Priaznivcom konzervovaných paradajok pripravte chutný korenený kečup, ktorý bude patriť k vítaným darčekom z domácej kuchyne.
Autor tohto receptu tvrdí, že je to „hotová brnkačka” a ja dodávam, že hoci si recepty najradšej vytváram sama, tento s dovolením preberám so všetkým. Je totiž výborný. V tejto chvíli si môžete čerstvé paradajky spracovávať pečením v rúre, ale je taktiež možné využiť paradajky v plechovkách, ktoré sú k dispozícii po celý rok a pripravené výrobcom pekne nasekané na kusy. Domáca výroba kečupu sa tým poriadne urýchli. A keď si svoje dielo uzavriete do pekných zaváracích pohárov, budete mať o darček viac pre toho, komu radi robíte radosť svojimi kulinárskymi výtvormi.
Príprava: 30 minút + zaváranie * Získate: 2 fľaše, tj necelý liter
Podľa Michaela Kocha, Varíme poctivo po domácky
1. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Na veľkú rozohriatu panvicu vsypte trstinový cukor, plameň stiahnite a potriasaním panvice pripravte svetlý karamel. Pridajte cibuľu, lyžicu vriacej vody (pozor, nikdy nie studenej a chráňte sa pred spálením) a krátko poduste.
2. V základe orestujte paradajkový pretlak, pridajte kúsky paradajok, zeleninový vývar, jablkový džús a dobre premiešajte. Zmes nechajte pomaly variť asi 30 minút pri teplote tesne pod bodom varu.
3. Do zmesi pridajte karí, štipku chilli, mletého klinčeka a jablkový ocot. Premiešajte a nechajte trochu vychladnúť.
4. Potom zmes presuňte do mixéra, pridajte soľ a ochutnajte. Teraz je čas na doladenie soľou a korením podľa vašej chuti. Za pomalého prilievania oleja všetko rozmixujte.
5. Kečupom naplňte sterilizované poháre a uzavrite. Postavte ich na pekáčik do vodného kúpeľa a v rúre vyhriatej na 180 °C zavarte po dobu 30 minút.
Príprava kečupu z čerstvých paradajok je trochu zdĺhavá, ale ak máte v sezóne vlastnú zeleninu zo záhradky, nie je čo riešiť. S kvalitnými paradajkami z plechovky ale nič nepokazíte, prácu si krásne urýchlite, a navyše si kečup zavaríte kedykoľvek vás napadne. Základ vytvoríte aj na veľkej panvici s nepriľnavým povrchom, na ktorej sa najlepšie pripraví karamel.
Pred dokončením zmes presuniem do mixovacej nádoby, tam všetko dochutím a nakoniec zašľahám olej. So všetkými ingredienciami je možné pracovať ľubovoľne. Soľ a korenie odmeriavam odmerkami, pretože pri receptoch, ktoré nerobím každý deň, si nepamätám, ako veľmi som čoho nabrala. V závere máte možnosť kečup ochutnať a doladiť podľa svojho ešte predtým, ako ho zavaríte. Napríklad pridáte viac čili alebo aj trochu cukru.
Kečup uložte do fliaš alebo do menších pohárov, zaviečkujte a sterilizujte v rúre. Je hustý, korenený, trošku pikantný a vďaka karí mierne zafarbený do hneda. Po otvorení pohára uložte do chladničky a rýchlo spotrebujte. Kečup používam aj namiesto suga - špeciálnej paradajkovej pasty na pizzu.