Hasselback ako príloha i hlavné jedlo

Vodná sviečka s kvetom pod hladinou
30.6.2020
Tri štýly pre stolovanie na vysokej nohe
8.7.2020

Keby som vymenovala desať základných zemiakových jedál, zrejme na každé kývnete, že ich máte radi. Bez zemiakov by bol náš jedálniček dosť chudobný. Čas od času si ho však môžete obohatiť niečím menej známym...

Napríklad prílohou, ktorá má svoju históriu, pre ktorú sa stala preslávenou. Ale predovšetkým sú tieto zemiaky pastvou pre oči aj pre maškrtný jazýček. Pri príprave celého menu vás nezaťaží viac než pár minútami venovanými krájaniu zemiakov na jemné plátky, medzi ktoré si potom zalezú korenie, bylinky a ďalšie príchute, ktoré k pokrmu pridáte. K rozkrájaniu zemiakov slúži jednoduchý trik; ten vám predvediem na nasledujúcej fotografii.

Zemiaky Hasselback dostali svoje pomenovanie podľa miesta, kde ich prvýkrát pripravil šikovný kuchár. Stalo sa tak v 40. rokoch v Štokholme, v reštaurácii Hasselbacken. K pôvodnej úprave patrila iba zmes masla a extra panenského olivového oleja, morská soľ, čierne korenie a podlhovastá odroda zemiakov. Elegantná príloha bola na svete. Celý vtip spočíva v tom, že sa tuk dostane vďaka narezaniu zemiakov hlboko dovnútra. Na povrchu zostane zemiak opečený, vnútri vláčny.

Pretože zemiaky sú skvelé v množstve ďalších kombinácií, do roztvoreného vejára sa začal pridávať čedar, sušená šunka, cesnak aj bylinky. Takto vylepšené zemiaky spoločne s kyslou smotanou vydajú za samostatný, chuťovo bohatý pokrm. Pripravte si teda peknú zapekaciu misu, pretože lákavo vyzerajúcu prílohu naservírujete na stôl aj s ňou.


ZEMIAKY HASSELBACK

Príprava: 1 hodina * Získate: v tejto mise upečiete 10-12 ks zemiakov

Prílohové zemiaky

  • 10-12 ks šalátových zemiakov, správne majú byť podlhovastého tvaru
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 3 lyžice masla
  • lyžička hrubej morskej soli
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • ½ lyžičky pálivej papriky

Samostatné jedlo

k predchádzajúcej úprave zemiakov ešte pridajte

  • 150 g parmskej šunky, prošuta
  • lyžičku masla
  • 2 jarné cibuľky
  • kyslú smotanu

1. Zemiaky ošúpte, položte medzi dve silné špajle (poslúžia aj slabšie ceruzky a pod.) a ostrým nožom ich rozkrájajte na 2-3 mm plátky. Pekáčik vymažte maslom a zemiaky naskladajte vedľa seba. Nemusia byť úplne natesno, pretože sa pečením trošku otvoria. Povrch zemiakov poprášte pálivou paprikou.

2. V miske zmiešajte olej a rozpustené maslo, pridajte prelisovaný cesnak, menšiu lyžičku soli a korenia. Pomocou silikónového štetca naneste zmes medzi plátky zemiakov aj na povrch.

3. Pekáčik prikryte alobalom a zemiaky dajte do rúry vyhriatej na 200 °C asi na ¾ hodiny. Pečte na spodnom rošte. Potom alobal odstráňte a zmäknuté zemiaky nechajte dôjsť pri 180 °C tak, aby bol ich povrch ľahko opečený.

Zemiaky ako samostatné jedlo

Na panvici s maslom opečte šunku pokrájanú na drobné kúsočky. Vyklopte ju na papierové utierky, ktoré odsajú tuk. Potom šunku pridajte na jednotlivé porcie zemiakov, posypte ich jemnými kolieskami jarnej cibuľky a prelejte kyslou smotanou.

Zemiaky je potrebné rozkrájať asi na 2-3 mm plátky, ale zemiak musí v spodnej časti držať pohromade, aby ste ich mohli vcelku naservírovať na tanier. Tenké plátky sú dôležité, aby sa zemiak mohol ľahko roztvoriť a zhltol všetky ďalšie ingrediencie. Ku krájaniu zemiakov slúži malý trik. Pozdĺž zemiakov položte silné špajle a krájajte. Tých pár milimetrov zostane uchránených, pretože nôž narazí na špajle a zemiak neprekrojíte.

Základná úprava prílohových zemiakov je jednoduchá. Uložte ich do tukom vymasteného pekáča a snažte sa dostať cesnak a zmes masla dovnútra. Pred pečením ešte poprášte povrch zemiakov ostrou paprikou a pekáčik zakryte alobalom.

Príloha je hotová. Nádhera, však? Ak majú zemiačiky dosť priestoru, trochu sa rozježia, a vy sa tešte na skvelý kulinársky zážitok. Na úvodnej fotografii sú zemiaky dochutené opečenou šunkou, cibuľkou a kopou tučnej kyslej smotany.

Zemiaky si pripravte s obľúbenými bylinami. Na pečenie sa hodí rozmarín, na servírovanie zase môžete pridať čerstvú nasekanú bazalku. Nájdite si svoju obľúbenú kombináciu. Nechajte si chutiť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *