotrebuje hermelín ani veľké množstvo oleja. Pochutnajte si na typicky slovenskej špecialite, a potom zase pohár uložte na ďalšie použitie. Pravdepodobne nebude dlho zaháľať...

NAKLADANÝ HERMELÍN S PASTOU ZO SUŠENÝCH PARADAJOK

Príprava: 45 minút * Získate: do uvedeného 0,5 l pohára sa zmestia 3 porcie

Pasta na 5-6 ks syrov

  • chilli paprička zbavená semienok, nadrobno nakrájaná
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 5-6 ks sušených paradajok
  • lyžička kapár (nemusí byť)
  • soľ
  • zakvapnúť olejom z paradajok

Do pohára

  • asi 150 ml repkového oleja, prípadne slnečnicového, alebo mix s olivovým

Naloženie syrov

  • 5-6 syrov typu hermelín (množstvo do 2 pohárov)

ďalej na 1 pohár:

  • 3 strúčiky cesnaku nakrájaného na plátky
  • 1 červená cibuľa nakrájaná na tenké kolieska
  • 2 lyžičky zmesi korenia
  • 1 lyžička nového korenia
  • 4 bobkové listy
  • kúsok naloženej kapie
  • vetvička rozmarínu

1.Suroviny na pastu nakrájajte a rozmixujte. Olej z paradajok použite v takom množstve, aby bola pasta vláčna, ale kompaktná - viď druhé foto.

2.Stredne zrelé syry rozkrojte, spodnú časť namažte pastou, priklopte a spojte dvoma špáradlami. Lepšie sa potom vyberajú z pohárov a nerozpadnú sa.

3.Do fľaše nalejte na dva prsty oleja, vhoďte trochu korenia a začnite vrstviť syry poprekladané zeleninou a korením. Ak tvar pohára nevyhovuje, môžete jeden zo syrov rozkrájať na trojuholníky a vyplniť nimi voľné miesta.

Poháre pokvapkajte olejom až hore, zaviečkujte a nechajte 3 dni zrieť najprv v izbovej teplote, potom 5 dní v chladničke. Syr podávajte k dobrému, chuťovo výraznému vínu.

Syry sa u nás predávajú pod najrôznejšími názvami. Iste máte medzi nimi svojich obľúbencov. Použila som Stříbrňáky, pretože majú menší priemer a pekne sa zmestia do pohárov. Je fakt, že ako predjedlo sú presne akurát. Voľné miesta v pohári zaplníme zeleninou. Je taktiež výborná.

Príprava pasty zo sušených paradajok vás trošku zdrží, ale syry tak veľmi dobre ochutíte. Miera pikantnosti je len na vás. O ostrejšie chute sa postarajú ako korenie, tak i chilli papričky. Skrátka podľa vašej pusy. Do pohára najprv nasypem trochu korenia, cesnak aj kolieska feferóniek a zvyškom ešte preložíme syry.

Nechajte si chutiť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *