Tri štýly pre stolovanie na vysokej nohe

Hasselback ako príloha i hlavné jedlo
4.7.2020
Hrnčekové knedle
9.7.2020

Bez pekne prestretého stola sa nezaobídem. Nie vždy mám čas na ktovieaké úpravy, ale snažím sa, aby aj ledabolo prestretý stôl mal nejakú peknú dominantu. Kytičku vo váze, zaujímavý servírovací podnos uprostred, pár rozhádzaných sviečok, čokoľvek. Keď chcem ponúknuť niečo dobré pod zub, potom rada povýšim obyčajný tanier na misu na nôžke. Viem to bleskovo a so všetkými efektami...

K tomu, aby som zlepila - a zase rozlepila tanier s nejakým podstavcom, používam aranžérsku gumu. Takú bielu plastelínu, ktorú potrebujem pri fotení (viď posledná fotka, kupujem ju vo výtvarných potrebách). Je bezchybná, pretože s ňou všeličo upevníte, a keď už to nie je potrebné, len ju odlúpnete bez jedinej stopy. Výnimku tvoria miesta, ktoré sú dlhšie vystavené slnku alebo inému zdroju tepla. Tam sa potom trošku roztečie.

Pripravila som tri nápady - z porcelánu, k tomu som použila tanier s dekórom kvetín + obyčajný raňajkový hrnček; z plechu, spojila som plechový tanier + hranatú škatuľku od čaju; a nakoniec zo skla, kedy som zlepila sklenený tanier + malú vázu. Uvidíte, že doma nájdete celý rad zaujímavých kúskov, z ktorých vznikne jedinečný dizajn.

1 PLECHOVÝ TANIER + ŠKATUĽKA OD ČAJU = ETAŽÉR V RUSTIKÁLNOM ŠTÝLE

Z plechovky zložte viečko a dovnútra vložte niečo ťažké. Napríklad závažia zo starej váhy, kameň a pod. Na celú hranu krabičky nalepte hrubý valček aranžérskej gumy. Tanier zarovnajte na stred a poriadne ho vtlačte do gumy. Pokiaľ je viečko krabičky dokonale rovné, ponechajte ho na škatuľke a bodovo ho prilepte k tanieru.

2 SKLENENÝ TANIER + VÁZA = SVIETNIK V ELEGANTNOM ŠTÝLE
Nevysoká váza s ťažkým dnom (stojí obrátene) dokonale poslúžila môjmu zámeru. Na tanier som naniesla hrubšie koliesko gumy s rovnakým priemerom, ako má použitá sviečka. Postarala sa tak o to, aby zakryla spoj. Na tanier som naaranžovala sklenené kryštály a koráliky, môžete pridať aj umelý kvietok, ktorý znázorní skutočnosť, že robustná nôžka etažéra je dutá.

3 PORCELÁNOVÝ TANIER + HRNČEK = RAŇAJKOVÝ ETAŽÉR V ROMANTICKOM ŠTÝLE

Biely porcelán sa mi nikdy neomrzí. Som zvyknutá kombinovať najrôznejšie tvary k sebe a zakaždým vznikne pekný stôl. Riad sa dá s rokmi stále dopĺňať, a veľmi dobre vyzerá, keď medzi čisté tvary pridáte aj taniere s jemným kvetinovým dekórom. Ako napríklad ten, ktorý som použila z 18 kusovej súpravy tanierov. Vyberte si tú vašu z ponuky jedálenských súprav s kvetinovými motívmi na našom e-shope. Tanier prilepte pomocou gumy podobným spôsobom, ako v predchádzajúcich návodoch. Hrnček stojí hore dnom, takže sa dobre prilepí.

AKO NA ETAŽÉR
Pravidlá sú jednoduché - zmontujte, čo vám príde pod ruku. Dôležité je, aby nôžka stojanu nebola vratká; to znamená, že je dobré, keď má širšiu základňu, ide niečím zaťažiť, a plochy na zlepenie na seba dobre dosadnú. Pochopiteľne etažér nezaťažujte jednostranne, ale to by ste neurobili ani s iným riadom. K spojeniu použite aranžérsku lepiacu gumu KORES (Gum Fix), ktorú po použití zo všetkého ľahko odlúpnete. A ak sa vám do tvorenia nechce, vyberte si stojan hotový. Čerstvé ovocie alebo nedeľný múčnik na ňom vyzerajú na zahryznutie.

Je tu sezóna krásnych teplých večerov a príjemný víkend pred nami. Využite ho so všetkou parádou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *