Domáce bagety a taniere s levanduľou

Nakladaný hermelín s pastou zo sušených paradajok
2.6.2021
Temperamentná Sangria
9.6.2021

Upiecť si doma voňavý chlieb patrí k malým sviatkom. Ak nemáte domácu pekáreň na chlieb, aspoň občas sa pustite do diela obyčajnými prostriedkami.

Chlieb všetkých tvarov a chutí pečiem nesmierne rada, občas živím kvások, s obľubou pečiem žemle pred raňajkami. Domácnosť sa vždy naplní neobyčajnou vôňou, ale predovšetkým, keď mám ruky v ceste, rozprestrie sa vo mne pokoj a hlava beží na voľnobeh, čo je blahodarné. Z chlebových ciest som vyskúšala kadečo, ale dlho som odolávala pečeniu francúzskeho chlebového cesta (pain français). To preto, že som sa zoznámila s technológiou jeho prípravy a nejako sa mi stále nezmestí do života. Aj tu vám ponúkam zjednodušenú verziu, ktorá za originálom poriadne pokrivkáva, ale u nás sa udomácnila.

Julia Child, ktorá pripravila viac ako dokonalý opis pečenia chleba vo svojich kuchárskych knihách, k pečeniu hovorí: "Počítajte minimálne so 6½ až 7 hodinami času na výrobu cesta, od začiatku až po chvíľu, keď je pripravené na vloženie do rúry, plus ½ hodiny na pečenie ". Do mnoho stránkového popisu zahrnula aj vplyv počasia, výrobu simulovanej pekárskej pece a zdôraznila potrebu sebakritiky s radami, ako výsledný produkt obstarávať a v budúcnosti vylepšiť. Uznajte, že upiecť čokoľvek, čo uvidí verejnosť, je potom dosť ťažké. Ale aj keď sa mnohí nestaneme majstrami, pochutnať si môžeme. A to napríklad hneď zajtra!

K pohodovej večeri si k tomu prestrite na úplne novom riade s motívmi levandule, ktorý vám bude slnečné Francúzsko pripomínať každý deň.

Príprava: v predvečer kvások + 1,5 hodiny + pečenie * Získate: 2 bagety

  • 500 g hladkej múky, 00
  • 350 ml pramenitej vody teplej 32 °C
  • ½ lyžičky instantného droždia
  • 1 ¾ lyžičky soli
  • 1 lyžica oleja

1.Kvások - z múky, vody a droždia si pripravte kvások. Z múky odoberte ¾ šálky a dajte do misky, pridajte 6 lyžíc vody 32 °C teplej (približne 100 ml), a ¼ lyžičky instantného droždia. Zmiešajte, misku pretiahnite fóliou a nechajte v izbovej teplote ideálne 8-10 hodín, teda do druhého dňa.

2.Cesto - ručne alebo v robote pomocou hnetacích hákov vypracujte cesto. Ku kvásku pridajte zvyšok múky a vody (zvyšok vody = približne 250 ml, opäť ju zahrejte), ¼ lyžičky droždia a ostatné ingrediencie. Cesto je redšie ako klasické chlebové a sprvu sa zle spája, ale nakoniec bude vláčne a lepkavé. Dokončite ho ručne, aby malo hladkú konzistenciu. Potom ho dajte do misky, prikryte fóliou a nechajte 30 minút v pokoji.

3.Tvarovanie - bochník dajte na pomúčenú plochu a rozdeľte na polovice. Z každej vytvarujte úzky obdĺžnik, kratšie strany prehnite dovnútra, a dlhšie strany prehnite cez seba, ako keď robíte závin. Spoje stlačte a nechajte 10 minút odpočinúť. Valček presuňte na plech vybavený papierom na pečenie, ale spojom nadol. Rovnako vypracujte druhú bagetku. Prikryte utierkou a nechajte ¾ hodiny kysnúť v teplej miestnosti.

4.Pečenie - rúru vyhrejte na 250 °C, na voľný rošt pod plech dajte panvicu s vodou. Spravte nehlboké zárezy a bagety vložte do rúry. Pečte dozlatista a chrumkava, asi 30 minút (podľa objemu).

Cesto je ľahké, mäkké a lepkavé. Môžete ho vytvarovať rukami, bez valčeka. Trošku viac si ho podsypte a ak vám čas dovolí, stále ho nechajte kysnúť v izbovej teplote, stačí okolo 22 stupňov. Pri vysokých teplotách by došlo k fermentácii a malo by kyslastú chuť. Francúzsky chlieb obsahuje iba múku, vodu, soľ a droždie. Cesto by malo byť po upečení nadýchané so štruktúrou plnou otvorov a vďaka vysokým teplotám pri pečení je krásne chrumkavé. Ak si dáte do cesta olej alebo napríklad provensálske korenie, vaše bagetky budú zase celkom iné.

Tu je vidieť, ako cesto neustále pomaličky kysne. Než som preniesla druhú bagetu, pôvodná už zase o kúsok vyrástla. K narezaniu povrchu cesta by malo dôjsť tesne pred vložením plechu do rúry. Použite na to najlepšie ostrú žiletku a rezy vykonajte plytké, len po povrchu. Bagety som pri fotení narezala trochu moc a nevhodným nožom, takže zárezy budú hlboké.

Je napečené, bagety sú chrumkavé a budú dokonale drobiť, ako už je to vo Francúzsku na stoloch obvyklé. Dlhé a úzke bagetky sa pri stole odlamujú rukami tiež preto, aby nebolo nutné otvárať doširoka pusu. To u nás je tomu s vajíčkovými chlebíčkami trochu inak :o)

Jedálenská súprava LEVANDUĽA z bieleho porcelánu obsahuje 18 dielov - tradične dezertné, hlboké a plytké taniere pre 6 osôb. Súprava je vhodná do umývačky riadu aj do mikrovlnnej rúry.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *