Jedlá z jedného hrnca patria v každej rodine k tým obľúbeným. Hrniec by to mal byť poriadny, pretože čím viac navaríte, tým viac zostane a mäso s omáčkou sa nádherne rozleží...
Vonku už začína poriadne prituhovať a ja som dostala chuť priblížiť Vám toto úžasné zimné jedlo – guláš so sušenými slivkami a perníkom. Prečo ale vlastne hovorím zimné? Guláš je celoročnou záležitosťou, a máme naň chuť zakaždým, keď je vonku chladno, alebo keď sa má stretnúť dobrá partia. Tak teda – vytiahnite ten najkrajší hrniec, pretože jedlo poputuje na stôl aj s ním – a poďme variť.
Výber mäsa nechám na vás. Záleží na momentálnych možnostiach aj na tom, čo s obľubou jete. Siahla som po hovädzom stehne, ale rovnako tak si zvoľte jelenie mäso na guláš. To je ešte len ono. Pretože na varenie potrebujete červené víno, zvoľte kvalitné suché víno, no a ďalej potrebujete divoké korenie a koreňovú zeleninu. Už teraz je jasné, o čo pôjde. Tou najlepšou čerešničkou je však omáčka zahustená strúhaným perníkom so sušenými slivkami navrch. Tie sa musia rozpočítať na osobu a tanier, aby vám niekto nevyjedal z vašej porcie. Varenie je jednoduché, výsledok je zaručený.
Príprava: 2 hod * Získate: 4 porcie
1. Do hrnca alebo kastróla dajte olej, zohrejte ho a speňte slaninu nakrájanú na malé kúsky. Vložte mäso a zo všetkých strán opečte, aby sa zatiahlo. Všetko osoľte a dosť okoreňte.
2. Keď je mäso opečené, pridajte všetku zeleninu a miešajte asi 5 minút. Vhoďte korenie, krátko premiešajte a asi po 3 minútkach prilejte červené víno. Odmiešajte od dna a sprudka varte ďalších 10 minút. Potom prilejte vývar a na strednom plameni nechajte hrniec bez pokrievky prebublávať asi 1,5 hod.
3. Následne vyberte kocky mäsa i zeleninu, a dajte ju bokom. Pomocou sita zeleninu prepasírujte do základu. Nastrúhajte perník a vmiešajte ho do omáčky.
4. Keď sa perník rozpustí, pridajte očistené mäso a namočené slivky. Guláš krátko prehrejte a podávajte s varenými zemiakmi alebo špecľami.
Musím konštatovať, že tieto suroviny nesignalizujú iba chlapské jedlo. Guláš je jemný, nijako sladký, ale zaujímavý pre nejednu ženu. Príprava je veľmi jednoduchá, stihnete sa pri nej rozprávať aj s návštevou. Hrniec, ktorý využijete by mal mať široké dno, prípadne využite kastról. Tento smaltovaný krásavec s modrotlačou gulášu mimoriadne pristal...
Guláš si bude prebublávať bez pokrievky, tak je príjemné, keď po zaliatí vínom zostane dostatok priestoru nad ním. Najprv víno sprudka odvarte, a potom z času na čas obsah hrnca zamiešajte a kontrolujte. Guláš nechajte lenivo prevaľovať, až v kuchyni zavonia. Pokiaľ zvládnete prípravu domácich špeclí, pustite sa medzitým do diela.
Pripravte si tvrdý perník na strúhanie. Predáva sa v takom menšom kvádriku, ako vidíte vľavo. Nastrúhajte ho najemno, aby sa neskôr v omáčke rýchlo rozpustil. Keď potrebujem podobné suroviny odvážiť presne, používam kalibrované odmerky. Zostáva ešte očistiť mäso od zeleniny (robím to pružnou silikónovou stierkou) a mäkkú zeleninu prepasírovať. Slivky vložte až nakoniec, aby sa len prehriali. Tie sú s mäsom úplne najlepšie!